Evo koji se automobili proizvode na balkanu

Categories: Automobili
Tags: Automobili, Otkup, Polovni Automobili, Vozila, Polovni Auto

 

Automobilska industrija je delatnost koja podrazumeva veliki broj kompanija i organizacija koje se bave proizvodnjom, dizajniranjem, razvojem, marketingom i prodajom motornih vozila. Ljudima će često pasti na pamet da otkupljivanje automobila potpada u ovu industriju, a kako i ne bi - kada znamo da su auto placevi i mehaničarske radnje druge kuće za neke od naših četvorotočkaša - ipak se mesta koja se bave održavanjem vozila razvijaju samostalno.

 

 U dugoj i bogatoj istoriji proizvodnje automobila za domaće i inostrano tržište, države bivše Jugoslavije napravile su milione vozila. Iako je država prošla neslavno, njeni potomci nisu imali istu sudbinu. Neki od njih se i danas uspešno bore za svoje mesto među automobilskim magnatima na Balkanu, a pročitajte kojim državama to malo bolje polazi za rukom, a koje su svoje ključeve okačile o klin.


Italijanski recept na srpski način

Automobilska industrija smatra se najvažnijim i najperspektivnijim industrijskim sektorom u Srbiji. Ključni faktor je Fijatova fabrika u Kragujevcu gde se sklapa Fiat 500L. Drugi lokalni proizvođač je Ikarbus koji proizvodi autobuse uglavnom za domaće tržište, a mali deo se izvozi i u Rusiju.

 

 Automobilska industrija Srbije ima tradiciju dugu više od 70 godina, a počeci su vezani za 1939. godinu kada je u Kragujevcu, srpski proizvođač motornih vozila, Zastava, započela proizvodnju automobila po FIAT licenci, što im je omogućilo da rade sa mnogim proizvođačima automobila kao što su Mercedes, Ford, Opel i PSA, i dala jugoslovenskim drumovima legende na četiri točka.

Kikindska saradnja sa Opelom

Saradnja AD Livnice Kikinda sa Opelom je počela još 1969. godine, međutim 1977. Livnica potpisuje ugovor o saradnji sa General motorsom i tako nastaje IDA (Industrija delova automobila). U Kikindi su se, sa oznakom IDA, sklapali Kadet, Askona, Senator i Omega.   

Hrvatska proizvodi ekološki prihvatljive automobile

Razvoj hrvatske automobilske industrije temelji se na dugoj tradiciji u srodnim sektorima, poput metalne proizvodnje, zavarivanja, proizvodnje plastike… Na hrvatskom tržištu prisutne su i kompanije koje su se uspešno integrisale u sastav dobavljača rezervnih  delova za vrhunske svetske proizvođače automobila (PSA, GM, Fiat, BMW, Audi, Ford, Renault, Toyota, Volvo, i sl.)

Hrvatska se može pohvaliti i proizvodnjom električnih automobila XD (DOK-ING te Concept One i Concept Two– Rimac Automobili).

Slovenija - balkanski izvoznik francuskih vozila

U najvećoj slovenačkoj luci, Kopru, u saradnji Tomosa i Citroena 1964. godine nastaje zajednička firma Cimos. Pored Spačeka i čuvenog Citroena DS Ajkula, u Kopru su se sklapali i Ami, Dijana, AX, CX, BW, Viza i GS. U fabrici IMV u Novom Mestu od 1967. su se sklapali automobili marke Ostin. Pomenućemo samo Ostin 1300, 1500, 1750, ali i planetarno poznati Mini 1000.

Vladavina Renaulta

Već 1972. godine IMV ulazi u strateško partnerstvo sa Renaultom i počinje sa proizvodnjom popularnog Renaulta 4. Pored ovog modela, u Novom Mestu su se, za tržište SFRJ, pravili i Renault 12, Renault 16, Renault 18 i čuveni Renault 5.

Revoz d.d. je glavni proizvođač u Sloveniji. Kompanija je u vlasništvu Renaulta i proizvodi modele za francuski brend od 2004. Vozila se prodaju na domaćem i stranom tržištu.

Bosna i Hercegovina - Volkswagen kao božanstvo

U sarajevskom naselju Vogošća, 1965. osnovan je PRETIS (skraćenica od „Preduzeće Tito Sarajevo”). Te godine počinje sklapanje automobila NSU Prinz koji je širom otvorio vrata Volkswagenu koji će se u BiH praviti automobile sve do raspada Jugoslavije. Tamo se proizvodila prva VW Buba, možda i najpopularniji Volkswagenov model svih vremena.

Tako je nastao TAS - Tvornica automobila Sarajevo, sa udelom Volkswagena u vlasništvu. Do 1992. godine u Sarajevu je ukupno proizvedeno 150.000 Golfova. Još jedan interesantan podatak vezan za TAS je i da su se modeli VW Caddy i VW Jetta za evropsko tržište proizvodili isključivo u sarajevskoj Vogošći.

Neuspešna istorija bugarske auto-industrije

Bugarska auto industrija je oduvek bila na krhkim nogama, znajući da mnogi direktori i vlasnici nisu uspevali da njeno poslovanje dovedu do maksimuma ili, barem, održivosti. Litex Motors je 2014. udružio sange sa kineskim proizvođačem automobila Great Wall Motors, kada su u Loveču proizvodili tri modela putničkih automobila, uključujući SUV Hover H5 i pick-up Steed. Vlasnik fabrike Litex Motors je biznismen i vlasnik fudbalskog kluba Litex, Griša Gančev - pre dve godine proglasio je stečaj.

Bugarska ima dugu tradiciju neuspešnih pokušaja međunarodnih kompanija, kao što su Fiat i Renault, da uspostave proizvodnju automobila.

Makedonska ljubav prema oldtajmerima

Od 2007. Doprinos razvoju makedonske auto industrije dale su kompanije poput Delphi, Adient, Lear, Johnson Matthey, Kostal, Kemet i Key Safety Systems, a pregovara se i sa novima. BB Classic Cars, je firma u severnoj Makedoniji. koja se bavi restauracijom oldtajmera i polovnih automobila, predstavila je  prvi makedonski električni automobil, koji je zapravo Fiat 600/Zastava 750 sa motorom na električni pogon umesto originalnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Hvala Rumunima na Daciji i Fordu

Rumunija je apsolutni lider u regionu sa 359.240 vozila proizvedenih prošle godine. Automobilska industrija u Rumuniji sastoji se od dva glavna proizvođača putničkih vozila -  Dacia i Ford.

Rumunija je lider i u proizvodnju  delova za vozila i generalno se smatra regionalnim čvorištem auto industrije. Rumunska Dacia navjeća je kompanija u regionu, ne samo u autoindustriji već generalno. Uvođenjem novog Fordovog modela EcoSport očekuje se novi rast ove godine. Rumunija je koncentrisala proizvodnju na niskobudžetna vozila.

No comment.


Please login to post a comment
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.