Uputstvo za objavljivanje recepata na novom sc kuvaru

Kategorija: Glavna
Tagovi: Uputstvo, Postupak, Kuvar, Recepti
1 komentar

Postupak objavljivanja recepta na novom SerbianCafe.com kuvaru predstavićemo do najsitnijih detalja.

 

1. Prijavite se na Vaš SerbianCafe.com ili Teslio.com korisnički nalog na SerbianCafe.com kuvaru
http://www3.serbiancafe.com/lat/kuvar/access/login

2. U "drop down" meniju "Recepti" izaberite poslednji link "Napišite novi recept".
http://www3.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/new

3. Upišite naslov recepta.
Naslov i tekst recepta nemojte pisati velikim slovima. Pokušajte da ne koristite strane reči u naslovu i da ne koristite posvojne zamenice kao što su "Mirjanina torta", "Draganov odrezak" i sl.

4. Napišite kratak uvod recepta (nije obavezno).

5. Upišite spisak sastojaka
Sastojke nemojte pisati u jednom redu. Svaki sastajak treba da bude objavljen u zasebnom redu. Sastojke ne odvajati zapetama ili zaredima. Iza skraćenica ne koristiti tačke. Primer ispravno napisanih sastojaka:

150 g brašna
100 dcl obične vode
1 puding od čokolade
1 l mleka

6. Upišite opis pripreme recepta i slobodno budite detaljni koliko god želite. Verovatno ste već primetili da je na novom kuvaru postupak pripreme predstavljen koracima od 1, 2, 3... pa na dalje. Zbog toga obratite pažnju da kompletan recept ne pišete u jednom pasusu (odlomku) jer će recept onda imati samo jedan korak. Prema tome svaki korak (postupak) recepta od sledećeg treba da odvojite jednim praznim redom. Prema tome ispravno bi bilo:

Mleko, šećer, mast i med prokuvati i preliti preko brašna, dodati malo sode bikarbone, 1 jaje i malo soli. Podeliti na 4 dela i peći na prevrnutom plehu.

Skuvati mleko, griz, kakao, čokoladu, šećer i vanilu i kad se ohladi dodati 250 g margarina.

Na pari kuvati čokoladu i mast.

Filovati svaku koru i na kraju tortu premazati glazurom.

Odvajanjem redova u ovom primeru dobili biste 4 koraka (postupka) u opisu pripreme.

7. Upišite tagove.
Tagovi su ključne reči pomoću kojih pretraživači pronalaze recept. U ključne reči ćete uglavnom upisati kraći deo naziva recepta i par najosnovnijih sastojaka. Tagovi se odvajaju zarezom. Nikada za tag nemojte da upisujete veći broj reči kao jedan tag.

Ispravno: pikantne buhle, brašno, kvasac, šećer, mleko
Neispravno: pikantne buhle od prosejanog brašna i mleka

8. Izaberite kategoriju recepta.

9. Izaberite vreme pripreme.

10. Izaberite ukupno vreme.

11. Izaberite težinu pripreme.

12. Odredite broj procija.

13. Odredite da li je recept postan ili ne.

14. Izaberite čijoj kuhinji pripada recept koji objavljujete.

15. Odredite da li želite da posetioci sajta ocenjuju vaš recept.

16. Odredite da li želite da posetioci sajta komentarišu vaš recept.

17. Kliknite na dugmić Pošalji.

18. Sada je ostalo da uz recept objavite i sliku. Molimo sve naše drage kulinare da pokušaju da objave lično svoju sliku. Danas gotovo svi imamo ili digitalnu kameru ili mobilni telefon sa kamerom tako da ne bi trebao biti veliki problem recept uslikati i objaviti jednu ili više slika. Na receptu je moguće objaviti 5 slika i naš predlog je da iskoristite tu mogućnost i slikama predstavite postupak pripremanja jela što znači da pripremanja jela slikate od postepeno, od početka pripreme pa do kraja. Time ćete najbolje prikazati ceo postupak pripreme. Kršenje autorskih prava je ozbiljan prestup i ne preporučujemo i ne savetujemo da slike neovlašćeno preuzimate sa drugih sajtova.

Ako nemate ili ne želite da objavite sliku, kliknite na dugmić Objavi i recept će biti poslat administratorima sekcije "Kuvar" koji će ga objaviti za 24 do 48 sati.



 

 

 

 

 

 

 

 

Ako imate jednu ili više slika kliknite na dugmić "Dodaj sliku", pronađite sliku na vašem računaru i kliknite dugmić "Open" (ako koristite engleski jezik na svom računaru). Postupak možete da ponovite dok ne objavite svih 5 slika. Pet slika je moguće objaviti i odjednom ako prilikom izbora slika na vašem računaru kliknete na jednu sliku, zatim pritisnete i zadržite dumgić CTRL na tastaturi vašem računara, te onda kliknete na ostale slike koje želite da objavite i na kraju kliknete dugmić "Open".

19. Kada ste završili sa objavljivanjem slika i već vidite male sličice recepta (eng. thumbnails) kliknite na dugmić "Objavi".

Voila! Recept je spreman za objavljivanje i čeka odobrenje administratora sajta.

OK, vreme je da ovo probate - http://serbiancafe.com/lat/kuvar/


  • Melina
    E sad mi je puno jasnije sto moji recepti nisu objavljeni,pisala juce ali ih uopste ne vidim medju novim receptima-poludila sam....
    Tako da sam mislila da sam pogresno pisala,pa duplo napisah recept,uh...

Prijavite se da biste objavili novi komentar
SC_ekipa
CANADA
Vodeći domaći sajt