Japanci u novu godinu ulaze glasnim smehom, Španci jedu grožđe

Categories: Aktuelno
Tags: Nova Godina, Obicaji

Stanovnici raznih država širom sveta praktikuju različite i zanimljive novogodišnje običaje, kako bi im Nova godina donela više sreće i uspeha u odnosu na prethodnu.

Stanovnici Japana tako u novogodišnjoj noći iznad vrata svojih domova vešaju konopac, za koji veruju da će im doneti sreću. Kada otkuca ponoć Japanci počnu sa glasnim smehom, koji bi im trebao doneti radost u Novoj godini.



Holanđani u novogodišnjoj noći na ulicama pale jelke, kako bi "oterali zle duhove". Stanovnici Švajcarske praktikuju proslavu u vidu maskarade, oblačeći kostime koji simbolizuju "dobre i zle duhove koji bi se trebali mimoići, te u novoj godini ostati samo oni dobri".

Najvažnija novogodišnja tradicija u Španiji je konzumiranje grožđa. Pre nego otkuca ponoć, Španci pripreme 12 grozdova, koje pojedu u trenutku ispraćanja stare i dočeka Nove godine.

U Velikoj Britaniji vlada verovanje da prva osoba koja u Novoj godini uđe u kuću donosi sreću, tako da Britanci darivaju takve osobe, uglavnom novcem, ali neretko i hlebom i slatkišima.

Australija Novu godinu dočekuje na poseban način. Australijanci zbog klimatskih uslova novogodišnju noć provode na plažama.

 

Economy.rs

No comment.


Please login to post a comment
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...