Podvarak

Kategorija: glavna jela
Tagovi: Podvarak, Kupus
4 komentara

Zima je prosla, a ja  vam nisam pricala kako se sprema podvarak u mom kraju. Nekad mi je to bilo komplikovano i iziskivalo mnogo vremena, ali sam tokom godina naucila da ga spremam, lagano, bez opterecenja. Podvarak je jelo cesto na srpskim trpezama, posebno o praznicima.

Potrebno je:

1 veca glavica kiselog kupusa 1,5-2 kg

1 kg tri vrste mesa ( suva svinjska rebarca, krmenadle i kao trece mozete uzeti pileci batak ili junece meso)

1 glavica crnog luka

2-3 cesnja belog luka

zacini: suvi zacin, biber, lorberob list, crvena sitna slatka paprika i crvena ljuta tucana paprika

1 suva ljuta papricica, ako volite ljuto

ulje

 

Glavicu kuousa iseci na cetvrtine i isprati hladnom vodom ako je previse kisela. Iseckati sto sitnije mozete. Glavicu crnog luka takodje sitno iseckati i prziti na ulju dok ne porumeni. Dodati iseckan kupus i prziti dok ne ispari njegova voda. Zatim naliti mlakom vodom, poklopiti i dinstati na tihoj vatri oko 1 sat. Ako imate supu mozete dolivati i nju umesto vode. Onda dodati sve zacine ovim redom: suvi zacin, biber, sitno iseckan beli luk, 1 kasicicu slatke sitne crvene paprike i 1 kasicicu ljute tucane crvene paprike i 2-3 lorberova lista. Sve dobro izmesati, po potrebi doliti vodu i rasporediti meso tako da bude pokriveno kupusom. Poklopiti i dinstati na tihoj vatri jos oko 1 sat. Zatim zapeci u rerni na 200 c jos oko 1 sat vremena. Kad dobije lepu koricu odozgo i kad uvri skoro sva njegova voda, onda je gotov.

Podvarak je gurmansko jelo, treba da bude i masan i kiseo i ljut, tako da ga mozete spremati i na masti.

 

  • jagodica
    Spremam drugacije ali imam poverenja u tebe i sgurno cu probati.Izgleda ..njami:)
  • DZEKSON
    naravno, i ja uvek probam kad vidim nesto drugacije nego sto ja spremam, pozzz
  • LeaDiKaprio
    Ja podvarak pravim u slow cooker-u. Recept koji ja koristim je slican, samo sto nema sanse da se podvarak regularnim kuvanjem (na singli pa u rerni) skuva za 2 sata. Meni se u rerni pece najmanje 2-2.5 sata.

    U slow cooker-u se kuva 7-8 sati. Ujutru ga pristavim, odem svojim poslom i popodne-uvece kad se svi skupimo kuci ceka nas gotova vecera, jos i vruca.
  • kakademus
    Na isti nacin ga spremam i toplo preporucujem ovaj recept :)

Prijavite se da biste objavili novi komentar
DZEKSON
SERBIA
*******************