Slatko od tresanja

Kategorija: Zimnica
Tagovi: Slatko, Tresnje
3 komentara

Prvi put sam skuvala slatko od tresanja i odnela svojoj majci jednu teglicu.Do ove godine to su cinile moja svekrva i ona.Zivotni ciklus....nekada davno govorila sam da nikada necu kuvati slatka...

Za slatko od tresanja najbolje je uzeti belo-zute tresnje sa tvrdom ljuskom. Tresnje oprati i ocistiti od kostica.Napraviti u vecem sudu jak rastvor limontusa,1 kesica za 1kg tresanja,pa ociscene tresnje odmah stavljati u limontus da ne potamne.

Na 1kg tresanja racunati 1,25kg secera najvise,a najmanje 1kg secera.Secer staviti u serpu,naliti sa dve case vode i gusto skuvati.Tresnje staviti u kuvani secer,dodati 1 sipku vanile ili vanilin secer i sok od dva limuna.Slatko kuvati na jakoj vatri,ne mesati,pa kad po 2-3 kapi tesko s kasike pocnu padati,znaci da je dobro kuvano.Gotovo slatko openiti,tako sto se serpa lagano trese,pa se pena skuplja na sredini i lako skida.Pokriti pokvasenom kuhinjskom krpom,ostaviti da prenoci,a sutradan sipati u tegle i ostaviti na mesto na kome i ostalo slatko stoji.

Tako pise u mom starom kuvaru.Da dodam samo to,da sam ipak u toku kuvanja pomalo skidala penu,jer nikako ne mogu da postignem to,da slatko kuvam na jakoj vatri,da mi ne iskipi,a da ne skidam penu.Takodje sam umesto soka od limuna,isekla limun na kolutove i stavila u slatko,jer je tako radila moja majka,a uvek mi se dopadalo kad u tegli vidim limun.Na 1kg tresanja stavljala sam 1 limun.

  • Liketa007
    DŽEKSON, ovo slatko me podseća na moju nanu, odnosno na slatko koje je ona pravila, mi smo ga kao deca jeli supenom kašikom, a limun mi je bio najslađa poslastica. I ja još uvek govorim da neću kuvati slatko, ali sada kada vidim ovi sliku... Poželim i ja da napravim. Divno je.
    Pozdrav od Likete
  • Mici55
    I ja sam najvise volela limun iz slatka.Predivno ti je uspelo!
  • Zar_Ptica
    slatko je bolnog da leci,joj sto ja to volim.
    i ja isto skidam penu,ne vidim razlog sto je ne bismo skidali :)

Prijavite se da biste objavili novi komentar
DZEKSON
SERBIA
*******************