Tri krupne greške prilikom polaganja vožnje

Kategorija: Glavna
Tagovi: Polaganje Voznje, Saveti

Prilikom polaganja vožnje moguće su mnoge greške. Neke neće uticati na to da padnete ispit, ali zato će se neke visoko kotirati. Instruktor određene auto škole će vas pre samog polaganja, ali i u toku vožnje časova upozoravati na to koje greške ne biste smeli da pravite. Ovo nije važno samo u pogledu polaganja ispita vožnje, već i zbog vaše bezbednosti u budućnosti.

Morate znati zašto je važno da nikako ne napravite određene greške, a to vam se napominje gotovo od prvog časa u auto školi. Takođe, nikada ne smete biti toliko rasejani i otići mislima mnogo daleko, a u potpunosti zanemariti situaciju oko vas. Naravno, početnicima se ovo uglavnom ne dešava. Ipak, iskusnim vozačima se i te kako to dešava.

Zbog stečene rutine, oni često ne razmišljaju mnogo o ponašanju, pa tako i najsitnije greške mogu da dovedu do fatalnih ishoda. Zato je potrebno da na početku steknete dobru praksu, a kasnije samo da je primenjujete.

Obratite pažnju na znak stop

Zbog različitih pitanja koja vam konstantno prolaze kroz glavu od toga da li ćete sve dobro uraditi, da li ćete nešto  pogrešiti, da li ćete položiti ili nećete položiti vi blokirate sebe i ponekad potpuno niste svesni situacije oko vas, odnosno saobraćaja. Zato probajte da se u toku vožnje fokusirate na ono što radite, a da manje razmišljate o tome šta bi bilo kad bi bilo. Vozači početnici obično nisu svesni u potpunosti situacije i na polaganju im se često desi da ne vide znak stop, pa se tako ne zaustave i samo prođu. Ovo je česta greška, a najblaže što vam se može desiti jeste da vas obore.

Ukoliko znak stop postoji, morate da se zaustavite, jer očigledno da  postoji mogućnost proslaska drugih vozila. Baš kao što su vas učili i u auto školi. Vrlo je važno da poštujete sve ono što ste prilikom učenja kako teorije, tako i prakse stekli na svim časovima u auto školi.

Pešaci su veoma bitna stavka

Kao vozačke početnike verovatno će vas najviše nervirati pešaci i biciklisti. Baš kao i na časovima vožnje, tako i prilikom polaganja, ali i kasnije, posebnu pažnju morate da obratite na njih. Kao što i sami znate, pešaci su nekad zamišljeni, ne obraćaju pažnju na vozila, prelaze van pešačkog prelaza, na crveno i slično.

Nemojte da vam se desi da ne pustite pešaka na pešačkom prelazu. To znači, nemojte se prekasno zaustavljati, kočiti u mestu, jer sve su to znaci vaše nesigurnosti, kao i neblagovremenog reagovanja. Morate uočiti pešaka mnogo pre, nego što krenete da reagujete. Naravno, podrazumeva se da stanete i kada vam pešak iskoči vam pešačkog prelaza, iako to nije po pravilima, ali je logično da ne želite da ga povredite. Onda greška nije vaša, već se ceni vaša preduzimljivost i snalaženje u trenutku.

Skretanje – slaba tačka početnika

U svim auto školama posebno insistiraju na tehnikama skretanja i svim pravilima koja prate ovaj deo. Naime, skretanje je vrlo važno. Od vašeg pravilnog skretanja zavisi bezbednost svih učensika u saobraćaju.

Od onih osnovnih pravila, poput pravila desne strane, skretanja na raskrnici i ostalo, najčećšća greška vozača jeste nepreciznost prilikom skretanja. Kandidati upotrebe gas previše jako, zauzmu susednu traku, neprecizni su ili previše usporeni, pa im se auto ugasi. To znači da ovu tehniku treba iznova i iznova vežbati.

Izvor: Auto škola Pavlin

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar