Da li ste culi da je neko upalio svoj laptop, a on ne prikazuje sliku na ekranu. Laptop radi jer se cuje ventilator, lampice su se upalile, ali i dalje slike nema. 

 

Problem lezi u jednom od cipova integrisanih na maticnoj ploci, pokvareni su i sada ploca ne radi kako treba. Vecinom su to dva osnovna cipa, cip za grafiku, i cip maticne ploce, dok prob lem moze da bude i kvar na nekom od elektricnih kola, mosfeta, blok kondenzatora. 

Ne ocajavajte jer je problem resiv u 80% slucajeva, dok onih 20% je pregorela ili deformisana maticna ploca kada ni zamena vitalnih cipova ne moze da pomogne. 

Lako cete proveriti to, na sledeci nacin. Upalite laptop i spojite ga na monitor sa vga kablom. Tada na tastaturi pritisnete dugne fn, i jedno od F dugmadi u gornjem delu tastature. AKo se slika pojavi na monitoru, verovatno je problem u ekranu ili flet kablu koji spaja ekran i maticnu plocu. Ako na eksternom monitoru laptop ne daje sliku problem je 95% u kvaru na maticnoj ploci. 

Vi naravno tu nista ne mozete uraditi vec odneti u neki od servisa na dijagnostiku. Mnogi ce vam ponuditi zamenu maticne ploce, ali se to ne isplati jer je zamena preko 200 evra. Ako odustanete platicete dijagnostiku kvara ok par hiljada dinara. Budite oprezni sa tm, prvo se raspitajte. 

Sta se radi prilikopm popravke. Prvo se graficki cip i cip maticne ploce produvaju ili zagreju da se opet kalem ispod njih rastopi i zalemi. To cesto upali i laptop radi normalno, dok u nekim slucajevima mora da se menja ceo cip, sto kosta do 10000 dinara, ne vise. 

Sve u svemu ovaj posao je rizican i mnogi servisi daju par meseci garancije, zbog rizika posla i povracaja istog kvara. 

Vidjao sam na youtube.com da neki skinu maticnu plocu i stave u pec zagrejanu na 400 stepeni, par minuta. Ponekada upali ponekada ne. Ali vi ovo nemojte nikako raditi.

Tako da ako imate ovaj problem sa crnim ekranom, budite sigurni da ce vas popravka kostati oko 80-100 evra, a i popravka nije sigurna.

 

www.servisracunara.co

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
servis-racunara
Na vrhu ima dovoljno mesta, ali samo ako se krene na dna