Najpoznatije ''ubice'' koncentracije na poslu

Kategorija: Biznis
Tagovi: Koncentracija, Životni Stil, Psihologija, Društvene Mreže, E-Mail, Mobilni Telefoni, Multitasking, Stres, Glad, Posao

Osim umora, na pad koncentracije utiču savremena sredstva komuniciranja i životni stil koji remeti stabilan tok misli.



U savremenom društvu i oni koji ne pate od poremećaja pažnje imaju sve manju sposobnost dužeg koncentrisanja. Doktorka psihologije Lucy Jo Palladino ukazuje na glavne neprijatelje koncentracije od društvenih mreža pa do multitaskinga:

Društvene mreže

Vrlo je lako spojiti se na neku društvenu mrežu i javiti se poznanicima. Ali svaki odlazak na društvenu mrežu skreće tok misli. Ponekad je teško prisetiti se šta smo tačno radili na poslu pre nego što smo se ulogovali na društvenu mrežu.

Previše e-mailova

Iako je velik broj mailova koji vam pristižu tokom radnog dana povezan sa poslom oni ipak remete koncentraciju jer se naglo odvajate od onoga što trenutno radite. Kako biste to izbegli, poruke proveravajte u pravilnim vremenskim razmacima.

Mobilni

Zvono dolaznog poziva ili sms poruke je zvuk koji malo ko može da ignoriše. I tako trošimo dragoceno vreme i rasipamo koncentraciju.

Obavljanje više poslova istovremeno

Multitasking ne postoji. Čim se prebacujemo sa jednog posla na drugi gubimo vreme. Krajnji rezultat je da nam je za tri posla koje radimo simultano obično potrebno više vremena nego da ih radimo jedan za drugim.

Brige

Teško je koncentrisati se na nešto, ako vas opseda briga zbog nečega nevezanog sa poslom koji je pred vama. Brige zapišite na papir. Trenutno ćete se rasteretiti, a pažnju im uvek možete posvetiti kasnije.

Stres

Ako se osećate kao da imate previše zadataka teško je koncentrisati se samo na jedan od njih. Da stvar bude gora stres vas i fizički nagriza, osećate napetost u ramenima, glavobolju ili ubrzani ritam srca.

Glad

Mozak ne funkcioniše ako nema dovoljno 'goriva'. Posebno je važan doručak. Istraživanja ukazuju da kratkotrajna memorija i koncentracija slabe ako počnete radni dan bez kvalitetnog doručka.

 

Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...