Gosti retko hvale crnogorsko primorje

Kategorija: Putovanja
Tagovi: Letovanje, Crna Gora, More, Ulcinj

Turisti koji su boravili na crnogorskim plažama tokom ovogodišnje sezone žalili su se svojim domaćinima nešto manje nego prošle godine, ali često i uporno.

U periodu od 1.juna do 20. avgusta telefon Kol-centra Nacionalne turističke organizacije zvonio je 3.442 puta.



Kako saopštavaju iz NTO najveći broj poziva se odnosio na dobijanje informacija o kulturno-zabavnom životu, prijavljivanju boravka i naplatu boravišne takse, o tome gde i kako naći smeštaj, dobar restoran i slično.

- Čak 59 odsto poziva je bilo radi informisanja, a 39 odsto su bile pritužbe, kojih je u odnosu na isti period 2011. godine bilo za 20 odsto manje - kažu u NTO. - Na pohvale se odnosi samo dva odsto poziva.

Za razliku od lanjske sezone, kada je buka bila glavni razlog za žalbe gostiju, ove sezone je situacija drugačija. Gosti su se najviše žalili na izdavaoce soba, kojih je bilo i te kako (i još uvek ih ima) duž budvanskog bulevara, ali i na mestima na koja stižu turisti duž Boke kotorske i na krajnjem jugu - u Baru i Ulcinju.

U tromesečnom periodu broj turista koji je boravio u Crnoj Gori je otprilike kao i lane, a ostvareno je nešto više noćenja. Ono što hrabri je bolja naplata boravišne takse za čak 20 procenata. Poseta nacionalnim parkovima je takođe bolja, i to za 25 odsto nego tokom turističke 2011. godine.

Nudili su često loše sobe za mnogo para, slede pritužbe na domaćine koji nisu prijavljivali goste i na neizdavanje fiskalnih računa, čega je bilo sve vreme i na sve strane.

Dobar deo žalbi odnosio se na ponašanje zakupaca na plažama, koji su bili u obavezi da polovinu kupališta ostave prazno kako bi gost mogao da dođe s peškirom i svojim suncobranom. No, najviše plaža je bilo prekriveno ležaljkama i suncobranima čije iznajmljivanje (komplet dve ležaljke i suncobran) je koštalo od osam do čak 75evra dnevno (Kraljeva plaža u Miločeru).

To je u stvari bila ulaznica na plaže, kojima je po zakonu, pristup slobodan. U praksi je, međutim,bilo drugačije, na šta je, ali tek na kraju glavne sezone, upozorilo Javno preduzeće "Morsko dobro". Turisti su se i te kako žalili i na skupe takse za parkiranje automobila, na nedostatak parkinga i velike gužve u saobraćaju.

Nije mali broj onih koji su se žalili na ponašanje agencija koje su organizovale izlete (platili su jedno, dobijali drugo), na buku koja je dolazila sa brodića koji reklamiraju obilaske primorja, iz lokala i otvorenih šankova uz šetališta, tu i tamo od građevinskih mašina.

- Broj primedbi na buku se prepolovio u odnosu na prošlo Iz grešaka smo nešto naučili, svi zajedno. Ovoletošnje pritužbe pokazuju da nam valja raditi mnogo bolje i to već od rane jeseni, kako iduće sezone ne bi bilo ovoliko primedbi, i kako bi pohvala bilo više od skromnih dva odsto - kažu u Nacionalnoj turističkoj organizaciji.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...