Milion evra, auto ili kuća za zlato

Kategorija: Aktuelno, Sport
Tagovi: Olimpijske Igre, Nagrade, Medalje, Zlato

Koliko vredi olimpijsko zlato? U nekim zemljama cene ga na milion evra, negde se za to dobija stan, negde luksuzni auto, dok u Britaniji dobije se - ništa. Samo slava. 

Većina zemalja učesnica Olimpijskih igara u Londonu obećala je bonus svojim sportistima koje osvoje olimpijske medalje, prenosi Radio Slobodna Evropa.



U mnogim zemljama je još 1992. godine, kada je napuštena dotadašnja praksa da učesnici OI budu samo amaterski sportisti, uveden običaj da osvajači medalja budu novčano nagrađeni, bilo od vlade ili nacionalnog Olimpijskog komiteta, privatnih fondacija ili sponzora.

Zahvaljujući toj odluci, gruzijski osvajač zlatne medalje u Londou može da zaradi 1,2 miliona dolara. Tadžikistan je osvajačima zlata obećao luksuzne automobile, a u velikom broju zemalja "zlatni" olimpijci mogu da dobiju ključeve novog stana.

Bonusi u kešu variraju od zemlje do zemlje. Neke zemlje nude jedva nešto više od uniforme i opreme, druge obezbeđuju novčane svote višestruko veće od prosečne zarade u zemlji. Azerbejdžan tako nudi 510.000 dolara za svaku osvojenu zlatnu medalju, dok je Kazahstan obećao 250.000 dolara svakom sportisti koji osvoji zlato.

Zanimljivo je da u SAD, za zlatnu medalju daju bonus od 25.000 dolara, 15.000 za srebro i 10.000 dolara za bronzu.

Rusija osvajačima zlata daje nagradu od oko 125.000 dolara, ali je regionalni guverner oblasti Čeljabinsk obećao milion dolara svakom lokalnom sportisti koji kući donese zlatnu medalju. Vlasti u Sankt Peterburgu obećale su sportistima iz tog grada oko 33.000 dolara za zlato u Londonu.

Iranske vlasti svakom osvajaču zlatne medalje obećale su zlatnike u vrednosti od oko 85.000 dolara, kao i platu koliku imaju i članovi vlade do kraja života. Neki zvaničnici ponudili su još i automobile, stanove, zemlju i dodatne zlatnike osvajačima medalja.

Čak su i mahom siromašne zemlje centralne Azije ponudile nagrade. Predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon obećao je da će svakom osvajaču zlata biti isplaćeno 63.000 dolara. Kao dodatak, gradonačelnik Dušanbea nudi i jednosoban stan za svakog osvajača zlatne medalje i novčani dodatak za svako srebro ili bronzu.

Takođe, najveća privatna banka u Tadžikistanu "Orionbank", čiji je većinski vlasnik predsednik Rahmon, obećala je i luksuzni automobil za svakog osvajača zlata.

Opoziciona Partija islamskog preporoda Tadžikistana u međuvremenu je takođe za svakog osvajača medalje ponudila jednosobni stan u Dušanbeu vredan između 30.000 i 80.000 dolara.

Kirgistan je za svakog sportistu koji osvoji zlatnu medalju obećao 200.000 dolara, a gradske vlasti Biškeka najavile su doživotnu mesečnu stipendiju od 500 dolara za svakog osvajača medalje za Kirgistan.

Turkmenistan je jedina država od nekadašnjih sovjetskih republika koja nije osvojila nijednu olimpijsku medalju od propasti Sovjetskog saveza i jedina je koja nije najavila nagrade za eventualne medalje u Londonu.

Belorusija očekuje 25 medalja iz Londona, od čega pet zlatnih i platiće 150.000 dolara svakom sportisti koji osvoji zlato, poručio je predsednik Aleksandar Lukašenko. On je osvajačima zlatnih medalja 2008. podelio i stanove u Minsku ali ovaj put to nije obećao.

Domaćini igara nisu pak preterano darežljivi. Velika Britanija ne nudi nikakve bonuse, ali njihovi osvajači zlatnih medalja mogu da državi plate 15.000 dolara ako žele da se njihov lik štampa na poštanskim markama.

Kada je reč o Srbiji, radio SE prenosi tabelu u kojoj navodi da će srpski sportisti za zlato dobiti 43.000 dolara, srebro 37.000 dolara i bronzu 30.750 dolara.


Autor: Tanjug/Mondo.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...