Prvi put na skijanju - predstavljamo najkorisnije savete

Kategorija: Sport
Tagovi: Skijanje, Sport, Suncanje, Sunce, Sunčane Naočare

Odlazak na skijanje zasigurno je jedna od dobrih strana zime. Uživanje na svežem zraku u prirodi, igre i sportske aktivnosti na snegu vesele i decu i odrasle.

Svima koji po prvi put ut putuju na zimski odmor sa svojom porodicom ili prijateljima, donosimo nekoliko saveta kako se pripremiti za boravak na skijalištu.


Oblačite se u slojevima

Zimogroznim tipovima verovatno se čini da za izlazak na planinski vazduh moraju obući dvostruko više odeće. Vremenske prilike u planinama koje se često menjaju i stalna telesna aktivnost zahteva odevanje u slojevima. Nemojte oblačiti odeću od trapera i pamuka jer ovi materijali upijaju vodu. Nosite odeću od vodootpornih materijala, što se posebno odnosi na pantalone.

Obucite tople čarape, imajte pri ruci rezervne suve čarape (u slučaju da se vaše smoče), ali ne morate odjednom obući dva para čarapa jer će vam se stopala znojiti.

Zaštitite se kremom za sunčanje

S obzirom na opasnost izlaganja suncu, verovatno vam ne pada na pamet otići na plažu bez sunčanih naočara i kreme za sunčanje. Na skijanju ste obučeni od glave do pete, ali ne zaboravite kremom za sunčanje zaštititi kožu lica i usne, jer sunce u planinama jednako je opasno kao sunce u gradu i na moru. Zbog reflektivne prirode snega, prema nekim procenama čak do 80% sunčevih UV zraka reflektovano je od njegove površine.

Ponesite naočare, kapu i rukavice

Čak i ako ne provodite puno vremena na skijanju, nego šetate i provodite vreme u prirodi, obavezne su sunčane naočare s UV zaštitom. Planirate li svake godine ići na skijanje, uložite u dobre skijaške naočare. Svoju glavu, kao i dečje, zaštitite kapama i trakama i obavezno ponesite nekoliko para rukavica.

Rukavice se mogu smočiti, stoga imajte još jedne rezervne kako biste ih zamenili. Dobro je uložiti i u prave skijaške rukavice koje možete pričvrstiti elastičnom vrpcom na rukave, što je posebno praktično za malu decu. Umesto dugih šalova, nabavite šal koji se oblači preko glave i obucite sebi i deci dolčevite. Dugi šal može zapeti na žičari ili odleteti.

Ne zaboravite piti vodu i jesti

Budući da skijanjem koristite nove mišiće, lako ćete se umoriti, stoga nemojte zaboraviti jesti i piti vodu. Planirate li provesti duže vreme na snegu, spakujte sebi i detetu musli ili energetsku pločicu. Nemojte uzimati sveže voće i namirnice koje se mogu izgnječiti u jakni ili ruksaku.

Upišite kurs skijanja

Skijališta nude kurseve za skijaše početnike, kako za decu tako i za odrasle. Možda ste davno naučili skijati, ali dobro je podsetiti se osnova ponašanja na skijama. Deca lakše uče u malim grupama, a i zabavnije im je na snegu. No ako vaše dijete nema ranijeg iskustva na snegu, pripazite da mu grupa ne postane izvor dodatnog stresa. Nikad nemojte skijati potpuno sami, ali ako skijate u velikoj grupi ljudi s različitim iskustvom skijanja, pazite da se ne sudarite s nekim i ozledite.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...