Najefikasniji načini da u 2013. prestanete da pušite

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Pusenje, Cigarete, Prestanak Pušenja
1 komentar

Ako se na listi vaših novogodišnjih odluka našao i prestanak pušenja, imate sreće. Naime, stručnjaci tvrde da nikada nije bilo lakše odbaciti tu lošu naviku.

Psiholog, lekar i vođa programa za prestanak pušenja predlažu efikasne načine za to, tako da bi 2013. mogla biti vaša najzdravija godina ikada.


Psiholog kaže: Promenite svoju rutinu

Razmislite o tome u kojem periodu najviše pušite i isplanirajte neku drugu zanimljivu aktivnost u to vreme. Ako, npr., imate običaj zapaliti nakon večere, umesto toga prošetajte ili prionite na pranje suđa. Ako ni to ne pomogne, pokušajte grickati voće i povrće ili pijte hladnu vodu. Istraživanja pokazuju da promene u ponašanju i 15 minuta meditacije dnevno pomažu kod odvikavanja od pušenja.

Doktor kaže: Kombinujte nekoliko pristupa

Istraživanja pokazuju da ćete verovatnije prestati pušiti ako potražite pomoć od stručnjaka. No, od pomoći vam mogu biti flasteri nikotina, žvakaće gume, inhalatori ili pastile. Ukoliko vam se zbog smanjenog unosa nikotina pojača glad, potražite pomoć lekara koji će vam prepisati odgovarajuće tablete. Ako vam je pala na pamet elektronska cigareta, zaboravite je, poručuju lekari. Poslednja istraživanja su pokazala da elektronske cigarete mogu ugroziti funkciju pluća, iritirati disajne puteve i sadržavati hemikalije koje uzrokuju rak.

Vođa programa za odvikavanje od pušenja: Potražite pomoć na internetu

Podrška je presudna, a ne mora uvek biti licem u lice. Istraživanja pokazuju da online programi mogu biti jednako efikasni kao i lično savetovanje ili grupe podrške.

 

Economy.rs

  • disco-na-selu
    14-og januara za srpsku novu godinu slavim prvu GODISNJICU ne-pusackog staza!
    A bila sam teski zavisnik od cigareta...plasila sam se da slucajno ne ostanem bez duvana i uvek imala zalihe za ne-daj-Boze....
    Godinu dana nisam zapalila nijednu cigaretu.Pa i nije bilo tako strasno kao sto sam mislila da ce biti.
    A i sad povremeno kad neko zapali u drustvu ali stvarno povremeno bas-bas mi zamirise onaj dim...ali ja ne palim.
    Dosta je bilo 30 godina pusenja!

Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...