Kulinarstvo

Foodgazam 6 - putujemo svetom kuhinjom amatera, indija

Kategorija: Glavna
Tagovi: Indija, Voce, Zacini, Čatni

OK nije iz Indije, ali jeste originalno indijski i kuvarica je poreklom iz Indije, ali živi u Hong Kongu.

Purabi uživa u kuhinji i predstavlja nam raznovrsnost Indijske kuhinje koja često sadrži vegeterijanska jela. Zahvaljujem se Purabi na gostovanju. Više njenih specijaliteta možete naći na http://cosmopolitancurrymania.blogspot.com/

Autentičan indijski čatni

Čatnije ne treba posebno predstavljati.Oni su deo Indijske ishrane vekovima. Poslednjih godina, čatni je postao popularan i u ostalim delovima sveta.Najveća zasluga je ta ,što dodajući jelima koja su prilično neutralna u ukusu, dobijete nešto super ukusno.

 Reč čatni potiče od Hindu reči chatni ,naziv koji se koristi za lepezu mešavine začina uz glavno jelo .Dobar čatni se može servirati uz hleb i kao predjelo.

Čatni se najčešće pravi od sezonskog voća,povrća, svežeg i sušenog začina,mahuna pa ponekad i ribe. Čatni može biti sladak,kiseo slatko kiseo,ljut ,ljut i sladak,ljut i kiseo.Sastav mu može biti izjednačen ili grudvast.Sladak čatni ne treba zamišljati kao dezert.Mada se čatni obično služi kao poslednji dodatak jelima,u nekim krajevima se čatni koji su ljuti i suvlji iznose na početku.Ukiseljene vrste su takodje vrsta čatnija, sa dobrom količinom ulja u njima..Za informacije o njima kliknite  click here.)

 

 

Zagolicajte svoj ukus!

Svaka Indijska provincija ima veliki broj svojih čatni recepata koje se prenose sa kolena na koleno.
Sveži zeleni čatni, koji se sastoji od zelene ljute papričice,korijandera i lista nane,  sonth čatni koji se pravi od suvog mlevenog djumbira i urme i tamarind čatni su neizbežni i vrlo omiljeni kao prilog mnogim Indijskim jelima.
Čatni od kokosa najbolje ide kao dodatak Južno Indijskoj kuhinji, jelima kao što su  Idlis i Dosas. Paradajz čatni kao i čatni od zelenog mango pojavljuju se u mnogim varijacijama u svim Indijskim provincijama i spadaju medju najpopularnijej vrste čatni.
U Mumbabi shengdana čatni,koji se pravi od  paste kikirikija i čatni od suvog belog luka su vrlo popularni.Druge vrste čatnija  su ljuti čili čatni, od kojih je Asameski ljuti čatni samo za one hrabre.Zeleni, paradajz čatni,čatni od bobica,i čatni od luka..sve vrlo popularni čatni.Lista je beskrajna.

Začini koji se koriste u pripremanju čatnija su:kim,tumerik,seme peskavice,suv djumbir,morač,suv mleven mango,seme korijandera,seme senfa,,limun čili i tamarind se koriste da se balansiraju ukusi nekih

Čatni recept star jedan Vek

Ovde ću sa vama podeliti jedan recept vrlo ukusan ,Bengalski stil,a koji sam ja nasledila od moje bake ,a ona opet od svoje..i tako dalje.Ovo je vrlo redak recept.Ovaj čatni se u njeno vreme  kuvao u selima Zapadnog Bengala u vreme nekih važnih praznika kao npr. Jamai Shotsi,dan kada zet sa ćerkom dodje tašti u posetu, da bi kuća bila blagosiljana i označava i uživanje u hrani.Takodje se pravio i za svadbe.

Ovaj recept je na izdisaju i dobro bi bilo da se širi i tako sačuva, jer je poseban i koristan svima koji vole Indijsku kuhinju.Nadam se da će ovaj mali doprinos biti podsticaj i vama koji ćitate ,da podjete mojim primerom i objavite skoro zaboravljene recepte  koji suili u pokidanim kuvarima i sveskama ili u vašem sećanju.



Starinski čatni od mešanog voća

 
Sastojci:

Svež mango: 2
Svež komad ananasa: 1
Paradajz, srednje veličine: 1
  
Očišcene i prepolovljene urme isešene na 6 komada: 7
Konzervirani mango sečen : ¼  šolje
Suvo grožđe: ¼ šolje
Ulje: 2 kašike
So: 1 kašičica
Turmerick puder: ½ kašičice
Šećer (zavisi i od slatkosti manga): ½ šolje
Voda: ½ šolje
Lorberov list (mali): 2
Suva scrvena ljuta papričica: ½ 
Seme kima: ½ kašičice
Seme peskavice: ¼ kašičice

Seme morača: ½ pola kašičice

Ananas,suv mango i urme se iseku na male komade

Ovako se iseku svež mangoi paradajz za ovaj čatni

Metoda pripreme:
Perfektno pećeni suvi začini

 

Posle grubog mlevenja začina


Ispeci poslednja četiri začina iz liste sve dok ne osetiš jaku aromu i pomalu su porumeneli.Možete ih grubo samleti ili u mlinu ili u ajvanu.Najvažnije je da bude zrnasto a ne puder.Ostavi sad ovo sa strane.

Iseci voće u komade srednje veličine.Zagrej jednu kašiku ulja.Peci suvo grožđe dok ne nabubr ii dobije zlatnu boju.I ovo stavi sa strane

Pečemo suvo groždje


U istom tiganju dodaj ostatak ulja i zagrej dok se puši.Dodaj lorber i ostavi da dobije svetlo braon boju .Dodaj svež mango sa semenkama.Dinstaj 5 minuta.Dodaj tumerik i so.Sad dodaj ostatak voća sa suvim mango.Ovo kuvaj na srednjoj vatri 5 minuta.


Dodaj ovome suvo groždje i vodu i dobro promešaj.Pokri i na niskoj vatri dinstaj 20 minuta.Skini poklopac i dodaj mlevene začine..Dobro promešaj i ostavi da se još  kuva oko dva minuta.

 



Ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi,i serviraj u malim porcijama nakraju Indijske večere

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!