Kuvar

Pogačice sa susamom

Kategorija: Glavna
Tagovi: Pecivo, Pogačice

PogačicePotrebno je:

900 gr brašna

1/2 lit mleka

2 kašičice šećera

2 ravne kašičice soli

1 šoljica ulja 

kocka svežeg kvasca

                                                                                                                                                  Fil:

1 margarin

kašičica  soli

3 žumanca

1 kašika brašna

Za premazivanje:

belanca

Za posipanje:

susam

Priprema:

Od 1/2 lit mlakog mleka, odvaditi 5-6 kašika, dodati šećer, kašiku brašna i izmrvljenu kocku kvasca i ostaviti na toplom mestu da uskisne. Pomešati brašno sa kašičicom soli, uskislim kvascem, mlekom i šoljicom ulja. Zamesiti glatko testo, prekriti čistom krpom i ostaviti sat vremena da naraste. Nakon sat vremena ponovo premesiti testo i podeliti na 3 jednaka dela.

Penasto umutiti margarin, a zatim postepeno dodavati jedno po jedno žumance uz neprekidno mućenje. Na kraju dodati kašiku brašna i kašičicu soli. Fil podeliti na tri jednaka dela.

Podlogu posuti brašnom pa oklagijom razvući testo u obliku pravougaonika veličine pleha. Premazati celu površinu jednim delom fila, uviti u rolat pa ga  spljoštiti oklagijom da dobijete pravougaonik debljine prsta. Dobijeni pravougaonik premazati belancetom koje ste prethodno blago umutili viljuškom, posuti susamom pa seći na kocke otprilike 10x10 cm. Možete seći i na trouglove. Zagrejati rernu na 200◦C, pogačice poređati u pleh obložen masnim papirom, a zatim smanjiti temperaturu i peći na 175◦C 30-40 minuta (zavisi od rerne). Ponekad ove pogačice pravim tako što preko fila od margarina pospem sitno seckanu šunku i rendani kačkavalj, a dalje je isti postupak kao što sam i opisala. I jedne i druga verzija su jako ukusne.

Prijatno!

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!