U susret vaskrsu

Kategorija: Pravoslavlje
Tagovi: Uskrs, Pravoslavlje

U SUSRET VASKRSU

 

Evo, nalazimo se u sestoj, Cvetnoj nedelji posta, a iduca nedelja  je Strasna ili Velika nedelja.

Veliki petak je najtuzniji dan u godini, dan pomena Hristovog stradanja na krstu. To je dan kad se ne slusa muzika, nema veselja, u crkvama ne zvone zvona, vec se cuju samo klepetala.

Sto se ishrane tice, toga dana, vernici se uzdrzavaju od jela i pica, toga dana se uglavnom posti na vodi.Moj suprug tog dana nista ne jede i ne pije ni vodu.

Ali ja sada ne zelim da vam “drzim slovo”, vec da podelim iskustvo  za koje smatram da mi je dar od Boga, a to je Velika Subota u Jerusalimu, u Crkvi Hristovog Groba i javljanje Svetog Ognja.

Sveti Oganj je jedno od retkih Bozjih cuda koje nam u ovo savremeno doba Bog daje da vidimo, verni da se ucvrste u veri, a neverni da poveruju.

Javlja se na Veliku  Subotu samo ispred pravoslavnog Uskrsa u Svetom Hramu Vaskrsenja Hristovog, u Presvetom grobu, posle molitve Patrijarha Jerusalimskog.

Kada se pojavi Sveti Oganj na Presvetom grobu, upale se Sveto kandilo i cetiri sveznja sveca koja drzi Patrijarh u rukama. Prvi svezanj se predaje jermenskom predstavniku, a zatim arapskom pravoslavnom svesteniku, koji dalje daje narodu. Mi smo takodje u rukama drzali sveznjeve od po 33 svece. Treci i cetvrti svezanj se daju Koptima i Sirijcima.

U prvim minutima/3-5min./, u plamenu sveca zajedno su spojene osobine bestelesne i telesne svetlosti. Zbog toga Sveti Oganj ne izaziva opekotine, ne pece coveka, ni njegovu odecu. Moj suprug, koji inace nosi bradu, se umivao Svetim Ognjem, a ja sam ga milovala.

Naravno, kasnije moze da opece kao svaka vatra.

Sveti Oganj je dar Svetoga duha  koji se daje pravoslavnim hriscanima.

Evo jedne slike:

http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/BLAGODATNI%20OGANJ/htm/UMIVANJE%201.htm

A sto se tice farbanja jaja i pored bezbroj predivnih varijanti koje postoje, meni su i dalje najlepsa crvena jaja. Bas kao crveno jaje koje je Marija Magdalena pruzila rimskom caru Tiberiju uz pozdrav: ”Hristos Vakrse!”. Crvena boja koja simbolizuje nevino prolivenu krv Hristovu na Golgoti, ali crvena boja koja simbolizuje i vaskrsenje Hristovo, jer ”da Isus nije vaskrsao, nasa vera ne bi imala smisla.”

Zdravi i zivi mi bili!

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
DZEKSON
SERBIA
*******************