Mladenčići

Kategorija: Posne pite i peciva
Tagovi: Mladenci, Mladenčići
1 komentar

"22. marta po novom, a 9. marta po starom kalendaru, Sveta Pravoslavna Crkva slavi spomen na Sv. 40 Sevastijskih mucenika, praznik Mladenci. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali u Isusa Hrista. Kada nasta gonjenje u vreme Likinija, bili su izvedeni na sud pred vojvodu, a ovaj im zapreti da ce im uzeti cast vojnicku, nasta im jedan od njih, Sv. Kandid rece: "Ne samo cast vojnicku, no i tela nasa uzmi od nas i nista nam nije draze i cesnije od Hrista Boga nasega". Nakon toga vojvoda je naredio slugama da ih muce. Bacise ih vezane u jezero, i postavise straze, da nijedan ne bi izasao. Jezero se ledilo od mraza oko tela mucenika. Da bi muke bile jace, mucitelji zagrejase i osvetlise kupatilo ukraj jezera, na oci zamrznutim stradalnicima, ne bi li neko od njih pao u iskusenje da prizna rimske idole. Zaista, jedan od njih nije mogao da izdrzi muke, izasao je iz vode i usao u kupatilo. Ali, te noci pade neobicna svetlost s neba koja je razgrejala vodu i tela mucenika, a s tom svetloscu spustise se s neba 39 venaca na glave njihove. To je video jedan strazar s obale, pa se svukao, ispovedio ime Gospoda Hrista i usao u jezero da bi se i on udostojio onog cetrdesetog venca mesto izdajnika. I zaista na njega sidje taj poslednji venac. Sutradan se iznenadio ceo grad kad je video mucenike zive. Tada zle sudije naredise da ih prebiju a tela njihova da bace u vodu da ih hriscani ne bi uzeli. Treceg dana mucenici se javise mesnom episkopu Petru i pozvase ga da izvadi mosti njihove iz vode. U tamnoj noci episkop je sa svojim klirom stigao do jezera, i videse kako svetle mosti mucenicke. I svaka kost koja je bila odvojena od njihovog tela plivala je po povrsini i svetlila kao sveca. Pokupise ih i dostojno sahranise. A duse ovih mucenika odose Gospodu Isusu Hristu namucenom za sve nas i vaskrslom sa slavom.

U narodu je 22.mart poznatiji kao Mladenci i obeležavaju ga supružnici u prvoj godini braka.

Običaj je da se mese Mladenčići, 40 okruglih kolačića,čime se izražava zelja da brakovi sklopljeni te godine budu slatki. Peku se i premazuju medom.Pošto se mese u doba Velikog Uskršnjeg posta uvek se spremaju posni.

Ovde valja napomenuti da Mladenci uvek padaju uz post,i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika."

Potrebno je:

600 g mekog belog psenicnog brašna

400 ml mlake vode

30 gr svezeg kvasca

2 kasicice secera

1 kasicica soli

kora od limuna

med

Podmesiti kvasac sa mlakom vodom,secerom i malo brasna.Kad kvasac nadodje,zamesiti glatko testo sa brasnom,uljem i soli i sitno narendanom korom od limuna.Pokriti i ostaviti da stoji da naraste,oko 30 min.

Nadoslo testo razviti do debljine prsta i premazati omeksalim margarinom.Preklopiti i ostaviti da odstoji pokriveno 15-ak minuta.Postupak ponoviti jos dva puta.

Zatim razviti okruglu koru debljine 1-2 cm i vaditi casom ili kalupom pogacice.Treba da ih bude 40 komada i da se svo testo utrosi.Ja sam napravila 35 manjih i od ostatka testa,5 vecih pogacica.

Pogacice ostaviti u podmazanim plehovima da narastu jos oko 20-30 min.Pre pecenja,bocnuti svaku suvom grancicom bosiljka 4-5 puta i premazati uljem. Peci u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.

Vruce mladencice premazati medom.

 

 

  • sladjanas
    Po vašem receptu sam ove godine napravila mladenčiće i jako sam zadovoljna!
    Veliki pozdrav i najlepše hvala za recept!

Prijavite se da biste objavili novi komentar
DZEKSON
SERBIA
*******************