Rêve de chocolat

Kategorija: Glavna
Tagovi: Kolač. Desert, Cokolada, Jagode, Kremasti Fil
5 komentara

1Za biskvit:

Ovaj kolač se u prevodu zove ''Čokoladni san''. Htela sam malo da se šalim, pa sam mu dala francusko ime da bi zvučalo nobl. A i može mi se pošto sam ga ja smislila. Pre neko veče su moji dečaci ''kukali'' kako im se jede nešto slatko. Razmišljala sam šta da napravim a da ne bude uobičajeno ili pak sa sajta. Odlučila sam se za eksperiment, pa kako bude. Kada god nešto eksperimentišem zaboravim tačnu meru namirnica koje koristim i tako to nikada ne dospe ovde, a ni u moju knjižicu. Ovoga puta sam zapisala, pa čak i fotografisala. Rezultat je bio mmmmm. ..
Za biskvit:
3 jajeta
1 žumance
6 kašika šećera
8 kašika mleka
8 kašika ulja
8 kašika brašna
6 ravnih kašika gorke čokolade u prahu (gorki kakao)  
2 kašike rendane čokolade za kuvanje (crna čokolada sa 70 % kakaa)  
pola praška za pecivo

Za čokoladne pločice:
 200 g crne čokolade
3 kašike ulja

Prvi fil:
800-900 g jagoda (koristila sam zamrznute)  
5-6 punih kašika kristal šećera
+ 2 pune kašike šećera za sirup

Drugi fil:
4 kisele pavlake sa 20 % mm (od 200 ml)  
2 kašike šećera
1 kašika tečne vanile
125 g putera
2 kašike šećera u prahu

Za ukrašavanje:
slatka pavlaka
Drugi fil:
Iako je ovo drugi fil koji se stavlja preko prvog, ipak je potrebno da ga napravite pre biskvita i prvog fila. Ovde nema mnogo mudrolije, pomešajte kiselu pavlaku sa kristal šećerom i vanilom. Nemojte mutiti mikserom, samo sipajte u jedan sud pavlaku i šećer i špatulom sjedinite. Šećer se neće ni osećati pod zubima, kao da se istopio. Puter koji ste ostavili bar pola sata na sobnoj temperaturi umutite penasto sa prah šećerom. Umućeni puter i pavlaku pažljivo sjedinite i to špatulom, nikako mikserom i stavite odmah u frižider da se stegne. 
Biskvit:
Pripremite biskvit. Umutite jaja i šećer a zatim dodajte ostale sastojke. Zagrejte rernu na 180°C i pecite dvadesetak min. u podmazanom plehu dimenzija 25x33 cm. Kada primetite da se kora odvaja od ivica pleha, znači da je gotovo. 
Prvi fil:
Dok se biskvit bude pekao, pripremite fil. Jagode pospite sa 5-6 kašika kristal šećera i ostavite malo da puste dok. Pritiskajte ih blago viljuškom kako bi pustile sok, ali ih nemojte gnječiti. Potrebno je da ostanu cele. Kada puste sok, dobro ih ocedite u cediljki. Kuvajte ih na laganoj vatri 5-6 min. da se zgusne i da ispari tečnost, a zatim ostavite sa strane da se ohlade. sok koji su jagode pustile procedite kroz gazu ili cediljku kako bi tečnost bila bez grudvica i sitnih semenkica od jagoda. Dodajte 2 kašike šećera i kuvajte dvadesetak min. dok ne dobijete ređi sirup koji će se kasnije, kada se ohladi zgusnuti. 
Čokoladne pločice:
Na kolačarskom papiru iscrtajte 12 krugova prečnika 8 cm. 
Na pari otopite čokoladu i dodajte ulje. Sve sjedinite mešajući kašičicom, pa na označene krugove izlijte čokoladu i pažljivo razmažite vodeći računa da čokolada ne pređe liniju označenog kruga. Rasporedite čokoladu tako da za svaki krug bude dovoljno. Pločice treba da budu tanke, kao čips recimo. Čim to uradite, pažljivo stavite papir sa čokoladnim pločicama u frižider da se stegne. 
Umutite slatku pavlaku. 
Ohlađeni biskvit stavite na radnu površinu pažljivo da se ne pokida. Čašom prečnika 8 cm vadite biskvite. Treba da ih bude 12 komada. 
Biskvite filujete sledećim redosledom vodeći računa da pravilno rasporedite sastojke: 
1. fil od jagoda (prvi fil)  
2. čokoladna pločica
3. fil od pavlake i putera (drugi fil)  
4. čokoladna pločica
5. slatka pavlaka
6.sirup od jagode
Kada sam stavila drugi čokoladnu pločicu preko fila od pavlake i putera, svaki taj kolačić sam obmotala folijom kako bi se lepo formirao i stegao kolač (kao stub). Ostavila sam u frižideru da se dobro stegne pre nego što sam ukrasila pavlakom i sirupom. To i Vi učinite na kraju. 
Recept je detaljan pa će Vam se učiniti dugačak i komplikovan, ali verujte mi da nije, samo zahteva malo truda koji je meni predstavljao užitak. 
Prijatno!

  • sandra76
    lepo izgleda, a verujem i da je ukusno, cista 10
  • Ljiljana1953
    Pravo malo umetnicko delo, predivno Liketa!
  • Liketa007
    Ljiljice hvala, Sandra takođe.
  • brzikolacic
    odlicno...moram da napravim....

Prijavite se da biste objavili novi komentar
Liketa007
SERBIA
photo