Šta su tasteri f1 do f12?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Prečice, Tastatura, Računar

Poznatiji I kao funkcijski tasteri , F1 do F12 mogu imati niz različitih namena. U zavisnosti od instaliranog operativnog sistema i softvera namena ovih tastera će se menjati. Ispod je kratak spisak uobičajenih funkcija tastera . Kao što je već pomenuto Nisu svi tasteri za podršku i mogu da obavljaju različite zadatke.
 F1 - Uvek se koristi kao ključ za pomoć, skoro svaki program otvara ekran za pomoć kada se pritisne ovaj taster Windows + F1 da biste otvorili Microsoft Windows pomoć i podršku.

F2 -  Preimenuje istaknutu ikonu , fajl , ili direktorijum u svim verzijama Windowsa. Alt + Ctrl + F2 otvara prozor dokumenta u Microsoft Word . Ctrl + F2 prikazuje prozor za pregled štampe u Microsoft Word-u. Brzo preimenovanje odabranog datoteku ili fasciklu. Za ulazak u CMOS Setup ili bios . Takodje na novijim laptopovima koristi se kombinacija Windows + F2 ili Fn + F2

 F3 -  Često otvara mogućnost pretrage za mnoge programe, uključujući Microsoft Windows. U MS-DOS ili Windows komandnoj liniji F3 će ponoviti poslednju komandu. Shift + F3 će promeniti tekst u Microsoft Word iz gornjeg malim slovima ili veliko slovo na početku svake reči. Windows + F3 otvara prozor Advanced Find u Microsoft Outlook.
 F4 - Otvara traku za adresu u programu Windows Eksplorer i Internet Eksplorer . Ponavljanje poslednje radnje obavlja (Word 2000 +) Alt + F4 zatvara prozor programa koji je trenutno aktivan u operativnom sistemu Microsoft Windows. Ctrl + F4 zatvara otvoren prozor u okviru tekućeg aktivnog prozora u operativnom sistemu Microsoft Windows
 F5 -  U svim modernim internet pregledačima pritiskom F5 će se osvežiti ili ponovo učitati stranica ili prozor dokumenta. Otvorite nalaz, zameni, i idite na prozor u Microsoft Word. Počinje slideshow u PoverPoint.
 F6 -  Pomera kursor na traci adresa u programu Internet Eksplorer , Mozilla Firefox , i većine drugih internet pregledača. Ctrl + Shift + F6 otvara na drugu otvorenu Microsoft Word dokument.
 F7 -  Najčešće se koristi za proveru pravopisa i gramatike proverite dokument u Microsoft programa kao što su Microsoft Word, Outlook, … Shift + F7 uvodi rečnik sinonima I proveru reči koju ste istakli.
 F8 -  Taster se koristi za ulazak u meni za pokretanje operativnog sistema Windows, obično se koristi za pristup Windovs Safe Mode . ( prilikom pokretanja računara pritiska se f8 )
 F9 - Osveži dokument u Microsoft Word.Slanje i prijem e-mail pošte u Microsoft Outlook-u.
 F10 - U operativnom sistemu Microsoft Windows aktivira meni bar na otvorenoj aplikaciji. SHIFT + F10 je isto kao i desnim klikom na ikonu označenu datoteku, ili Internet vezu. Pristupa se skrivenoj particiji za oporavak na HP i Soni računarima. Ulazak u CMOS Setup .
 F11 -  Režim celog ekrana u svim modernim internet pretraživačima. Ctrl + F11 kad računar treba da pristupi na skrivenu particiju za oporavak na mnogim Dell računarima. Pristupite skrivenoj particiji za oporavak na eMachines, Gatevai i Lenovo računarima.
 F12 -  Otvorite prozor Sačuvaj kao u programu Microsoft Word. Ctrl + F12 će Sačuvajte dokument u Word (kao Ctrl + S). Shift + F12 sačuvate Microsoft Word dokument. Ctrl + Shift + F12 štampa dokument u Microsoft Word. Pregled stranice u programu Microsoft Ekpression Web

Tekst je preuzet sa sajta servis racunara ITMBeograd

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar