Kako podići imunitet prirodnim putem?

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Zdravlje, Imunitet, Stres

Budimo realni i direktni, ako nemate problema sa slabim imunitetom - možete se smatrati srećnom osobom. Imunitet nas čuva od bolesti, predstavlja našeg najboljeg čuvara. Ali ako je taj čuvar slab i neefikasan, čak i najmanji virus će proći pokraj njega i zadati vam neverovatne probleme. Zamislite samo situacije, ako neko pokraj vas kihne - vi kupite virus, ostanete malo na promaji - prehlađeni ste. Nije ugodno niti dobro.

Zbog modernog, lošeg i nezdravog načina življenja mnogi ljudi danas pate od ovog problema, zato smo vam pripremili nekoliko saveta kako poboljšati i prirodnim putem ojačati imunitet. Ne morate primeniti sve ove savete na sebe. Odaberite nekoliko i budite ustrajni i strpljivi, rezultati neće izostati.

 

Konzumirajte sok od limuna

Uz to što je limun bogat vitaminom C, koji igra značajnu ulogu u jačanju i održavanju imuniteta, ovo voće ima još jednu važnu karakteristiku. Ph vrednost limuna tj. njegova kiselost uveliko podupire razvoj zdravih i korisnih bakterija u vašem telu, pa ga na taj način čini otpornijim i spremnijim na susrete s virusima i štetnim bakterijama koje za nameru imaju narušiti vaše zdravlje. Limunov sok možete piti isceđen, dodavati ga u tople napitke (kao što je čaj), koristiti ga u pripremi jela i slično. Mogućnosti su zaista ogromne.

 

Dobar san je pola zdravlja

Moderan život je narušio naše navike dobrog spavanja. Uvek nam fali vremena, kasno ležemo a rano ustajemo. Iako količina potrebnog sna varira od osobe do osobe, nekom je dovoljno 6 sati - što je po mišljenju struke najniži minimum, dok se neki ne mogu naspavati ni nakon 10 sati - što je isto tako zabrinjavajuće i upućuje na moguće parazitske infekcije.

Mnogi će se složiti da je osam sati sna najbolja mera, pa je se i vi pokušajte držati. I budite dosledni. Naviknite organizam na leganje u isto vreme. Za vreme dobrog sna, organizam izlučuje hormone koji imaju mnogobrojna pozitivna delovanja na organizam. Osim jačanja imuniteta, mozak će vam bolje funkcionisati, bićete raspoloženiji, a čak će dobro delovati i na zdravlje i lepotu kože. Nedostatak sna, s druge strane, narušava imunitet.

 

Uvek budite dobro hidrirani

Nedostatak vode ne samo da dovodi do glavobolja, nego može naneti puno veće probleme. Ako trčite ili šetate, ponesite vode sa sobom i uvek budite hidrirani, te tako pomozite organizmu da bolje funkioniše. Koliko je potrebno popiti vode dnevno? To stvarno zavisi od osobe do osobe, ali manje od litre nikako nije dobro.

Ako volite i pijete mnogo kafe, razmislite o tome da taj unos reducirate. Kafa ima dobrih karakteristika ,baš kao i čokolada ona je antioksidans. Ali, kafa isto tako izvlači vodu i minerale iz organizma. Tako da bi uz šolju kafe uvek trebali popiti i čašu vode.

 

Pripazite na unos slatkiša

Iako će ovo možda biti i najteže za savladati, ako već birate savete sa ove liste, ovaj bi se definitivno morao naći među njima. Ako eliminišete slatkiše iz svoje prehrane vrlo brzo ćete primetiti niz pozitivnih promena u organizmu. Bićete življi, poletniji, a i manje ćete obolevati. Rafinirani šećeri lako stvaraju zavisnost. Iznimno brzo ulaze u krvotok, naglo podižu vrednosti šećera u krvi i na taj način narušavaju imunitet. Zamenska umetna sladila isto tako nisu dobra za organizam i na svoj način narušavaju imunitet.

 

Jedite sveže sezonsko voće i povrće

Sveže voće i povrće je najbolji izvor potrebnih minerala, vitamina, vlakana, antioksidanasa i enzima. Barem uz jedan obrok dnevno pojedite nešto voća i povrća. Ili još bolje, za večeru koja ionako ne treba biti prejaka, pripravite si neku finu voćnu salatu (recepte možete pronaći online). Ova vitaminska bomba će pozitivno delovati na jačanje imuniteta. Ukoliko ne možete da si priuštite kupovinu svežeg voća i povrća, možete se opredeliti za nadoknadu vitamina i minerala preko dodataka prehrani u vidu šumećih tableta koje se raspravljaju u vodi. Međutim, prava stvar je uvek bolja.

 

Vežbajte u prirodi

Današnji životni stil je na žalost takav da smo manje-više primorani provoditi jako puno vremena u zatvorenim prostorima, kod kuće, na poslu, po tržnim centrima itd. A kad na ovo nadodamo i slabo kretanje, nije ni čudo što danas mnogi pate od manjka imuniteta. Zato bi morali nekoliko puta nedeljno posvetiti po sat vremena na vežbe, na svežem vazduhu, u prirodi. Vežbe ne moraju biti previše naporne, čak će i malo intenzivnija šetnja ili vožnja bicikla učiniti čuda za vaš organizam. Kasnije kad malo dođete do kondicije, možete početi s trčanjem, sklekovima, zgibovima i sličnim kombinacijama, Ne samo da ćete ojačati imunitet, nego ćete se i osećati bolje, poletnije i generalno zdravije. A kroz ovaj proces rešićete se i pokoje kile viška.

 

Recite NE stresu

Današnji životni stil je na žalost takav da je stres skoro pa nemoguće izbeći. Stres na poslu je normalna stvar, povratak kući kroz ekstremnu saobraćajnu gužvu je uvek neugodan, konstantno smo bombardovani lošim informacijama preko interneta, radija i TV-a… Čini se da stresu nema kraja, a on između ostalog, negativno utiče čak i na imunitet. Zato je bitno da uvedete neki balans. Meditirajte i smirite um, otiđite na masažu, uživajte na obali reke, družite se s pozitivnim ljudima, provedite vreme radeći stvari koje volite. Bolje raspoloženje vodi do boljeg zdravstvenog stanja i jačeg imuniteta.  

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar