SEO optimizacija sajta

Kategorija: Glavna
Tagovi: Seo Optimizacija Sajta

Opimizacija i izrada web stranica

Na ovo pitanje većina vlasnika web sajtova odgovara na sledeći način: "naravno da je to zadatak web programera da kada se uradi stranica onda ona mora biti seo optimizirana da bi postigla što bolje rangiranje na listi pogodaka."

Ovo je samo delimično tačno. Ima zadataka koje i vlasnik sajta mora odraditi. Da pomenemo neke od ovih zadataka:

  • Odabiranje odgovarajućih ključnih reči
    Vlasnik firme poznaje najbolje svoje poslovanje tako da on zna najbolje kako ljudi traže (koje reči koriste) njegove usluge ili proizvode.

  • Pisanje sadržaja
    Jako je važno napisati kvalitetan i dobar sadržaj za vaše stranice. Uz ove sadržaje je isto jako bitno napisati i tekstove za Title, Meta description i Meta keywords tagove. Sadržaje treba napisati razumljivo i treba uzeti u obzir i to da taj sadržaj mora odgovarati i seo kriterijumima. Naravno obratite pažnju i na to da se prvenstveno obraćate ljudima tj. budućim potencijalnim klijentima.

  • Povećanje popularnosti linka
    Kada ste završili i postavili vaš web sajt jedan od važnih zadataka je da pronađete relevantne i vredne sajtove koji će postaviti link prema vašem sajtu.

U ovom članku ćemo malo detaljnije pisati o ovome.

Seo optimizacija sajta se sastoji od dve bitne stvari:

  1. Izgradnja unutrašnjeg dela sajta.
    Odgovarajući sadržaji, ključne reči na pojedinim stranicama. Izgradnja unutrašnje strukture linkova. Vidljivost, pronalaženje stranica. Odgovarajući title, meta keywords, meta description, heading i sadržaj za body deo.

  2. Linkovi koji sa raznih stranica pokazuju na vaš web sajt i na njegove pod stranice.
    Njihova brojnost i kvalitet, tj. popularnost linka.

Vlasnici web sajtova koji ne žele sami da urade seo optimizaciju uglavnom plate uslugu nekome ko se bavi sa seo optimizacijom sajtova. Ovo je sasvim u redu. Osoba kojoj smo dali zadatak i platili da uradi posao uradi pošteno sve promene koje su potrebne itd. i posle toga se sa ovim i uglavnom završi seo optimizacija. Naravno i ove promene mogu doneti neke željene rezultate ali većina vlasnika sajtova zaboravlje jednu jako bitnu stvar:

Kada govorimo o seo optimizaciji to ne znači samo to da uradimo neke promene koje su potrebne unutar sajta. Jako je važno uraditi i poslove oko optimizacije koje bi najčešće morali uraditi vlasnici web sajtova. Jedna od ovih zadataka je možda i najvažnija i zove se povećanje popularnosti linka. Pošto ovaj zadatak zahteva strpljenje i jedan duži period nije sigurno da će osoba koja vam je uradila seo optimizaciju imati vremena da se više meseci bavi sa ovim. Naravno ima para za koje će vam uraditi i ovaj deo posla ali mi na primer našim klijentima uvek prvo preporučujemo da oni sami mogu uraditi ovo najbolje.

Ne mogu dovoljno puta da naglasim koliko je važno povećanje popularnosti linka.

Pronalaženje i sakupljanje spoljnih linkova nije zadatak koji se samo jednom treba obaviti. Ovaj posao se mora raditi redovno i zato je najbolje da ga uradi sam vlasnik sajta. On poznaje najbolje svoj sajt i posao sa kojim se bavi.

Naravno ovaj posao možemo izdati i nekome od naših zaposlenih u biro za izrada web stranica ili nekom seo stručnjaku ali nije sigurno da će se to isplatiti. Povećanje popularnosti linka je takoreći jedan stalni zadatak u koji se vredi uložiti vreme i trud. Na početku će te primetiti da ovaj posao i nije toliko težak pošto ima toliko mnogo mogućnosti. Posle toga sledi teži period pošto moramo pronaći nove linkove i nove mogućnosti za povećanje popularnosti linka. Ako izdate ovaj posao nekome od seo stručnjaka on će vam to naravno i naplatiti ali u tom slučaju vlasnik sajta ne mora da se bavi sa tim poslom. Najbolja odluka je ako se vlasnik sajta odluči da će posvetiti vreme i trud oko ovog posla. Najbolja odluka je zbog toga pošto će na ovaj način vlasnik imati jednu potpunu sliku o tome koji su ti partneri koji su postavili link prema vašem sajtu. Povećanje posećenosti ne zahteva nikakvo znanje oko HTML-a i zbog toga bilo ko može da uradi ovaj posao ako je savladao neka osnovna znanja. Oko ovog posla je najvažnije da obratimo pažnju na to sa kim pravimo partnerske odnose.

Nije u pitanju mali posao. Pre svega bih rekao da ovo smatram jednim stalnim poslom a ne teškim.

Naravno svaki vlasnik sajta mora odlučiti da li će on sam uraditi posao oko povećanja popularnosti linka ili će ovaj zadatak izdati nekom od stručnjaka.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
banjko
Samo napred!