Znamenitosti vrnjačke banje

Kategorija: Glavna
Tagovi: Vrnjacka Banja

Vrnjačka Banja spada u najpoznatije srpske banje je poznata po svojim brojnim znamenitostima. Evo ja ću Vam navesti par najinteresantnijih.

Vrabac sa opancima i šajkačom na glavi - Zaštitni znak Vrnjačke Banje . Njegova skulptura nalazi se u samom centru, na šetalištu  Vnjačke Banje. Fotografisanje kraj njega gotovo da je deo obaveznog rituala svakog posetioca ovog mesta. Osim ove , postoji  i skulptura devojke.

Most ljubavi - kod čuvenog restorana “Švajcarija” u centru Banje.  Da nije katanaca kojima je bukvalno obložen, niko ne bi ni primetio jedan od petnaestak mostova preko Vrnjačke reke. Ovaj most svojom tužnom pričom, postao je simbol Vrnjačke Banje.  

Zamak Belimarkovic -  najreprezentativniji i najstariji  gradevinski objekat. Letnjikovac kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovica, generala Jovana Belimarkovica, podignut je na padini iznad toplog izvora. Graden je po uzoru na severno-italijansko-poljske dvorce tog vremena. Zakonom o zaštiti spomenika kulture proglašen je kulturnim dobrom od velikog znacaja za Republiku Srbiju.

Narodna biblioteka „Dr Dušan Radic" - ima stogodišnju tradiciju . Poseduje oko 40 hiljada knjiga dostupnih i meštanima i banjskim gostima, ima opremljene čitaonice sa kompletnom štampom i časopisima iz oblasti nauke i kulture. Biblioteka tokom cele godine, narocito u banjskoj sezoni, organizuje književne veceri, tribine, predavanja i promocije novih knjiga uz ucešce eminentnih poslenika kulturnih, naucnih, verskih i drugih organizacija i institucija.

Rimski izvor- pri kaptaži toplih izvora s proleća 1924. godine. na tragove rimskog vremena naišlo se slucajno. Kod izvora pronadeno je oko 200 komada rimskog novca. Neposredno pored Rimskog izvora, na približno istoj dubini, nadeni su ostaci prvog poznatog bazena za kupanje. Voda ovog izvora kaptirana je posebno jer je imala nižu temperaturu i slabiju mineralizaciju od ostalih izvora otkrivenih 1924. godine. Izvor je ureden, postavljene su dve kolonade mermernih stubica, koje su na krajevima imale po kandelaber. Do izvora se silazilo stepenicama sa obe strane. Posle Drugog svetskog rata ovaj izvor je bio pokriven betonskim plocama i sklonjen od lica javnosti. Njegovo ponovno oživljavanje izvršeno je 1989. godine, kada je nad izvorom postavljena staklena piramida, po idejnom rešenju arh. Mihajla Mitrovica.
 

Manastiri

Žiča - Manastir Žiča je udaljen 32 km od Vrnjačke Banje. Do manastira je najbolje doći putem koji vodi ka Mataruškoj Banji.

Studenica - Manastir Studenica je udaljen 80 km od Vrnjačke Banje. Do manastira je najbolje doći putem koji vodi preko Mataruške Banje ibarskom magistralom do naselja Ušće, odakle se put odvaja do samog manastira.

Ljubostinja - Manastir Ljubostinja je udaljen 16 km od Vrnjačke Banje. Do manastira je najbolje doći preko Trstenika i sela Grabovac.

Stubal - Manastir Svete Petke u Stublu je udaljen 7 km od Vrnjačke Banje. Smešten je na obroncima Gledićkih planina. Do manastira je najbolje doći putem koji vodi u selo Ugljarevo preko Zapadne Morave.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
banjko
Samo napred!