Zalog zlata iz porodičnih zlatnih rezervi

Kategorija: Glavna
Tagovi: Zlato, Otkup Zlata, Zalagonica

Zalihe porodičnog nakita koje su imala domaćinstva u Srbiji drastično su se smanjile prethodnih godina. Pod pritiskom ekonomske krize, gubitka posla i nagomilanih dugova, mnoge porodice su bile primorane da se odreknu svog porodičnog nakita. Novac koji se od toga dobije svakako nije impresivan, jer se u najvećem broju slučajeva nije radilo o prodaji neke velike količine zlata. Ali su neki zapali u takve nedaće kada je reč o novcu da im je sve „sa strane“ izgledalo kao premija. A koliko god nekoga lepe uspomene vezivale za taj nakit – postoje situacije kada nema izbora. Kada je reč o nakitu, po koji gram zlata može da se nađe u većini domaćinstava u Srbiji.


Prodati nakit nije bilo naročito teško prethodnih. Otkup zlata u većoj meri, a zalog zlata u manjoj, postali su najpopularniji biznis na ovom podneblju. Dakle, ne samo u Srbiji. Scenario po kome rapidnom brzinom raste broj onih koji otkupljuju zlato, a onda posle nekoliko godina isto tako rapidno opada je viđen i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori. Mediji su pokušavali da saznaju gde je otišlo otkupljeno zlato, države su se držale po strani, a zlatari su sebi u bradu negodovali zbog nelojalne konkurencije. Ali jedno je sigurno. Dosta je nakita otkupljeno, dosta je nakita prodato, neki su profitirali, manje ili više i na kraju, neki su došli do preko potrebnog novca.

Sada se ta sfera koliko – toliko pročistila i u poslu su ostali oni kojima brza i laka zarada nije jedini cilj pokretanja posla.

S obzirom na to da, kad je reč o nakitu, govorimo o stvarima koje za porodicu nemaju samo materijalnu, već i neku sentimentalnu vrednost, mnogi se radije odlučuju na zalog zlata, nego na prodaju. Naime, porodični nakit najčešće je deo neki srećnije istorije te porodice i asocira na neki važan događaj. Neki komadi nakita se čak prenose s generacije na generaciju i svakako da postoje ljudi koji nisu u stanju da ga se hladnokrvno odreknu. Zato se oni odučuju za zalog zlata, s nadom da će uspeti da se iskobeljaju iz finansijskih teškoća i ponovo u svoju kutiju za nakit vrate dragocenosti koje su bile založene.

Proces zalaganja

U zalagaonici je moguće dobiti novčanu pozajmicu u slučaju da date neki vredan predmet kao zalog. Naravno, u obzir dolazi i zlato. Dakle, proces se odvija tako što neko kome je potrebna pozajmica donosi zlatni predmet u zalagaonicu i ne želi da ga proda, već traži pozajmicu. U zalagaonici obavljaju proveru čistoće zlata (koliko je čistog zlata u leguri od koje je predmet načinjen) i mere predmet na specijalnoj vagici. Na osnovu toga se procenjuje koliko zlato vredi. U odnosu na vrednost zlatnog predmeta, zalagaonica odobrava pozajmicu. Naravno, zalagaonica će ponuduti nešto manje novca od onoga koji može da dobije prodajom tog predmeta. Ukoliko se zalogodavac zadovoljan ponudom, dobija novac, a kao jemstvo ostavlja zlato. Ugovorm se definiše rok za vraćanje duga kao i kamata. Zalog zlata omogućava da onaj ko vrati pozajmicu dobije nazad svoje zlato. Opširnije ovde.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar