Obedovanje za stolom – zdravija porodica

Kategorija: Glavna
Tagovi: Trpezarijski Stolovi, Porodica, Stolovi, Rucak

Trpezarijski stolovi su sve ređe mesto oko koga se svakodnevno okuplja cela porodica. Promenjen način života, razliite obaveze i moderno (takozvano evropsko) radno vreme utiču na to da je sve teže da se svi članovi porodice nađu kod kuće baš u isto vreme. Ako se i sretnu, verovatno neće imati vremena da sednu i na minru ručaju. Porodični ručak sve više postaje neki običaj koji se vezuje za vikend. A nekada je bio svakodnevna stvar, obaveza, navika, potreba, kako kome.


Kad je čovek sam kod kuće, najčešće nema toliko volje da bi sam za sebe pripremao ručak „na veliko“. Radije će se odlučiti da pojede nešto na brzinu, s nogu ili iz kauča ili fotelje, gledajući televiziju. Naravno, kada je reč o zdravlju, ova praksa se pokazala prilično lošom. Zanimajući se nečim drugim, na primer gledanjem nekog filma, čovek se ne usredsređuje na jelo, pa je tako manje žvakanja, a više gutanja. A kad nema pravog obroka, nema ni zdravih namirnica. Kada smo se odlučili da samo „ubacimo nešto u kljun“ uvek ćemo ići linijom manjeg otpora i uzećemo iz frižidera nešto što je odmah spremno za upotrebu. A sveže povrće se obično zaobilazi, jer zahteva rad: pranje, ljuštenje, seckanje ili nešto tome slično. I praksa je pokazala da su ljudi koji se često ovako hrane skloniji gojenju.

Trpezarijski stolovi su mesto za obed

Pokušajte da sa svojim ukućanima nađete neko zajedničko rešenje kada je reč o koliko – toliko redovnom okupljanju za vreme ručka. Ili neka to bude večera, jer je u to doba mnogo verovatnije da ćete svi biti slobodni. Trpezarijski stolovi ne bi trebalo da vam služe samo za velike skupove u izuzetnim prilikama. Kod svakodnevnog okupljanja porodice za stolom nije reč samo o hrani, mada je dobar i zdrav obrok sam po sebi dovoljnan razlog da se svi okupe. Naime, redovno okupljanje čitave porodice za trpezom se je okazalo kao vrlo vžno iskustvo u odrastanju dece. Tu se stiču brojne navike, koje će deci pomoći u socijalizaciji. Prodica u kojoj ne vlada diktatura nekog od članova, a koja se svakodnevno okuplja povodom ručka, isostavila se kao izuzetno zdrava sredina. Za stolom se, uz kvalitetan zalogaj, širi i pozitivna energija, pojačave međusobna povezanost, članovi porodice otvoreno komuniciraju i razmenjuju svoja iskustva. Ovo neminovno stvara mnogo bliskije odnose u domu, jer svi svakoga dana pred svojim najbližima govore o svojim dogodovštinama, iskustvima, stavovima i tako dalje.

Već smo rekli, kvalitet hrane je nekako povezan sa načinm na koji se ta hrana unosi u organizam. Ručanje za stolom i u krevetu donose veliku razliku, jer oni koji imaju običaj da ručaju za stolom, imaju i običaj da na taj sto iznesu nešto „konkretno“. Tu se obično nađe kompetan obrok, nešto što se jede kašikom i salata. Kad je dobar dan, nađe se čak i nešto da se na kraju obrok zasladi. A sve to uz poglede, razgovore i osmehe onih koje najviše volite i onih koji vas najviše vole.  Zato ne odustajte od starog dobrog običaja.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar