Prestanak pušenja uz pomoć elektronske cigarete

Kategorija: Glavna
Tagovi: Cigarete, Elektronske Cigarete

Borba protiv duvanske zavisnosti nije laka. Već dan-dva nakon prekidanja pušenja nastupa krizan period koji većina strastvenih pušača ne uspe da prevaziđe. Malobrojni su oni koji uspeju da se suzdrže da ne zapale cigaretu. Zahvaljujući pojavi elektronske cigarete danas je moguće vrlo lako prevazići kritičan period bez nervoze, preterane želje za hranom i drugih pojava koje prate odvikavanje od duvana.

 

Šta je uopšte elektronska cigareta?

Elektronska cigareta je aparat u obliku cevi, nalik klasičnoj cigareti, u čijem sastavu se nalaze atomizer, baterija i tank za nikotinsku tečnost. Ova cigareta funkcioniše na principu prevođenja tečnosti u vodenu paru koja simuliše dim duvanske cigarete. Neki modeli čak imaju na vrhu diodu koja zasvetli prilikom povlačenja vazduha kroz cev cigarete. Na taj način pušač koristeći elektronsku cigaretu ima potpuno isti osećaj kao da puši duvansku cigaretu, a da pri tome ne unosi u sebe gomilu štetnih sastojaka koje duvanski dim sadrži. Cigareta se aktivira ručno ili automatski pri povlačenju vazduha, tako što se uključuje baterija čija električna energija služi za zagrevanje tečnosti u tanku. Tečnost se zagreva do tačke ključanja kada prelazi u stanje pare koja potom dolazi do raspršivača. Raspršivač, odnosno atomizer prevodi vodenu paru u fine čestice. U tom obliku nikotinska tečnost iz tanka dospeva do raspršivača.

 

Odvikavanje od nikotina pomoću elektronske cigarete

Zahvaljujući tome što postoje različite vrste nikotinske tečnosti koje se mogu menjati elektronska cigareta može biti veoma moćno sredstvo u borbi protiv nikotinske zavisnosti. U prodaju se može naći nikotinska tečnost sa maksimalnom koncentracijom nikotina koja odgovara najvećoj jačini duvanskih cigareta, do tečnosti koja uopšte i ne sadrži nikotin. Kada odlučite da ostavite cigarete najbolje je da odmah pređete na korišćenje elektronske cigarete sa punjenjem u kome je maksimalna doza nikotina, ili već doza koja odgovara duvanskim cigaretama koje ste pušili. Nakon toga potrebno je da lagano smanjujete koncentraciju unetog nikotina, tako što ćete svaki sledeći put uzeti punjenje sa bar jednom jedinicom nikotina manje, sve dok se potpuno ne naviknete na korišćenje punjenja bez nikotina, kada je zavisnost pobeđena. Tim putem organizam se lagano adaptira na stanje bez nikotina, pa nema pratećih neželjenih efekata koji se dešavaju prilikom odvikavanja na standardan način.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar