Како наставници историје могу користити интернет уколико примењују мултиперспективност

Kategorija: Glavna
Tagovi: Мултиперспективност, Internet, Настава Историје

Увод

Интернет пружа наставницима историје становиштима многих историчара и историјским изворима.[1] На интернету, налазе се приватна преписка, дневници, мемоари, аутобиографије, закони, уговори фотографије и филмови.[2] Наставници историје могу пронаћи историјске изворе који осликавају различита становишта на интернету. Неки историјски извори су доступни у pdf  формату, а други су досутни у html формату.

Наставници могу креирати сајтове, блогове  и форуме за ученике и користити друштвене мреже у настави историје. Могу постављати различита становишта на сајтове, блогове и форуме које су креирали и на друштвене мреже. Ученици их могу коментарисати на сајтовима, блоговима, форумима и друштвеним мрежама.

Историјски извори и литература на интернету 

 Наставници историје и ученици могу наћи на интернету многе примарне и секундарне историјске изворе.[3] Наставници историје могу преузети историјске изворе са сајтова и користити их на часовима историје. Могу ученицима здавати да уоче пристрасност у историјским изворима и да прикажу становишта која су пронашли у историјским изворима писмено или усмено.

Многе књиге историчара су постављене на сајтове. Књиге се могу преузети и користити на часовима историје. Наставник историје може читати на часовима литературу и објашњавати ученицима становишта историчара. Може задати ученицима да прочитају литературу и прикажу становишта из литературе индивидуално или у групи.

Аудиовизуелни историјски извори су присутни на сајтовима YouTube, Vimeo, Dailymotion и многим другим. Ученици могу слушати видео снимке на часовима или за домаћи задатак и утврђивати да ли су видео – снимци пристрасни и какву поруку преносе. Могу преузети фотографије и карикатуре са сајтова и одређивати угао гледања аутора карикатуриста и фотографа.

 

Мултиперспективност на сајтовима, блоговима, форумима и друштвеним мрежама

 

Наставници историје могу постављати различита становишта на своје сајтове, блогове, форуме и друштвене мреже које користе. Ученици могу коментарисати становишта које поставе наставници историје и расправљати о њима. Наставници историје могу правити групе са ученицима у којима могу постављати различита становишта.

На сајтове, блогове, форуме и друштвене мреже могу се постављати фотографије, карикатуре, видео – снимци и линкови који воде ка веб страницама са историјским изворима. Ученици могу расправљати о становиштима која се налазе на видео – снимцима, у фотографијама и карикатурама и писаним изворима које је поставио наставник историје.

 

Литература

Р. Страдлинг, Настава европске историје двадесетог века, Београд, 2003.

S. Mandić, Kompjuterizacija i istoriografija 1995 – 2005, Beograd, 2008


[1] Р. Страдлинг, Настава европске историје двадесетог века, Београд, 2003, 159

[2] S. Mandić, Kompjuterizacija i istoriografija 1995 – 2005, Beograd, 2008, 48.

[3] Isto, 88.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Goranko
SERBIA
Historia magistra vitae est.