Čišćenje kamenca iz bojlera - zamena grejača na bojleru

Kategorija: Servis Bojlera
Tagovi: Kamenac, Zamena Grejača Na Bojleru, Servis Bojlera, Čišćenje Kamenca Iz Bojlera

Da bi očistili bojler od kamenca morate otvoriti kazan bojlera to jest skinuti grejač. Procedura skidanja grejača u bojleru je manje više kod svih proizvođača slična. Kao najvažnije isključite dovod struje, najbolje bi bilo da skinete osigurač sa table ili da spustite preklopnik ako imate automatske osigurače na tabli.

Zatim zatvorite dovod vode u bojler na ventilu dovoda hladne vode (nalazi se odmah ispod sigurnosnog ventila). Ako on nije u funkciji zatvorite glavni ventil u stanu. Otvorite slavinu kao da hoćete da pustite toplu vodu, jedan manji deo vode iz kazana će da iscuri i da rastereti kazan bojlera od pritiska. Odvod u kadi zatvorite čepom ili krpom kako biste sprečili da kamenac iz bojlera ode u odvod i zapuši ga. Kada se bojler rastereti skinite sigurnosni ventil kako bi ostala količina vode iz bojlera istekla. Ovo je procedura ako se bojler nalazi iznad kade. U koliko bojler nije iznad kade pripremite neko crevo ili kantu kako bi preostalu vodu iz kazana sproveli do odvoda.

Kada voda iz kazana iscuri mozete pristupiti skidanju poklopca sa donje strane bojlera ako ste uradili prvi korak iz ovog teksta a to je da ste isključili dovod struje. Nakon skidanja poklopca, pogledajte kako je grejač pričvršćen za kazan. To zavisi od proizvođača da proizvođača. U glavnom bude samo jedan šraf sa maticom ili više manjih šrafova u krug. Pre odvijanja šrafova izvadite sondu termostata, ona se nalazi odmah pored grejača. Zatim možete pristupit odvijanju matice ili šrafove, zavisi kakvo je rešenje primenjeno kod Vašeg bojlera.

Kada to završite možete pristupiti skidanju grejača. Ako je bio samo jedan šraf sa maticom, grejač će te morati potisnuti sa donje strane kako bi “upao” u kazan. Ovu vrstu grejača da bi izvadili iz kazana morate zaktenuti pod uglom od 90 stepeni i malo nakositi kako bi ga izvadili iz kazana. Kod grejača sa više manjih šrafova samo skinete sve šrafove i možete skinuti grejač. Nemojte da vas iznenadi ako Vas malo zapljusne voda pošto je u kazanu ostalo par litara vode i kamenac. Kada ste sve to uradili možete pristupiti čišćenju kamenca iz bojlera. Kod bojlera sa jednom maticom čišćenje kamenca je malo otežano pošto je otvor za grejač mali i ne može se zavući ruka kako bi se skinuo sav kamenac, nego se tušem ispere preostali kamenac u kazanu.

Kada ste sve detaljno očistili i izvadili sav kamenac iz kazana, pregledajte u kakvom je stanju grejač. Ako grejač ima bilo kakvo oštećenje, sledeći korak bi bio zamena grejača na bojleru. Iz nekog iskustva preporuka je kada se čisti bojler od kamenca da se zameni i grejač.

Ako niste sigurni kako se sve ovo radi prepustite posao profesionalcima.

PS. Ovaj tekst se može primeniti i kod zamena grejača na bojleru.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Costa
Nikad ne odustaj!