Infekcije urinarnog trakta

Kategorija: Glavna
Tagovi: Bakterije, Infekcija, Urinarni Trakt, Eserihija Koli

Infekcije urinarnog trakta su moguće u određenom periodu života. Urinarni trakt čine bubrezi, mokraćna bešika i mokraćni kanali. Svaki od ovih delova urinarnog trakta može da bude zahvaćen infekcijom. Najčešće su u pitanju bakterijske infekcije, mada ređe mogu biti gljivične ili virusnog porekla.

Bubrezi su važni za naš organizam. Itekako imaju svoju ulogu. To su dva organa u obliku pasulja, samo mnogo veći. Nalaze se u unutrašnjosti abdomena. Njihova uloga je kao uloga filtera. Prečišćavaju nečistoće koje se izbacuju iz organizma kroz urin.

Bešika je tu blizu bubrega. Ona je kao balon. Kod muškaraca iznad prostate, a kod žena ispred materice. U njoj se skuplja urin koji se odatle s vremena na vreme prazni. Svaki čovek bi trebalo da urinira više puta dnevno. Ako se ne prazni bešika redovno onda se može pojaviti infekcija. Isto tako ako se suviše često mokri onda nešto nije uredu.

Ureteri su kanali koji vode od bubrega do bešike, a uretra je mokraćna cev koja od bešike sprovodi urin u spoljašnju sredinu.

Dakle upala urinarnog trakta može da obuhvati uretru i to je uretritis, zatim mokraćnu bešiku i to je cistitis i upala bubrega. Upala bubrega može biti potencijalno opasna i po život. To je zato što preko bubrega bakterije mogu dospeti u krv i izazvati sepsu.

Rizik za dobijanje urinarne infekcije je veći kod onih ljudi kod kojih se bešika ne prazni dovoljno i redovno. Uzrok tome može biti neka prepreka koja sužava mokraćne kanale, na primer kamen, pesak ili uvećanje prostate. Kod žena je češća urinarna infekcija, stručnjaci kažu zbog kraće mokraćne cevi. Ali kod muškaraca su ove infekcije ozbiljnije, iako ređe.
Treba paziti da se bakterije ne prenesu tokom seksualnog odnosa ili brisanjem nakon velike nužde. U slučaju da se brišete od rektuma ka uretri, bakterije se mogu uneti.

Kako da prepoznamo urinarnu infekciju? Simptomi su sledeći
: peckanje pri mokrenju, povećana učestalost mokrenja, krv u urinu, zamućen urin, neprijatan miris urina, bol u karlici ili rektalno.

Odlazak kod doktora je obavezan, jer se sa urinarnim ifekcijama nije dobro igrati. Postoje lekovi, a postoje i čajevi koji su dobro diuretici. Cilj je da se bakterije izbace ili unište.

Kao što već rekosmo, infekcije urinarnog trakta su najčešće bakterijske infekcije.  Jedna od bakterija koje su izazivači urinarnih infekcija je ešerihija koli, a o njoj možete više čitati ovde


Prijavite se da biste objavili novi komentar