Dvorište kao prava oaza mira

Kategorija: Glavna
Tagovi: Bastovan, Dvoriste, Kuća

Kako negovati travnjake:

Da bi vaše dvorište zaista ličilo na pravu oazu mira na prvom mestu mora se voditi računa o Vašem travnjaku. Da bi izgledao uredno i lepo zahteva često košenje. Pre toga je potrebno da se pokupi svo lišće kao i otpaci uz pomoć grabulja i time ćete podići travu i olakšati košenje. Ukoliko želite dobro obrazovane busene i pravu zelenu boju travnjaka potrebno je da se ono nađubri. Đubrenjem se dodatno trava štiti od suše i raznih bolesti.


Zalivanje travnjaka je obavezno naročito kada je sušan period kako ne bi požutela. Zalivannje je najbolje obaviti u jutarnjim časovima ili kasno po podne kada trava nije direktno izložena jakim sunčevim zracima. Najveći neprijatelj travi je korov koji se obavezno mora ukloniti.

Žive ograde:

Živa ograda može imati jako dobar dekorativni efekat, njima se mogu adekvatno maskirati mesta koja nisu preterano reprezentativna a mogu služiti i kao zaštita. Kad govorimo o zaštitnoj ulozi tu se misli na prečišćavanje prašine, smanjivanje buke, obogaćivanje vazduha pružajući kiseonik i zaštitu od vetra.

Njih možemo razlikovati po visini jer živa ograda može biti niska, srednje visine i visoka čak i preko 2 metara. Njih možete pustiti slobodno da rastu a možete ih oblikovati po želji. Pre nego što počnete sa sadnjom biljki moraju se obezbediti rupe duboke 50 – ak santimetara i u njih staviti humusnu zemlju i đubrivo. Pravilne redove možete postići ukoliko zategnete po ivici kanap.

Kada se biljke posade potrebno ih je blago zagrtati i zalivati što više. Najpopularnija živa ograda naziva se “ligistrum” koja je poznata po veoma niskoj ceni sadnica i takođe jeftinom održavanju. Vrlo brzo raste, jako je otporna i adaptira se na svim tipovima zemljišta.

Na koji način saditi ruže:

Sadnja ruža zahteva prethodno pripremanje zemljišta. Za sadnju ruža najbolje vreme je rano proleće i kasna jesen. Pored zemljišta i same sadnice je potrebno pripremiti tako što se korenovi žila krate i odstranjuju suvi i oštećeni delovi iz korena. Kraćenje je važno vršiti ukuso radi lakšeg sađenja i uleganja u zemlju.

Pod negom ruža smatra se da se redovno zalivaju, uklanja korov oko njih, da se okopavaju, prihranjuju i orezuju.

Ukoliko su Vam potrebne profesionalne usluge bastovana posetite ovaj link : majstorbeograd.com

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar