Kefir iz kucne radinosti

Kategorija: napitak
Tagovi: Kefir, Jogurt, Zdravlje, Kuvar, Kavkaz, Rak Debelog Creva, Napitak
5 komentara

Servirajmo dasak Kavkaza na nasem stolu.

Svi znamo da narod sa Kavkaza zivi i do 100 godina. Naucnici tvrde da za njihovu dugovijecnost kefir ima najvazniju ulogu.

Da bi se napravio ovaj cudotvorni napitak potrebna je kefir kultura koja ce, pomjesana s mlijekom fermentirati i tako obogatiti mlijeko mnogobrojnim korisnim mikroorganizmima, bjelancevinama i aminokiselinama. Ove udruzene supstance ce revitalizirati nase unutarnje organe, pojacati rad imunog sistema, zastiti tijelo od bolesti i na taj nacin produziti ljudski vijek.

U nedostatku kefir kulture jos uvijek se ne moramo odreci ovog ljekovitog i ukusnog napitka. Evo kako ga jednostavno i brzo mozemo proizvesti u nasoj kuhinji.

Na isti nacin se moze praviti jogurt i butter milk.

SASTOJCI

2 l svjezeg mlijeka ( kravlje, ovcije, kozije...samo NE pasterizirano iz tetrapaka)

200-300 ml kefir napitka (kupovnog)

po zelji dodati malo soli (ako je napitak namjenjen bolesnicima sol treba izostaviti)

Ova kolicinu navedenih sastojaka za kefir se moze podesiti prema potrebama.

PRIPREMA

1. Kuhati mlijeko skoro do tacke vrenja ali ne dozvoliti da prokuha (ne vise od 80-85 C).

2. Osatviti ga da se ohladi do 40 C (temperatura treba da je ugodno topla kad se umoci prst u mlijeko).

3. U prohladjeno mlijeko dodati 200-300 ml kefira i sve dobro izmjesati da se kefir sjedini sa mlijekom. Ako se kefir dodaje u vruce mlijeko temperatura ce ubiti bakterije kefira i nece doci do fermentacije. Nasuprot tome, ako je mlijeko hladno opet nece doci do fermentacije jer bakterije zahtijevaju pogodnu temperaturu za rast.

4. Posudu omotati peskirom da se odrzava toplina ili ju jednostavno staviti u rernu koja je zagrijana na 50 C i drzati poklopljeno u rerni oko 6-7 sati ili preko noci. Rernu iskljuciti nakon sat vremena ali ju ne otvarati.

5. Nakon 6-7 sati posudu izvaditi iz rerne i lagano izmjesati mlijeko da bi se bakterije ravnomjerno razmnozavale a zatim posudu staviti u frizider.

6. Kefir ce biti spreman za upotrebu nakon 10-ak sati ali ce duzim stajanjem u frizideru biti gusci i ukusniji. Moze da stoji 4-5 dana i preporucuje se povremeno mjesanje napitka/bakterija.

7. Odvojiti 200 ml od gotovog kefira za novu pripremu kefira i taj ciklus se moze ponavljati 5-6 puta a nakon toga bakterije ce oslabiti pa je potrebno kupiti svjezi, aktivan kefir.

8. Kefir samostalno koristiti kao osvjezavajuci napitak, dodatak jelima, kolacima umjesto jogurta i marinadama.

    Kefir  je preporucljiv i za djecu kao mlijecni napitak sa ili bez voca.

 

Sve smo vise svjedoci tvrdnji zdravstvenih naucnika da nam je zdravlje upravo onakvo kako se hranimo i iz tog razloga bi htjela da naglasim vaznost i dobrobit kefira za nas organizam.

ZDRAVSTVENE KORISTI KEFIRA

Poseban akcenat je na sprecavanju raka debelog crijeva.

-dobrobit  kefira je brojna zahvaljujuci velikom broju korisnih mikroorganizama. Upravo ti mikroorganizmi su zaduzeni za snazno 'generalno ciscenje' naseg probavnog trakta (iz kojeg pocinje razvoj vecine bolesti) a narocito debelog i tankog crijeva. 

Na taj nacin smanjen je rizik za razvoj raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva je rangiran medju 5 najrasprostranjenijih oboljenja i jednako napada muski i zenski spol.

-prisutnost aminokiselina u kefiru odrzava zdrav nervni sistem i prenos nervnih impulsa (izuzetno vazno za nase fizicko i mentalno zdravlje)

-stimulise imunološki sistem u borbi protiv bolesti

-bogat je izvor vitamina A, B2, B12, K i D

-najvažniji minerali u kefiru su, kalcij, fosfor i magnezij

-pomaze kod zatvora, gasova, nadutosti

-uspjesno pomaze u suzbijanju gastritisa, srcanih oboljenja, pankreatitisa, ekcema, cira na želucu,     psorijaze, reumatizma, artritisa i gihta, osteoporoze...

-kefir usporava proces starenja zbog prisustva velikog broja antioksidanata koji neutralisu slobodne radikale (a slobodni radikali unistavaju nase celije)...

 

 

 

 

 

 

  • majkakokodajka
    Ja pravim kefir ali na drugi način tjs. imam gljivicu. u Srbiji kupovni kefir nije ustvari kefir, vec napitak od hmelja kome je naknadno dodata kultura i kefir aroma.
    Pokusaj da nabavis gljivicu. Pozz
  • kangaroos
    uspjela sam ju konacno nabaviti, bas prije nekoliko dana stigla, volimo kefir pa se isplati praviti
  • Komunikativna
    Gde se moze nabaviti gljivica? Volela bih isprobati i sa njom.
  • kangaroos
    komunikativna, probaj preko Interneta, sigurno ces naci ili u health shopovima, ja sam uvjerena da bi svaki "zivi stvor" :)) trebao popiti casu kefira dnevno

Prijavite se da biste objavili novi komentar
kangaroos
AUSTRALIA
<3