7 razloga zašto je internet reklama bolja od tradicionalne

Kategorija: IT
Tagovi: Digitalni Marketing, Internet Oglašavanje, Nativni Oglasi

 

 

Ako ste preduzetni, morate da imate na umu da je marketing aspekt poslovanja koji nikada ne treba ignorisati i zapostavljati. Svaki mudar preduzetnik će izdvojiti poseban deo budžeta samo za marketing i kvalitetnu reklamu. Međutim, uvek postoji jedna velika dilema – da li je bolje ulagati u tradicionalne metode reklamiranja, ili u reklamiranje na internetu. Problem je u tome što živimo u eri u kojoj veliki deo stanovništva svoje transakcije obavlja iskljčivo online, dok drugi deo još uvek ne zna kako da koristi internet, zbog čega odluka da li odabrati tradicionalni ili digitalni marketing postaje još teža.

Ovu dilemu možete rešiti na jednostavan način. Sve što treba da uradite je da uporedite prednosti i mane oba načina oglašavanja i da utvridite kako bi to moglo da se odnosi na vaše poslovanje. Ovakvo upoređivanje digitalnog i tradicionalnog marketinga je odličan pokazatelj koji model marketinga vam više odgovara.


Šta je tradicionalni marketing?

Tradicionalna reklama (oglas) je konvencionalni model marketinga koji se koristi još od samih početaka oglašavanja. On obuhvata sledeće resurse za oglašavanje:

·         Televiziju;

·         Novine;

·         Radio;

·         Flajere, letke i bilborde pored puteva i autoputeva;

·         Oglase u magazinima i časopisima.


Šta je digitalni marketing?

Iako na prvi pogled svi tipovi digitalnog marketinga izgledaju slično, internet marketing je daleko raznovrsniji od tradicionalnog marketinga. Digitalni ili online marketing je model oglašavanja na nivou globalnog sela. On uključuje online platforme kao što su:

·         Socijalni mediji poput Facebook-a, Twitter-a, ili Instagram-a.

·         Sajtovi za poslovno umrežavanje kao što je LinkedIn.

·         Promotivni oglasi putem e-mail-a.

·         Plaćene pop-up (iskačuće) reklame.

·         Baner reklame.

·         Blogovi.

·         Klikbejt linkovi za viralni sadržaj.

·         Platforme za nativno oglašavanje.


Prednosti digitalnog marketinga u odnosu na tradicionalni marketing

Digitalni marketari često vole da se našale da je tradicionalni marketing dobro funkcionisao samo zato što digitalni marketing nije postojao. Naravno, tradicionalni marketing ima svoje prednosti u odnosu na digitalni marketing, ali je sasvim očigledno da oglašavanje na internetu nudi mnogo više za svaki biznis.

Predstavljamo vam  7 najvažnijih razloga zašto digitalni marketing pobeđuje u borbi sa tradicionalnim oglašavanjem.  


#1 Manji troškovi oglašavanja

Oglasi u novinama, oglasi na televiziji i slični tipovi tradicionalnog oglašavanja mogu koštati puno. Sa druge strane, online oglašavanje je nešto što čak i mladi preduzetnici mogu sebi da priušte od nekog novca koji su uštedeli.

Ovakav način oglašavanja mogu primenjivati svi korisnici bez obzira na starosno doba i finansije, a zahvaljujući niskoj ceni online marketinga veće su šanse da start up projekti budu uspešni.


#2 Rezultati u realnom vremenu

Kod tradicionalnog oglašavanja treba da čekate nedeljama ili ponekad čak i mesecima pre nego što se posao razvije. U ovoj borbi tradicionalnog i digitalnog marketinga, digitalni marketing ponovo pobeđuje, zahvaljujući brzim rezultatima.

Sve možete videti u realnom vremenu, uključujući:

·         Broj posetilaca;

·         Najaktivnije doba dana;

·         Stopu konverzije;

·         Bounce rate (stopu posete samo jedne stranice).

Kada imate rezultat u realnom vremenu, nećete gubiti vreme i pravovremeno ćete preuzimati akcije.


#3 Laka analiza ostvarenih rezultata

Kod digitalnog marketinga odmah možete znati šta je dobro po vaš posao a šta ne, zahvaljujući Google Analytics alatu ili drugim sličnim alatima. Možete izmeriti dolazni saobraćaj, stopu napuštanja sajta nakon posete jedne stranice, stopu konverzije, opšti trend zainteresovanosti publike, ostvaren profit, i to sve u realnom vremenu.

Sve ovo pomaže biznisima koji koriste online marketing da budu dosta ispred biznisa koji se oslanjaju isključivo na tradicionalni marketing.


#4 Veća vidljivost

U današnje vreme, ne možete sa sigurnošću tvrditi da će reklama na TV-u ili reklama u svim novinama u gradu pokriti većinu populacije (vaših potencijalnih potrošača). Bilo koji način tradicionalnog oglašavanja ograničen je na određenu lokaciju.

Nasuprot tome, bilo koja internet reklama se širi po celom svetu.


#5 Veće angažovanje potencijalnih potrošača

Kod tradicionalnog marketinga ne možete lako da komunicirate sa ciljanom publikom. Morate da sačekate na reakcije pre nego što isplanirate vaš sledeći korak. To može da bude izuzetno dug  i naporan proces.

Online marketing vam omogućava da uključite vašu publiku u realnom vremenu. Možete četovati ili diskutovati o svom brendu ili kompaniji sa stvarnom publikom i to trenutno, u realnom vremenu. Važno je imati na umu da ovo takođe zahteva i vaše veće angažovanje. Zato treba unapred da budete pripremljeni da možete da izdvojite više vremena ili da povećate budžet za oglašavanje.


#6 Oglasi koji vas ne prekidaju

Postoji nekoliko bitnih razlika između tradicionalnog i online oglašavanja. Na primer, opcija izbora oglasa. Publika na internetu može izabrati opciju i preskočiti oglas. Kod tradicionalnog marketinga, flajeri vam se daju dok žurite da se popnete na autobus. Ne možete kupiti dnevnu štampu koja ne sadrži oglase. Reklame na televiziji se pojavljuju iznova i iznova, i to baš onda kada je rasplet vaše omiljene serije ili filma.

Nasuprot tome, internet marketing će vam ponuditi izbor vremena emitovanja reklama i izbor medija na kojem će se reklama emitovati, kao i mogućnost da uvek možete preskočiti online oglas ako za njega niste zainteresovani.


#7 Nenametljivost

Ljudi kupuju dnevne novine i časopise zbog sadržaja koji je u njima, a ne da bi čitali oglase; radio slušaju zbog muzike, najnovijih vesti i vremenske prognoze, a ne zbog reklama (ne zaboravite da je radio koncept koji zastareva). Prema tome, sa sigurnošću se može reći da je procenat ignorisanja tradicionalnih oglasa dosta visok.

Za razliku od toga, kod online oglašavanja korisnik može da bira da li želi da digitalni oglas vidi ili ne. Iako i na interentu ima ometajućih pop-up reklama i banera, online oglašavanje je bez ikakve sumnje manje nametljivo od tradicionalnog. Korisnik može ignorisati marketinške e-mail poruke kad god to želi; može izabrati opciju da isključi diskusije na društvenim mrežama na kojima se reklamiraju određeni brendovi, a za koje nije zainteresovan; može da koristi ad-blocker opciju koju imaju svi pretraživači kako bi blokirao iskačuće reklame i sl.

Sa druge strane, oglašivači su u prednosti jer mogu lako da targetiraju zainteresovanu publiku. Društvene platforme omogućavaju lako praćenje korisnika i onoga šta oni traže na internetu, a postoje i  specijalizovane oglasne mreže za različite vidove online oglašavanja. Poslednjih godina naročito su popularni tzv. nativni oglasi, koji su nenametljivi i relevantni, potpuno se uklapaju u ostali sadržaj na određenoj web stranici na kojoj se pojavljuju.

Nativne oglase publika smatra korisnim, rado ih gleda (čita) i deli na svojim profilima. Uz pomoć brojnih platformi za nativno oglašavanje možete lako organizovati svoju online marketinšku kampanju. Zato su nativni oglasi definitivno jedan od najboljih oblika digitalnog marketinga, bilo da želite da ponudite svoju robu/uslugu na mreži, ili želite da izdajete svoj web prostor za reklame.

Ako hoćete da saznate više o tome kako nativno oglašavanje funkcioniše, posetite domaću oglasnu mrežu Nativemedia.rs, gde ćete pronaći detaljne informacije o uslovima oglašavanja.

 

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar