Greške u uređenju dvorišta i kako ih izbeći

Kategorija: dom
Tagovi: Nema tagova

 

 

Savršen dizajn vašeg dvorišta možete postići i sami, čak i ako prvi put uređujete svoju baštu. Sve što je potrebno da biste postigli maksimalno zadovoljstvo jeste da izbegavate nekoliko najčešćih grešaka. 

Predstavljamo vam spisak sa greškama koje se prave pri uređenju dvorišta: počev od pogrešno procenjenog prostora i terena preko onih suptilnijih grešaka koje negativno utiču na uživanje u vašem dvorištu. 

Pogrešno iskorišćen prostor

Možda je vaše dvorište kamenito, a vi po svaku cenu želite travnjak. Imate  dvorište sa puno hlada ili je, sa druge strane, problem nezaštićenost od letnje vrućine koja pali gde god da sednete. Ponekad možete uspešno boriti protiv terena u svom dvorištu, kao što je slučaj sa izgradnjom potpornih zidova da sprečite eroziju. Međutim, postoje slučajevi kada je najpametnije iskoristiti sve karakteristike i specifičnosti koje dvorište pruža. Ključno je znati čime raspolažete i ne trošiti uzaludno ni prostor ni svoje vreme koje imate. Ukoliko ne znate odakle da krenete, istražite malo o feng shuiju. Ideje će početi da se javljaju same od sebe!

Bašta bez ukrasa – velika greška!

Čak i kad ste pobornici minimalističkog stila, potpuno odsustvo dekora se računa kao velika greška. Niko ne kaže da treba od bašte da napravite prenaglašenu galeriju cveća i sitnica, ali nekoliko detalja daće vašem vrtu poseban šarm.

Pažljivo i sa mnogo ukusa osmislite sve. Od kapije za dvorišta, preko baštenskih statua, urni i saksija do visećih ukrasa, poput zvona koje radi na vetar. Deo spoljašnjeg dekora mogu biti jastuci i jastučnice, sveće, rasveta, pa čak i zidna umetnost i vrtna ogledala.

Pazite pritom da ne preterate. Previše dodataka može od lepog i skladnog prostora napraviti napadno, zbunjujuće i neukusno mesto. 

Premalo ili previše nameštaja

Kada je baštenski nameštaj u pitanju, veoma je važno imati meru. Ne želite da zatrpate postor bespotrebnim i nefunkcionalnim komadima za koje nemate mesta u kući. Omiljena fotelja ili stolica za ljuljanje, dečji plastični set za sedenje, stočić za kafu, ljuljaška, pa čak i kauč – koliko god veliko bilo dvorište ili trem, ne želite zaista da popunite svako ćoše tako da nemate gde da se okrenete.

Slična greška može biti učinjena i ako nema dovoljno baštenskog nameštaja. Koja je svrha stočića pod suncobranom ako nema stolica? Dobro osmislite kakvu garnituru želite u svojoj privatnoj oazi mira. Neka to bude prostor u kome se cela porodica opušta. Pripremite dovoljno mesta za sedenje za ukućane, ali i za prijatelje koji vam dođu u goste.

Pravljenje travnjaka samo zato što ga imaju svi

Mnogi veruju da je travnjak obavezan deo dizajna pejzaža kuće. Međutim, imati zelenu travnatu površinu u dvorištu samo zato što je svi imaju jednostavno nije dovoljan razlog. Ukoliko niste spremni da svake nedelje kosite travu i održavate travnjak urednim, onda to nije idealno rešenje za vas, zar ne? 

Ako ste već protraćili godine na bezuspešno pravljenje travnjaka, onda je pravi trenutak da to promenite. Ideje za uređenje bašte su brojne. Ekononičan, organski i lak način da se oslobodite trave jeste da napravite vrt u nekoliko nivoa. Takozvani krevet ili terase sa cvećem daće poseban pečat vašem dvorištu, a pritom nećete imati obavezu da često čupkate, plevite i kosite.

Bašta bez sistema za navodnjavanje

Malo ili veliko dvorište, zahtevne biljke ili one koje ne traže mnogo vode i pažnje, ukoliko ne postavite sistem za navodnjavanje napravićete grešku. Koliko puta vam se dogodilo da se vratite s putovanja i zateknete svoj vrt u očajnom stanju? 

Ako želite da sačuvate lepotu svoje bašte, a da pritom ne obavezujete prijatelje ili komšije da zalivaju vaš travnjak dok vas nema, najbolje rešenje biće automatski sistem za navodnjavanje. Ovako ćete moći da putujete mirni i sigurni da vas vaša dvorišna oaza čeka u istom stanju u kom ste je i ostavili.

Baštenski alat vam nikad nije pri ruci

Možda vam se pravljenje šupe ili uređenje garaže čini kao gubljenje vremena, ali ne možete više pogrešiti kada je uređenje dvorišta u pitanju. Ukoliko nemate dovoljno prostora za skladištenje alata, velika je verovatnoća da ćete ga izgubiti. Ako odlažete lopate u ćošku iza vrata garaže ili bilo gde bez reda, kada vam budu potrebne nećete ih pronaći. Ovako rizikujete da se svako sređivanje bašte pretvori u  dugotrajnu potragu za ašovom i motikama ili pak baštenskim makazama. Što duže odlažete pravljenje adekvatnog skladišta, duže ćete ostati neorganizovani, a samim ti i zaostajati u svom dvorišnom poslu. 

Oprezno sa bojama

Ne želite da uredite prelep vrt, a onda da sav trud padne u vodu zbog pogrešnog izbora boja. Dve najčešće greške koje se prave kada su boje u pitanju jeste kada se koristi premalo nijansi, kao i kada se pogrešne boje koriste zajedno. Baštenski nameštaj uglavnom dolazi sa jastucima u neutralnim tonovima, poput bele, žute, bež ili sive. Ukoliko ovim neutralnim nijansama dodate šarene jastuke različitih dezena i geometrijskih šara dobićete besprekorno lep kutak.

Sa druge strane, previše boje može biti napadno. Ukoliko volite jarke boje, potrudite se da to budu one koje se međusobno dopunjuju, tako da krajnji efekat bude živopisan kutak za odmor. Ovo neka vam bude opšte pravilo za uređenje kuće, a ne samo dvorišta.

Koristite zemljane boje i nećete pogrešiti. Smeđe, tamne, sive i slične nijanse možete oplemeniti i oživeti jarko narandžastim ili jastukom u kraljevsko plavoj boji.  Ako rešite da dominantno mesto date nekoj od primarnih boja, onda druge dve treba da budu manje zastupljene. Primera radi, istu nijansu plave boje ponovie više puta u celoj spoljnoj prostoriji i okolnom pejzažu, a nju neka prati manja količina žute boje. Crvenu koristite samo za povremene akcente. 

 

U samom vrtu živost ćete postići ukoliko posadite ljubičaste perunike, narandžaste nevene, bele narcise ili crvene ruže. Uz zelenu boju trave, imaćete dovoljno boja za savršen pogled. Vaša bašta tako lako može postati mesto u kome se napajate dobrom energijom i opuštate na kraju napornog dana.


Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar