Igra - ključ razvijanja veština i međuljudskih odnosa

Kategorija: zanimljivosti
Tagovi: Igra, Bekstvo Iz Sobe

 

Zbog čega i kao odrasli uživamo u igrama? Osim što na zabavan način ispunjavamo slobodno vreme i na kratko se isključujemo iz stvarnog sveta, kroz igru (iako toga često nismo svesni) razvijamo mnoge veštine i doprinosimo mentalnom zdravlju. Igre su kreativan izraz ljudskog duha. Spajanjem aktivnosti zabavnog i poučnog karaktera, s primesama takmičarskog elementa, naši kreativni sokovi stvaraju bujicu novih ideja i promena u načinu na koji doživljavamo stvari i pojave oko sebe.

Igra vas poziva da razvijate nove načine upravljanja preprekama – kroz istraživanje i testiranje sopstvenih veština i ulaganje napora da postignete cilj igre. Koja je najveća prednost ovih „mozgalica“? Pruža vam pozitivno iskustvo koje pomaže jačanju tela i uma. Bilo da pod igrom smatrate domine, monopol, Room Escape, skakanje na trampolini ili vožnju bicikla, sve ove aktivnosti doprinose donošenju aktivnih odluka i izoštravaju proces razmišljanja.

Kako igre utiču na vaše fizičko i mentalno zdravlje?

Iako reč igra asocira na decu i ključna je za njihov razvoj, ona je korisna (i potrebna) osobama svih uzrasta. Igra može popraviti raspoloženje, ublažiti stres, učiniti vas produktivnijim i povezati sa ljudima. Na koji način sve to postiže, pročitajte u nastavku teksta.

Igra vas oslobađa stresa.

Svaka zabavna aktivnost izaziva oslobađanje endorfina, poznatog kao hormon sreće. Endorfini su zaslužni za osećaj radosti i blagostanja, što umanjuje ili otklanja simptome stresa i nervoze. Osim toga, mogu privremeno ublažiti bol.

Podstiče kreativnost.

Kroz pronalaženje rešenja ili prevazilaženje izazova koja donose pravila igre, puštate mašti na volju. Time podstičete mozak da pronalazi kreativne odgovore na pitanja, postajete produktivniji i lakše se prilagođavate novim situacijama.

Povećava samopouzdanje.

Dok napredujete u igri i postajete svesni novih ili unapređenih veština, vaš moral jača. To poboljšava samopouzdanje i popravlja držanje tela - što vas čini sigurnijima i odlučnijima.

Poboljšava moždane funkcije.

Igranje igara koje zahtevaju koncentraciju, upotrebu strategije i logičko razmišljanje, poput rešavanja zagonetki, doprinosi boljem pamćenju i poboljšava kognitivne sposobnosti. U isto vreme, igre mogu biti dobar metod u ublažavanju simptoma depresije.

Stvara zdrav takmičarski duh.

Pozitivna konkurencija je sjajan način da pristupite rešavanju problema energično, puni elana, a da pritom uvažavate veštine saigrača i negujete fer plej.

Razvija komunikaciju i društvene veštine.

Tokom igre, doprinosite verbalnoj komunikaciji, saradnji i timskom radu. Ove osobine se lako usvajaju na zabavan način, a nakon odigrane igre prenose na vaš privatni i poslovni život.

Igra je idealan način da ojačate odnose sa bliskim ljudima

Tokom igre možete razviti važne životne veštine i poboljšati svoje zdravlje. Bilo da pristupate igri zarad jednostavnog uživanja u slobodnom vremenu ili „treniranja“ moždanih vijuga - igra vam može pomoći da budete najbolja verzija sebe i da se s lakoćom suočavate sa izazovima sveta odraslih. Stoga, smatrajte vreme izdvojeno za igru - vremenom koje ste uložii u svoje celokupno mentalno i fizičko blagostanje, ali i u jačanje odnosa s porodicom, prijateljima ili kolegama.

Tražite zabavan i efikasan način da održite odnose s dragim ljudima svežim i uzbudljivim?

Pronađite ga bez mnogo truda – u svojoj omiljenoj igri. Sve što je potrebno je da pozovete društvo i započnete zabavu! Zajedničko igranje ne donosi samo radost. Redovnom igrom učimo da verujemo jedni drugima i osećamo bezbedno. Svesnim ulaganjem napora da u svakodnevne interakcije unesete više humora i igre, možete poboljšati kvalitet svojih veza sa članovima porodice, prijateljima i saradnicima. Ponekad su zabava i smeh upravo ono što nam je potrebno da se opustimo i bez ustručavanja poverimo, saznamo više jedni o drugima i prevaziđemo nesuglasice.

Nikada nije kasno da razvijete svoju razigranu, duhovitu stranu. Često sputavamo svoju zaigranost iz straha od odbijanja ili ismevanja. Ne želimo da delujemo detinjasto u očima drugih ljudi zbog svoje razigranosti. Međutim, ponekad je upravo vaše unutrašnje dete ono što je potrebno da prevaziđete težak period, opustite se ili dođete do kreativnog rešenja za problem. Budite slobodni da oslobodite dete u sebi s vremena na vreme i odvojite kvalitetno vreme za igru. Što se više igrate, šalite i smejete – problemi postaju manji, a svet oko vas lepši.

Dozvolite sebi da budete spontani, pokušate nešto zabavno (i detinjasto), nešto što možda niste radili od detinjstva ili nešto što ste oduvek želeli da probate, ali niste imali prilike ili smelosti. Poručite već danas puzle koje su vam zapale za oko u izlogu knjižare, osetite adrenalin u uzbudljivim igrama bekstva iz sobe ili okupite porodicu za neizvesnu partiju monopola. Uživajte u promeni tempa, zaboravite svakodnevne obaveze na neko vreme i nasmejano prigrlite sve prednosti koje igra donosi vašem zdravlju i raspoloženju!

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar