Kako da prepoznate da li imate erektilnu disfunkciju

Kategorija: zdravlje
Tagovi: Impotencija, Stres, Štitna Žlezda, Libido

 

 

Erektilna disfunkcija (impotencija) najčešće dolazi iznenada i bez najave, bez prethodnih upozorenja. U današnje vreme pogađa muškarce svih starosnih dobi, a nešto češća je kod muškaraca starijih od 40 godina.

Desilo vam se već nekoliko puta, ali niste sigurni da li je vreme da potražite pomoć? U nastavku teksta ćemo objasniti da li treba da poradite na ovom problemu ili je u pitanju samo prolazna faza.

Erektilna disfunkcija – Simptomi i uzroci

Simptomi koji ukazuju na erektilnu disufnkciju su:

·       Značajna teškoća u postizanju erekcije;

·       Značajna teškoća u zadržavanju erekcije tokom odnosa ;

·       Slabljenje čvrstoće penisa.

Gotovo svakom muškarcu na planeti se neki od ova tri simptoma desio bar jednom, ali lekari kažu da osnov za zabrinutost treba da postoji tek ukoliko se dešava duže od 6 meseci intezivnog pokušavanja da ostvarite seksualni odnos. Da ne biste paničili odmah, potrebno je utvrditi da li se radi o trenutnom problemu ili pak impotenciju uzrokuje neki hronični zdravstveni problem. A uzroci su brojni. Navešćemo samo neke od njih.

Najčešći uzroci impotencije

Stres

Stres se navodi kao jedan od najčešćih faktora uticaja na seksualnu aktivnost muškarca. Povišen nivo hormona stresa se može javiti usled problema na poslu ili u porodici, ali i kod manjka samopouzdanja, straha od neuspeha (u krevetu ili van njega), pogrešnih predstava o tome koliko seks treba da traje, lažne slike savršenih ljubavnika koje gledamo na filmovima…

Sve ovo može stvoriti veliki pritisak i nemogućnost opuštanja pri seksualnom odnosu. Napetost kreira stres, a stres direktno utiče na erekciju I libido.

Savet: Pokušajte da se opustite uz dobru knjigu, film ili upražnjavanjem nekog vida rekreacije. Okružite se prijateljima, porodicom, radite stvari koje vas čine opuštenim i relaksiranim.

Životne navike

Navike ste stekli, a pogotovo one loše, u velikoj meri utiču na aktivnost „tamo dole“. Ukoliko volite da popijete čašicu više, a u poslednje vreme i mnogo više, aktivan ste pušač i često preterujete sa cigaretama, slabo se krećete i više se i ne sećate kada ste poslednji put pošteno potrčali, junk food vam je svakodnevna ishrana – odgovor se nameće sam.

Pušenje oštećuje krvne sudove, a oštećuje i krvne sudove penisa, što vremenom dovodi do erektilne disfunkcije. Ista je priča i sa alkoholom i upotrebom narkotika, gde se procenjuje da gotovo 100 odsto osoba koje redovno konzumiraju drogu pate od impotencije.   

Savet: Pokušajte da se rešite bar jedne od nabrojanih štetnih navika, šetajte više, namerno se parkirajte dalje od posla, jedite “na kašiku”, jedite kuvanu, domaću hranu, smanjite cigarete, a alkohol zamenite  limunadom. Probajte i uverićete se sami.

Hormonski poremećaji

Oboljenja štitne žlezde su još ozbiljniji problem kada govorimo o uticaju na vašu erekciju, ali uz odgovorajuću hormonsku terapiju mogu da se leče. Mnogi muškarci koji koriste steroide suočavaju se sa ovim problemom, jer dolazi do narušavanja prirodne hormonalne ravnoteže koja je nepohodna za normalno seksualno funkcionisanje.

Savet: Ukoliko već niste, obavezno posetite lekara, kako bi vam prepisao određenu hormonsku terapiju. Ako uzimate steroide, odmah prekinite sa njihovom upotrebom. Ovo jedino ne važi u slučaju da steroide koristite iz zdravstvenih razloga.

Hipertenzija

Seksualna disfunkcija može da bude prvi znak kardiovaskularne bolesti, a imajući u vidu njen značaj, tada zahteva i pregled kardiologa. Ukoliko već uzimate lekove za visok krvni pritisak, postoji mogućnost da oni utiču i na vaš libido. To nikako ne znači da treba da prestanete da ih uzimate na svoju ruku, samo da biste pokazali moć u krevetu.

Savet: Pitajte vašeg lekara da li lekovi koje koristite mogu biti uzročnik erektilne disfunkcije. Svakako, pravilna ishrana i lagani trening uz više kretanja doprineće ne samo u otklanjanju problema impotencije, već i u sveopštem stanju vašeg organizma i poboljšanju vrednosti krvnog pritiska.

Dijabetes ili šećerna bolest

Zašto? Do nemogućnosti da održite ili postignete svoju erekciju dolazi  zbog aterogenih promena na krvnim sudovima i oštećenja autonomnog nervnog sistema. Istraživači su analizirali podatke muškaraca koji su učestvovali u anketi u okviru Nacionalnog istraživanja zdravlja i ishrane. Podaci su pokazali  da je kod muškaraca, starosti od 40 do 59 godina, koji su se izjasnili da nikad nemaju ili da povremeno imaju probleme sa održanjem erekcije, jedan od deset ima nedijagnostikovan dijabetes tipa 2.  

Savet: Ukoliko imate neke od naslednih faktora koji mogu ukazati na pojavu dijabetesa, odmah uradite analizu krvi kako biste na vreme utvrdili i počeli sa lečenjem.

Kako sam mogu da poboljšam erektilnu funkciju?

Sada kada smo utvrdili neke od najčeših uzročnika povremene ili stalne erektilne disfunkcije, možemo se voditi i savetima kako bismo seksualno funkcionisanje podigli na viši nivo.

Pored gore navedenih zdravijih životnih navika, koje su od presudnog značaja, postoje i zdravi preparati napravljeni na biljnoj bazi koji vam mogu pomoći u održavanju erekcije i produžavanju seksualnog užitka, a nemaju nikakve štetne posledice.

Kada otklonite sve zdravstvene sumnje i utvrdite da nije u pitanju nikakav ozbiljan medicinski problem, ostaje da prestanete sa brigom i da se vratite normalnom seksulanom životu.

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar