Nedavanje izdržavanja – kazne i moguće posledice

Kategorija: društvo
Tagovi: Advokat, Pravo, Sud

Živimo u vreme kada ekonomska kriza pogađa bez izuzetka, a na nama ostaje da pokušamo da se snađemo i održimo. U kriznim vremenima se više nego ikad oslanjamo jedni na druge: pomažemo roditelje kojima mala penzija ne pokriva sve životne troškove, roditelji izdržavaju decu koja su usled krize ostala bez posla… I to sve dobrovoljno, bez praćenja zakonskih regulativa. Međutim, šta se dešava sa zakonom propisanom isplatom izdržavanja?

Izdržavanje u očima zakona

Čak ni stalno zaposlenje trenutno ne garantuje prihode dovoljne za “normalan život”. Budžet nedovoljan za pokrivanje osnovnih troškova, utiče i na mogućnost plaćanja zakonskog izdržavanja. S tim u vezi, povećava se broj slučajeva potraživanja dugovanja sudskim putem, kako bi se obaveza zakonskog izdržavanja naplatila. Uglavnom se mehanizmi građanskopravne zaštite preskaču, te se odmah pokreću krivičnopravni postupci.

U očima zakona, zakonsko izdržavanje je privilegovano potraživanje. To bi značilo da nikada ne zastareva i da ima prioritet u odnosu na naplatu drugih potraživanja, dok su stranke oslobođene plaćanja sudskih taksi. U takvim situacijama, advokatska kancelarija radi po minimalnoj tarifi. Dakle, preduzeti su svi koraci kako bi se slučajevi rešavali brzo i bez mnogo problema. Ipak, problemi, nažalost, i dalje postoje, a pojavljuju se prevashodno prilikom pokušaja prinudne naplate zakonskog potraživanja. Ako obveznik izdržavanja nema imovinu preko koje bi se izdržavanje moglo naplatiti, nije zaposlen ili je zaposlen ali nije prijavljen i zaradu prima u gotovini - prinudna naplata je gotovo nemoguća.

Kazne i moguće posledice nedavanja izdržavanja

Krivično delo nedavanje izdržavanja spada u krivična dela protiv braka i porodice. Oštećeni ovim krivičnim delom su lica koja po zakonu imaju pravo na izdržavanje. U najvećem broju slučajeva su to deca koja primaju izdržavanje od roditelja sa kojim ne žive, međutim oštećeni može biti bilo koje lice koje ima zakonsko pravo na izdržavanje, a to izdržavanje ne prima u zakonskom odlukom predviđenoj visini ili u određenim rokovima.

Ovo krivično delo ima osnovni i teži oblik. Kvalifikatorna okolnost definiše teži oblik i to ako je oštećeni usled nedavanja izdržavanja pretrpeo teže posledice. Međutim, postoji i izvinjavajuća okolnost, što znači da se neće kazniti učinilac koji nije isplaćivao izdržavanje iz opravdanih razloga. Sud uvek razmatra dva elementa: teške posledice i opravdan razlog.

Nakon promena u Krivičnom zakoniku iz 2009. godine, zaprećena kazna za osnovni oblik dela nedavanje izdržavanja je novčana ili kazna zatvora u trajanju od dve godine (do 2009. godine, kazna je iznosila godinu dana zatvora). Zakon propisuje i mogućnost da sud naloži učiniocu ovog dela da izmiri zaostale obaveze i da se obaveže da će u budućnosti redovno izmirivati prispele obaveze, pod uslovom da mu sud kao sankciju izrekne uslovnu osudu. Trenutna praksa je takva da se u većini slučajeva izriče upravo ovakva presuda, te ceo proces krivičnog postupka počinje da liči na građansku parnicu. Krivični sud se u takvim situacijama više bavi ekonomsko-finansijskim veštačenjem, nego utvrđivanjem krivice - što mu je primarna uloga. Na ovaj način često dolazi i do odugovlačenja sudskih postupaka. Mišljenje većine pravnika je da rešavanje ovakvih postupaka ne bi trebalo da bude predmet krivičnog suda, nego pitanje građanskopravne zaštite. Krivičnopravna zaštita bi trebalo da bude sekundarna i da se uzima kao opcija isključivo u situacijama kada je neophodno da se učinilac kazni, što ne podrazumeva i naplaćivanje potraživanja i rešavanje imovinskopravnih ciljeva. Za ostvarivanje građanskopravnih prava bi u teoriji trebalo da budu zaduženi parnični sudovi, dok su ciljevi krivičnopravne zaštite izricanja sankcija počiniteljima krivičnih dela.

Kada bi sud za krivično delo nedavanje izdržavanja češće izricao kaznu zatvora, smatra se da bi veoma brzo došlo do smanjenja broja učinilaca ovog dela. Izmene Zakona o izvršenju krivičnih sankcija koje bi propisale oslobađanje od obaveze izdržavanja kazne ako osuđeni za krivično delo do dana kada je upućen na izdržavanje kazne isplati kompletan iznos dospelog izdržavanja - privremeno bi rešile probleme poverilaca izdržavanja u naplati njihovog potraživanja. Situacija je jasna - u pokušaju izbegavanja zatvorske kazne, mnogi su spremni da isplate sva dugovanja. Ipak, u pitanju je samo privremeno rešenje. Trajno rešenje ne može biti usmereno na pojedinačne slučajeve, već na jačanje institucija i građanskopravne zaštite.

Ako se vi ili neko vama blizak trenutno suočava sa problemom nemogućnosti naplate potraživanja za izdržavanje, prvi korak bi trebalo da bude da se obratite advokatu. Advokat će vas bliže upoznati sa vašim pravima i raspoloživim rešenjima situacije u kojoj se trenutno nalazite. Najčešće se kao oštećeni kod ovih krivičnih dela beleže deca, te je važno da ceo sistem funkcioniše bez greške i da se slučaj reši blagovremeno, a u cilju zaštite onih o čijoj budućnosti mi moramo da mislimo.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar