Zimski praporci

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova



Kad se pomenu praznici i konji oma se setim zime i zimskih dana na selu kod dede.
Svic-svic, pucka bic, sneg polagano veje a sanke samo klizidu po zavejanim atarskim putovima.
Ogrnut burkesom od ovcije koze,moj deda pusi zavijacu od "naseg" duvana i drzi kozne kajase sto jos mirisidu na ovciji loj. Deda kaze da se koza tako moze godinama odrzati ko nova.
U saonice su uvek bila upregnuta dva konja.

Bela kobila  Mica i crni pastuv Dura.
Tako su se uzjogunili konji, prija im kaskanje po snegu posle dve nedelje provedene ustali.

Nemojte se skirati, ta nisu se oni oznojali.

Moj deda nikada nije dao da se konji umoridu, al' se ipak lepo moglo viditi kako im se sapi od toplote pusidu jerbo je temperatura bila ispod nule.
Ja sam uvek sedijo pored dede umotan u vuneno ceba sto ga je moja baka sama istkala na razboju. Ispod cebeta je bilo bas-bas toplo, pogotovo sto bi mi mati furtom jos naredjala svega i svacega za obuci.
Mraz se mogao u nosu osetiti, pogotovo kad u lice dune severac mozes osetiti cistinu vazduha kao neki bezimeni al' stravobalno frisak miris.
Miris zime.
Na tako ladnom danu mozes osetiti sve mirise oko tebe mlogo jasnije neg ikada.
Osetijo sam i dedin duvan i miris nalojene koze, miris konjskih tela sto se paridu a kad malko vise uvucem glavu pod cebe mogo sam zdravo jasno osetiti i miris naftalina koji je iz vunenog cebeta izlazio.
Al naj vise od svega mi je u pameti ostalo ravnomerno zveckanje praporaca koji su konji na oglav nosili. To nije rezak zvuk i kad konji kaskadu pa kad se bat njiovi kopita pomesa sa skripom sanki koje klizidu po suvom snegu i jos zvuk praporaca, to ti je bracika milina jedna i za dete k'o sto sam bio ja to je ko neka muzika-uspavanka. Zdravo mlogo sam volo da se vozam na sanke sa dedinim konjima, mlogo puta nisam ni znavo kad se vratimo u njiovo veliko seosko dvoriste.....spavo sam ko beba onako sedecki umotan u cebe i sa svim onim seoskim mirisima koji mi jos uvek nedostajedu.

Nije ni cudo sto su mi ti dani ostali u secanju.
Imate li vi neki taki trenutak koji vam vraca detinjstvo .....?????

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar