Kako odobrati pravi računovodstveni program

Kategorija: Glavna
Tagovi: Racunari.., Knjigovodstvo, Program

Računarski programi za knjigovodstvo nisu namenjeni samo regulisanju poreskih obaveza, odnosno obračunu stope poreza koju obveznik mora da plati. Internet sistemi za računovodstvo korisnicima obezbeđuju, pored ostalog informacije koje su vezane za finansijsko planiranje, organizovanje budžeta, kontrolu zaliha, a neki čak nude mogućnost upoređivanja očekivaih finansijski rezultata sa realnim očekivanjima.


Zato je vrlo bitno da pronađete najbolji računovodstveni sistem, odnosno onaj koji zadovoljava sve vaše poslovne potrebe.

Ukoliko, pak niste zadovoljni kvalitetom odabranog računovodstvenog paketa, uvek možete da razmislite o alternativnim paketima.

Kako biste bili sigurni da birate odgovarajući paket, morate sagledati vrlo važne aspekte poslovanja vaše firme, poput: broja zaposlenih, kvaliteta knjigovodstvenih usluga (ako ih koristite) i vrste i intenziteta poslovanja kompanije koju vodite. Kada sve to realno sagledate, počnite sa pretragom različitih računovodstvenih softvera i ponuđenih paketa. Svaki od njih ima određene karakteristike, pa kada pronađete paket koji pokriva sve segmente koji su vama neophodni, onda je to pravi paket za vas.

Imajte na umu da za koji god računovodstveni softver da se odlučite, on mora da snima podatke i obezbeđuje ih.

A uz to, preporuka je da u najmanju ruku računovodstveni softver treba da ima sledeće karakteristike:

  1. Sistem bi trebalo da ostavlja jasan trag od izvornih dokumenata do krajnjeg cilja, kao i mogućnost da se ta dokumenta štampaju, po želji korisnika.

  1. Sve transakcije bi trebalo da se vrše online, preko bankovnog računa.

  1. Takođe, trebalo bi da sve ude jasno definisano na tim računima.

  2. Odabrani računovodstveni paket bi trebalo da bude što jednostavniji, a da vam u isto vreme pruža kompletnu sliku vašeg poslovanja u svakom trenutku.

Privatne i poslovne finansijske transakcije bi trebalo, ako je ikako moguće da vodite poptpuno nezavisno jedne od drugih.

Sledeći upitnik će vam pomoći da bolje sagledate kvalitet trenutnog računovodstvenog softvera koji koristite. Takođe će vam ukazati na to da li je i šta potrebno poboljšati.

Da li računovodstveni softver koji trenutno koristite poseduje sledeće funkcije:

 

Prikazuje trenutnu finansijsku poziciju vašeg poslovanja?

Da

Ne

Prikazuje iznos i datum faktura firmi koje vam duguju novac?

Da

Ne

Prikazuje iznos i datum faktura firmi kojima vi dugujete novac?

Da

Ne

Prikazuje vrednost akcija na tržištu?

Da

Ne

Prikazuje napredak poslova koje vodite?

Da

Ne

Prikazuje odgovarajuću podelu poslova (vreme, materijal...)?

Da

Ne

Prikazuje produktivnost zaposlenih (sati rada)?

Da

Ne

 

Ukoliko ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili sa „ne“, znači da je tom domenu vašeg softvera potrebno poboljšanje.

Zato prilikom izbora novog ili alternativnog računovodstvenog softvera vodite računa o prethodno navedenim kriterijumima. Oni će vam svakako olakšati odabir najboljeg paketa za potrebe vaše firme.

Kakva računovodstvena evidencija mi je potrebna?

Za odgovor na ovo pitanje važno je da dobro znate koje su vaše mesečne, odnosno godišnje obaveze. Ukoliko niste sigurni da znate, potražite pomoć od ovlašćenog knjigovođe. Mi koristimo uslugu ove agencije: www.knjigovodstveneusluge.rs

Neke od uobičajenih dnevnih, odnosno mesečnih obaveza su: fakturisanje, plate zaposlenih, razni računovodstveni izveštaji, uplate poreza i tako dalje. Zato je vrlo važno da se podrobno raspitate koje su vaše dnevne, odnosno mesečne obaveze, kako biste pronašli odgovarajući računovodstveni paket.

Iako odaberete kvalitetan računovodstveni program, odnosno paket, moraćete da zadužite nekoga da se bavi njime. Ukoliko ne možete vi sami, dobro bi bilo da odaberete osobu koja se dobro razume u njegovo korišćenje i naravno u koju imate potpuno poverenje.

Prema nekim preporukama, računovodstveni softver odlično funkcioniše za firme koje imaju do 10 zaposlenih. Već preko 10, traži i usluge knjigovođe. Naravno, to je u teoriji, ali u praksi može biti drugačije. Ukoliko pronađete odgovarajući softver i paket usluga koji u potpunosti ispunjava sve vaše potrebe oko vođenja evidencije, verujem da možete samo njega koristiti.


 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar