Koje se sve teškoće mogu javiti prilikom dojenja

Kategorija: Glavna
Tagovi: Dojenje, Majka, Beba

Teškoće sa strane dojke

Ponekad je bradavica nepravilno sačinjena, nekad udoljena a nekad spljoštena, pa je odojčegu teško da je pri sisanju obuhvati. Kod spljoštene bradavice odojče se skoro uvek dobro snađe, pošto u toku sisanja ono obuhvati i ceo modri kolut oko bradavice, i tim ovu prilično izvuče. Odojče se već teže snalazi kad je bradavica udoljena. Treba mu pomoći veštačkom bradavicom. Ako to ne ide, onda izmlazati mleko.

 

Odbilo se samo”

Ima jedno doba u životu odojčeta koje nekad može biti sudbonosno za dojenje. Zbilja, koliko je odojčadi koja kad su zašla otprilike u četvrti mesec neće više da sisaju onako požudno kao dotad, nego s časa na čas napuštaju dojku, igraju se za vreme podoja, posmatraju okolinu i smeju se. Kao da prkose majci. Ta odojčad često hoće i dobro sisaju noću, ali neće danju. Ako bi se ovo stanje produžilo, odojče bi sve manje sisalo, pa bi jednog dana moglo sasvim da napusti dojku.

Pojava je svakako u vezi sa razvojem čula u deteta. Ponekad je i sredina kriva. Ovde, ako igde, tre ba nastojati na dojenju. Odstraniti za vreme podoja svako lice i sve drugo što bi moglo da privlači naročitu pažnju odojčeta, zamračiti sobu spuštanjem zavesa. Ne nuditi drugu hranu, nego samo dojku. Imati strpljenja.

Teškoće sa stprane odojčeta

Odojče se može razboleti. U toku bolesti ono vrlo lako pokvari svoj raniji red u podojima; nekad odbija da sisa ili slabo vuče, a tim samim smanjuje se priticanje mleka. Da ne pominjemo teža oboljenja. Kako često i obična kijavica može da zapuši nosić, oteža disanje, a time i sisanje! U ovakvim prilikama moraće se dojiti bez reda, a ponekad odojče hraniti izmuzenim mlekom.

Najzad, ima još jedna teškoća sa strane odojčeta. Može da se rodi sa rasečenom usnom ili nepcem, ili nekom drugom manom koja može da oteža, nekad i onemogući sisanje. Odojče sa rasečenom usnom najčešće se dobro snadje i često uspeva da sisa. Ako to ne može, daje mu se izmuzeno mleko i to najmanje onoliko puta po 150 grama dnevno koliko je kilograma teško. Kasnije se pribegava i operaciji. Ovaj pothvat može lepo i uspešno da popravi ovaj nedostatak.

O dojenju nedonoščeta, koje često može da zadaje najveće teškoće, biće reči u nekom novom tekstu.

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar