Na koje stvari treba obratiti pažnju prilikom odabira semena cveća

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Rezultati proizvodnje cveća i sadnica iz semena u velikoj meri zavise od porekla i kvaliteta semena.

Seme se može obezbediti nabavkom od renomiranih proizvođača, uz obaveznu garanciju kvaliteta i sortne čistoće, ili što se često uspešno čini obezbeđenjem iz sopstvene proizvodnje.

Važno je pre svake setve utvrditi kvalitet semena, jer od toga zavisi gustina setve, potrebna količina semena, način proizvodnje, trajanje proizvodnje i slično. Kvalitet semena određuju čistoća, klijavost, energija klijanja, godina proizvodnje i apsolutna masa. Na osnovu tih podataka i uz pomoć određenih formula nije teško izračunati potrebnu količinu semena za određeni obim proizvodnje.

Čistoća semena izražava se u procentima i predstavlja odnos količine čistog semena i stranih primesa. Primese mogu biti seme druge vrste ili sorte, seme korova, oštećena ili bolesna zrna, čestice zemlje ili peska, kamenčići, ostaci plodova i druga nečistoća.

Na primer, podatak iz deklaracije da je čistoća 95% znači da se u pomenutom uzorku nalazi 95% čistog i zdravog semena i 5% primesa.

Klijavost semena je sposobnost semena da isklija-iznikne u određenim uslovima vlage, temperature, svetlosti i vazduha. Ta sposobnost je kod raznih cvetnih i šumskih vrsta različita. Kod nekih ona iznosi 99%, dok kod drugih i pored obezbeđenja najboljih uslova za klijanje iznosi samo po koji procenat.

Za ispitivanje klijavosti postoje mnoge metode. Radi postizanja jednoobrzanosti u ispitivanju, semenskim laboratorijama su propisane jedinstvene metode ispitivanja klijavosti (po vrstama biljaka). Međutim, i sami možemo vrlo uspešno da ispitamo klijavost semena, bilo da se radi o semenu iz tekuće berbe ili o starom semenu, koje je ležalo po nekoliko godina u skladištu.

Postupak je sledeći: od prosečnog uzorka odbroji se dva puta po 100 zrna, posle čega se semena odvojeno stavljaju na dobro navlaženu upijaću hartiju, pa se pokriju tankom hartijom. Upijaća hartija zajedno sa semenom stavlja se u staklenu posudu koja se pokrije staklenim poklopcem. Posude se smeštaju u prostorije sa konstantnom temperaturom (od 18 do 22°C, a hartija se povremeno vlaži da bi se sprečilo isušivanje. Nakon određenog vremena, u zavisnosti od osobina ispitivanog semena, ono počinje da klija. Proklijalo seme se svaki dan vadi i o dobijenim rezultatima pravi se pismena beleška.

Nakon određenog broja dana, izbroje se isklijala zrna i iz odnosa proklijalih i neklijalih zrna dobijamo procenat klijavosti. Pošto se radi o dva uzorka, uzima se srednja vrednost oba uzorka. Ukoliko su razlike između dva uzorka velike, ispitivanje treba ponoviti.

Upotrebna vrednost semena je važna za izračunavanje stvarno potrebne količne semena za setvu. Izračunava se pomoću formule Uv= ČxK/100 što znači da se procenat čistoće množi sa procentom klijavosti i proizvod se deli sa 100. Tako na primer, ako je prosečna čistoća semena salvije 98%, a prosečna klijavost 52%, njena upotrebna vrednost biće 98 x 52/100 = 47,84%. Ukoliko sada želimo da saznamo koliko nam je semena potrebno za proizvodnju 5.000 komada rasada, iz semenskih tablica videćemo da 1 g semena salvije sadrži 400 semenki, pa taj broj množimo sa upotrebnom vrednošću semena (47,87%) ili 400 x 47,87 = 191. Dobijeni podatak znači da u 1 gramu semena ima 191 komad upotrebljivog semena, ili ako dalje računamo za 5000 komada rasada potrebno je 5000:191 = 26 g semena. Treba, međutim, napomenuti da klijavost semena koja je određena pri idealno povoljnim uslovima vlažnosti, priticanju vazduha i temperaturi (u laboratoriji) ne odgovara stvarnoj, jer je klijavost u prirodnim uslovima uvek manja.

Zbog veće sigurnosti, kao i da bi se što više približili stvarnim vrednostima, izračunatu količinu potrebnog semena treba, u proseku, povećati za 20 do 25%. Za biljke koje se pikiraju i rasađuju, dobijenu količinu treba povećati i za daljih 10 do 15%, delom zbog uginuća, a delom zbog selekcije i odstranjivanja bolesnih i zakržljalih biljaka prilikom radova.

Energija klijanja. Zapaženo je da seme cveća i šumskih vrsta posejano u jednakim uslovima ne počinje da klija istovremeno već u toku nekoliko dana, tako da seme nekih vrsta niče dosta ujednačeno, dok je kod drugih usporeno i postupno. U slučaju ujednačenog nicanja govori se o semenu sa većom energijom klijanja. Energija klijanja predstavlja procenat proklijanog semena u određenom periodu vremena. Za potrebe prakse izrađene su tabele sa tačno utvrđenom energijom klijanja za svaku vrstu. Seme sa dobrom energijom klijanja ne samo što ranije i ujednačno iznikne, već se iznikle biljke odlikuju i bržim porastom, ranije procvetaju, obilnije plodonose i veće su vitalnosti.

Trajanje klijavosti semena meri se vremenom izraženim u danima ili godinama u kojem seme zadržava moć klijanja.

Mnoge vrste zadržavaju klijavost semena samo nekoliko dana, pa se takvo seme mora odmah posejati u već pripremljene leje. (Populus, Acer, Betu1a, Ulmus, od drveća,Philodendron od cveća.) Međutim, seme većine vrsta ukrasnog drveća i šiblja, perena i letnjeg cveća zadržava klijavost 2-3 godine, dok neke vrste, sa veoma tvrdom i za vodu i vazduh nepropusnom semenjačom, zadržavaju klijavost 10 i vi- še godina. Pri pravilnom čuvanju takvo seme će neznatno da izgubi u klijavosti. Očuvanje klijavosti mnogo zavisi od vlažnosti semena i temperature u skladištu. Vlažnost semena, u fazi dorade, mora se svesti na optimalnu za svaku vrstu i zatim održavati na tom nivou. To se postiže čuvanjem prosušenog semena u staklenim bocama, drvenim kutijama, alufoliji ili limenim konzervama (u suvim i dobro provetravanim prostorijama).

Temperatura lagerovanja semena treba da je što niža, ali u svakom slučaju mora biti manja od temperature nicanja (za većinu cvetnih kultura oko 5°C, a za šumske vrste oko 0°C).

Nabavka semena. Seme domaćeg ili uvoznog porekla uvek treba nabavljati od renomiranih semenskih firmi, jer se samo tada kupuje deklarisano i sortno čisto seme.

Pod sortnim semenom smatra se seme priznate domaće ili strane sorte odnosno hibrida, koje je proizvedeno pod stručnom kontrolom i za koje je uverenjem o priznavanju semenskog useva utvrđeno da odgovara i jednoj od dole navedenih kategorija:

- elitno sortno seme (seme elita), proizvedeno od priznate sorte postupkom selekcije koji se primenjuje za održavanje priznatih sorti,

- originalno seme (seme original proizvedeno iz semena elita),

- prva sortna reprodukcija (seme I SR), proizvedeno od semena "original",

- druga sortna reprodukcija (seme II SR), proizvedeno od semena I SR,

- proizvodno sortno seme, proizvedeno od semena II SR ili od proizvodnog sortnog semena bez obzira na broj reprodukcija.

Prilikom kupovine, treba težiti nabavci semena iz što više kategorije, jer su tada obezbeđeni dobar kvalitet i sortna čistoća.

Kupovina semena na pijacama, tezgama i kod raznih preprodavaca veliki je rizik, jer kupac može biti prevaren u pogledu sortne čistoće, kvaliteta, zdravstvenog stanja i količine semena.

Međutim, poslednjih godina se visoko vredne kategorije već dorađenog semena dodatno tretiraju i oplemenjuju, kako bi se unapredila tehnologija proizvodnje i povećali prinosi.

Tu spadaju:

kalibrirano seme gde se podrazumeva jedna srednje krupna uniformna frakcija semena iste veličine, oblika, specifične mase i klijavosti. Dobija se kada se iz semena sa visokom klijavošću, naknadnom doradom (uz pomoć sita) izdvoji određena frakcija, dok se sve ostale frakcije odstranjuju. Kalibrirano seme seje se pojedinačno i pomoću mašina na optimalno međusobno rastojanje, čime se postiže ušteda u količini semena i eliminišu radovi proređivanja izniklih biljaka. Istovremeno, nicanje i razvoj biće ujednačeni, a sklop biljaka optimalan;

pilirano semeje ono seme gde je svaka semenka pojedinačno obmotana (u vidu dražeja okruglog oblika i ujednačene veličine) smešom organskih, mineralnih i inertnih materija, često još obogaćenom insekticidima i fungicidima.

- Prednosti korišćenja piliranog semena su:

- omogućena je pojedinačna setva semena svih oblika i veličina u hranljive kocke i leje (za proizvodnju rasada u plastenicima),

- omogućena je precizna mašinska setva u njivskim uslovima (zrno po zrno) na optimalnom rastojanju, pa nema potrebe za proređivanjem zasada,

- postiže se ušteda u radnoj snazi jer nema pikiranja ili razređivanja,

- zbog krupnoće semena u granuli, setvu mogu obavljati i manje stručni radnici,

- skraćuje se ukupno vreme proizvodnje jer ne dolazi do "šoka" i zastoja u porastu zbog rasađivanja,

- postiže se ušteda u semenu,

- postiže se veća otpornost na povremene suše jer se kod direktne setve korenov sistem više izdužuje i prodire u dublje zemljišne slojeve.

- Nakon setve piliranog semena korisno je celu površinu zaliti i do potpunog nicanja svih biljaka održavati je stalno vlažnom.

Više saveta o gajenju cveća i cvetnim aranžmanima, možete potražiti ovde: http://www.cvecara-online.com/

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar