Sokobanja - odlična za opuštanje i zdravlje

Kategorija: Glavna
Tagovi: Sokobanja, Odmor, Turizam, Opuštanje

U kotlini omeđenoj čuvenom planinom Ozren i još čuvenijim Rtnjem, na oko 230 kilometra od Beograda, smeštena je druga po veličini banja u našoj zemlji. Sokobanja se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini od 400 metara i kao takva pogodno je mesto za sve, kako za odmor, tako i za lečenje. Uz Vrnjački banju, ovo je najposećenija banja u Srbiji, a turista ima u svako doba godine. I za svakog od njih se nađe po nešto.

Neko ide u Sokobanju zarad predaha i odmora. Takvima su na raspolaganju banjski parkovi, šetališta, obilazak obližnjeg Rtnja, Ozrena... Neko ide zarad lečenja. Njima je na raspolaganju Zavod za rehabilitaciju, prevenciju i lečenje hroničnih nespecifičnih i profesionalnih oboljenja pluća „Sokograd“. A neko ide zarad odmora i provoda. I za njih ova banja ima kvalitetan sadržaj. 

Veliki broj hotela, odmarališta, ali i privatnih domaćinstava, ugošćava iz godine u godinu sve više turista koji ne dolaze samo iz Srbije. Gostima su na raspolaganju i različite sportske aktivnosti, poput: spa i wellness centara, bazena, tenisa, kuglana i još mnogo, toga vidi ovde.

Meštani tvrde da ko god dođe u Sokobanju, uvek joj se rado vraća. 

Reka Moravica koja protiče kroz banju je izuzetno čista i brza, a pravi je raj za ljubitelje pecanja. U letnjem periodu meštani banje, a i turisti uživaju na nekoj od lepo uređenih plaža duž Moravice.

Ostaci nekoliko srednjevekovnih gradova se nalaze nadomak banje. Prvenstveno Sokograd, po kome je banja i dobila naziv, zatim stari grad Bovan i Vrmdžanski grad. 

Ukoliko niste ljubitelj sedenja u jednom mestu, možete posetiti sačuvane ostatke ovih gradova ili neko od poznatih banjskih izletišta: Lepterija, Ozren, izvor reke Moravice, Grudenjske vodenice, Barudžije...Takođe uživaćete u ambijentu restorana Pećina, ali i u lepoti Sesalačke pećine. 

Najpoznatije i najposećenije izletšte Sokobanje je Lepterija. Od banje je udaljena oko 1,5 kilometara. a najbolje je stići do nje obalom reke Moravice, uživajući u prelepoj prirodi. Kada stignete do Lepterije, možete posetiti i još jedan prirodni fenomen 

Sokobanje: Bogorodicu u steni. Ovo „čudo prirode ili Svevišnjeg“ u vidu udubljenja u kome se vidi silueta Majke Božije sa detetom najbolje se vidi upravo sa Lepterije. Prema legendi, baš na tom mestu se sakrila Bogorodica sa malim Isusom, bežeći od Rimljana. Veruje se da će svako ko upali sveću na ovom mestu imati blagodeti i sreće u životu. Za Bogorodicu u steni se vezuje još jedno verovanje: na Veliki petak se tu pojavljuje voda iz kamena koja je izuzetno blagotvorna za oči. Zanimljivo je da se lekovita voda pojavljuje samo na ovaj praznik, zatim usahne do sledećeg Velikog petka.

Na samo 15-ak minuta hoda od prelepe Lepterije nalazi se čuveni Sokograd.

A na oko 15 kilometara od Sokobanje nalazi se selo Sesalca, a nadomak sela Sesalačka pećina. Nažalost, put do same pećine (oko 2 kilometra) je nedovoljno sređen, makadamski, pa valja voditi računa. A na samom izletištu, situacija je bolja. Tu vas očekuju lepo uređene staze, stolovi i klupe za predah, uz nezaobilazna mesta za roštilj. Pećina je izuzetno bogata primercima pećinskog nakita i kada, a osvetljena je u dužini od oko 200 metara. Kroz Sesalačku pećinu protiče reka-ponorrnica, koja na izlazu formira malo jezero. Uz to, meštani sela su se potrudili da privuku što veći broj turista, pa su nedavno napravili i jezero za kupanje, pregrađivanjem Sesalačke reke.

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar