Sve što treba da znate o ostrvu hvar

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Čuveno hrvatsko ostrvo, četvrto po veličinhi, Hvar pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. U njegovoj neposrednoj blizini se nalazi ostrvo Brač, zatim Šćedro, Vism potom Paklinski otoci, Korčula i poluostrvo Pelješac. 

 Veći deo ovog prelepog ostrva je prekriven borovom šumom i vinogradima, što umnogome doprinosi njegovoj lepoti. 

Pretpostavlja se da naziv ovog ostrva potiče od grčke reči „pharos“ u značenju svetionik. I danas je zadržan stari oblik „Hvor“ među lokalnim stanovništvom Starog grada ostrva, dok je u njegovom istočnom delu zastupljeniji naziv Hvar. 


Zanimljivo je da na Hvaru postoje ostaci tzv. Hvarske kulture iz perioda 3500. do 2500. pre Hrista, koja je bila poznata po bojenoj keramici. A veruje se da je ostvo bilonaseljeno čak u 6000 godina pre nove ere. Nakon odlaska Ilira, u 4. veku pre nove ere ostrvo naseljavaju Stari Grci i 385. godine pre Hrita osnivaju, na mestu današnjeg Starog grada Hvara, grad Pharos. Otsrvo ostaje pod njihovom vlašću sve do 219. godine pre naše ere, kada potpada pod vlast Rimljana. A nakon raspada Starorimskog carstva,vlast nad ostrvom pripada Vizantiji. U naredenom periodu se smenjuju vlasti: Vizantije, Mletačke republike i Hrvaatsko-ugarske kraljevine, da bi krajem 18. veka ostvo palo pod vlast Habzburške monarhije. 

Ostrvo Hvar je po mnogo čemu značajno za Hrvatsku. Između ostalog, upravo tu je 1858. godine osnovana prva meteorološka stanica u zemlji, a samo 10 godina kasnije otvoreno i prvo turističko društvo. 

Danas je najrazvijenija grana na ostrvu svakako turizam. A sinonim za Hvar je noćni život. Uveče sve vrvi od brojnih turista na ovom živopisnom ostrvu. 

Možda je manje poznato da se Hvar smatra i jednim od najlepših hrvatskih ostrva. To dokazuju azurno plavo more, umerena klima, brojni vinogradi i maslinjaci, brojne istorijske i kulturne znamenitosti. Ako tome dodamo i prelepa polja lavande, borove šume i skrivene uvale, jasno je zašto je nosi ovaj epitet. Takođe, Hvar je i najosunčanije hrvatsko, ali i evrospko ostrvo, sa čak 2 700 sunčanih sati u toku godine. 

Pored uživanja u lepom moru, umerenoj klimi, noćnim izlascima...svakako bi trebalo posetiti Stari grad Hvar i njegovu naajpoznatiju građevinu – tvrđavu Petra Hektorovića, sa ribnjakom i golubarnikom. Tvrđavu je gradio pesnik renesanse, Petar Hektorović i posvetio joj se kao i književnosti. Danas je Tvrđava otvorena za posete turista u periodu od maja do oktobra. 

Nezaobilazna je i tzv. Hrvatska pjaca, odnosno centrali gradski trg, koji se smatra jednim od najlepših na hrvatskoj obali. 

Inače, na mestu današnjeg hotela „Palace“ se nalazio prvi hotel ikada otvoren na ostrvu. Zvao se „Kraljica Elizabeta“ i svečano je otvoren 1903. godine. 

Iako je danas najrazvijenija privredna grana turizam, ta tradicija na Hrvaru je započeta pre svega 130 godina. 

Tradicionalna kuhinja na ostrvu je tipična dalmatinska. U njoj su najzastupljeniji: morski plodovi, različite vrste ribe, povrće i obavezno maslinovo ulje.  Od kuvanog povrća, na Hvaru je omiljena blitva sa krompirom i umak od paradajza. Ne bi valjalo zaboraviti ni čuveni Dalmatinski pršut... Jer bez njega se ne da zamisliti hvarska kuhinja.

Sa Hvara je moguće otići brodićem na izlet do: Dubrovnika, ostrva Brača, Visa, Mljeta ili, pak posetiti Šibenik. Takođe, ukoliko ste željni avanture, ne treba da propustite mogućnost da uživate u vožnji makadamskim putevima po unutrašnjosti ostrva i uspenjete se na najviši vrh ovog ostrva, Sveti Nikola, koji je smešten na nadmorskoj visini od 6228 metara.

Ako se odlučite da posetite Hvar smeštaj možete potražiti ovde: http://www.mojsmjestaj.hr/hrvatska/srednja-dalmacija/hvar

 

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar