Zanimljivosti o vrnjačkoj banji

Kategorija: Glavna
Tagovi: Vrnjacka Banja, Promenada

Do naše „kraljice među banjama“ se zahvaljujući izgrađenom autoputu stiže za nešto više od dva sata vožnje automobilom iz pravca glavnog grada. U ovoj oazi lepote, preovlađuje umereno-kontinentalna klima, uz minimalni uticaj planinske, jer se Vrnjačka banja nalazi u blizini planine Goč. Prosečne letnje temperature su oko 20 stepeni Celzijusovih, a zime su u većini slučajeva blage, uglavnom bez čestih mrazeva. 

Vrnjačka banja je otvorena za turiste, ne samo iz Srbije, već i iz čitavog sveta, tokom cele godine. Raspolaže vrlo kvalitetnim smeštajnim kapacitetima, što hotelskog tipa, što privatnih domaćinstava lokalnog stanovništva, koji se na sve načine trude da ugode gostima. I u tome uspevaju, jer se broj posetilaca Vrnjačke banje povećava iz godine u godinu.  


Vrnjčani, kako se nazivaju meštani Vrnjačke banje, za upoznavanje ove lepotice turistima preporučuju da se provozaju fijakerom od nadaleko čuvenog Mosta ljubavi do banjskog parka. Kako kažu, tako se najbolje mogu upoznati sa lepotama i dušom Vrnjačke banje. 

A posle vožnje fijakerom ili šetnje istom putanjom, mogu da predahnu u nekom od banjskih kafica ili restorana. 

Ono što bi svakako trebalo videti i posetiti kada se nađete u Vrnjačkoj banji je, na prvom mestu Most ljubavi, zatim: Japanski vrt, dvorac Belimarković i čuvenu banjsku Promenadu.

Priča o Mostu ljubavi je priča o pravoj ljubavi jedne mlade Vrnjčanke, čiji izabranik joj je obećavao „kule i gradove“, kako kaže naš narod, da bi je ubrzo zaboravio i oženio drugu. Kako nije mogla da se pomiri sa tim, mlada učiteljica je ubrzo umrla, a za omiljeno sastajilište dvoje mladih je ostala vezana priča o njenoj ljubavi. Danas se na ogradi mosta nalazi veliki broj katanaca koje su zaključale mnoge devojke (uglavnom) i simbolično bacile ključiće u reku, kako bi njihova ljubav trajala, a njihov izabranik ostao zauvek uz njih. 

Pre samo godinu dana, 2011.  u velikom parku u blizini hotela „Breza“, otvoren je Japanski vrt, sličan onom u beogradskoj Botaničkoj bašti. U samom centru vrta je smešteno jezerce sa stazicom, koju krasi kućica. Čitav ambijent je upotpunjen mostom i kaskadnim vodopadom, kao i klupama na kojima posetioci mogu da predahnu i uživaju u ovoj banjskoj atrakciji.

Krajem 19. veka, zapravo između 1882. i 1887. godine, za generala Jovana Belimarkovića, ministra u vladi kralja Milana Obrenovića, sagrađen je dvorac u Vrnjačkoj banji, današnji „Zamak kulture Belimarković“. U njemu je smešten „Zavičajni muzej Vrnjačke banje“, a u izložbenom prostoru dvorca se održavaju brojni događaji, poput: koncerata, izložbi, predavanja. promocija knjiga...

I nezaobilazni deo Vrnjačke banje...njena Promenada. Na glavnom platou banjske Promenade se nalazi jedno od njenih glavnih obeležja, a to je statua vrapca sa šajkačom, pa meštani često i samu Promenadu zovu „Kod vrapca“. Banjsku Promenadu krasi veliki broj kafica, restorana, prodavnica...U toku dana u ugostiteljskim objektima na Promenadi se možete osvežiti ili prezalogajiti, a uveče uživati u romantičnom osvetljenju i tihoj muzici... U toku letnje sezone, upravo u ovim lokalima gostuje veliki broj poznatih izvođača.

Vrnjačka banja je i domaćin brojnih kulturnih manifestacija Srbije, a svakako najznačajnija je „Festival filmskog scenarija“, koji se održava u avgustu svake godine.  

http://www.vasportal.net/vrnjacka-banja-idelano-mesto-za-rehabilitaciju-tela/

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar