Vrste rezultata pretraživanja

Kategorija: Internet
Tagovi: Organska Pretraga, Sponzorisana Pretraga, Rezultati Pretraživanja

Postoji mnogo Internet pretraživača sa različitim algoritmima pretrage i zavisno od dijela svijeta različita je stopa njihove upotrebe. Google, kao vodeći svjetski pretraživač, po statistikama daleko nadmašuje svoje konkurente i u prvoj četvrtini 2010 godine  zabilježena je njegova najveća stopa korištenja u odnosu na ostale a grafik raspodjele je izgledao kao na slici 4.1.

 
Slika 4.1 - Statistika upotrebe Internet pretratraživača

Ovako veliki procenat korištenja Google pretraživača se ne može zanemariti prilikom određivanja marketinške kampanje i privlačenju velikog broja korisnika na željeni sajt. Statistike pokazuju da je veoma važno da sajt bude dobro pozicioniran u Googleovim rezultatima pretrage a u definisanju kampanje potrebno je znati koje sve vrste Google pretraživanja postoje.
Kada korisnici koriste Google, u rezultatima pretrage se pojavljuju dvije različite vrste rezultata i to: sponzorisana ili plaćena pretraga i organska pretraga ili „prirodni“ rezultati.

 

Sponzorisana pretraga

Plaćeni rezultati ili sponzorisani linkovi, uglavnom se pojavljuju u gornjem i desnom dijelu rezultata pretrage. Sponzorisani linkovi u suštini služe za reklamiranje zbog čega se često nazivaju kao „oglasi plaćeni po kliku“ (pay par click ads). Taj sistem funkcioniše tako što oglašavači plaćaju kompaniji Google određen iznos svaki put kada neki korisnik klikne na njihov oglas koji se pojavi u sponzorisanim rezultatima pretrage za određene ključne riječi. Oglašavač plaća kada neki korisnik klikne na njegov oglas i posjeti njegov sajt a ne plaća pojavljivanje oglasa u rezultatima pretrage.
Npr. vlasnike agencije za nekretnine u Beogradu koja je predstavljena Web sajtom želi da poveća broj posjeta tako što će se korisnicima Googlea koji unesu termin „stanovi Beograd“ pojaviti sponzorisani rezultat pretrage koji se odnosi na tu agenciju. Preko Google servisa Google AdWords kupuju se ključne riječi kao što su „stanovi Beograd“ nakon čega se za svaki klik na oglas plaća određen iznos. Kada, gdje i koliko puta će se oglas pojaviti određuje se cijenom koji je oglašavač spreman platiti, kao i od toga koliko je drugih oglašavača zainteresovano za te ključne riječi (ključne riječi „stanovi Beograd“ mogu biti interesantne mnogim vlasnicima agencija za nekretnine koji imaju Web sajt i žele da se reklamiraju).

 
Slika 4.2 – Organski i plaćeni rezultati pretraživanja

Google AdWords organizuje aukcije u realnom vremenu za kupovinu ključnih riječi. Kompanije koje plate više imaće više pojavljivanja u prostoru za sponzorisanu pretragu. U zavisnosti od cijene Google nudi i bolje pozicioniranje oglasa kao što je prvo mjesto u sponzorisanoj pretrazi.
Kao zaključak, može se reći da oglašavač plaća Googleu za svakog posjetioca koji stigne putem tog pretraživača a cijena te usluge zavisi od toga koliko još ima zainteresovanih za te iste ključne riječi.

 

Organska pretraga

Suprotno sponzorisanim, organski ili prirodni rezultati nisu zasnovani na plaćanju, već na kvaliteti sadržaja na osnovu kojeg i još nekih drugih parametara Google rangira strane. Strane koje su ocijenjene kao najvažnije prikazuju se među prvima. Kada korisnici kliknu na link koji se pojavi u rezultatima organske pretrage, vlasnik sajta ne plaća za njihove posjete, a takođe ne plaćaju ni za pozicioniranje svog sajta u rezultatima pretrage.
Neka istraživanja procjenjuju da korisnici pretraživača češće kliknu na rezultate organske pretrage i to 75%. Istraživanja pokazuju da je veoma važno da sajt dospije na prvu stranu u rezultatima pretrage jer se sa prve strane generiše 89% saobraćaja. Čak i ta količina saobraćaja nije ravnomjerno raspoređena već prva dva ili tri linka generišu većinu saobraćaja.
Ovi podaci jasno ukazuju koliko je važno obratiti pažnju na optimizaciju sajtova kako bi bili što bolje pozicionirani u organskom pretraživanju, pošto razlika u rangiranju dosta utiče na broj posjeta.

 

Rezultati pretraživanja u Internet marketingu

Mnogi izvještaji i studije pokazuju da korisnici mnogo češće kliknu na rezultate organske nego na rezultate plaćene pretrage. Razlozi mogu biti:
• Rezultati organske pretrage su nepristrasni i ne mogu se kupiti.
• Rezultate organske pretrage korisnici vide kao postojanije za razliku od plaćenih.
• Plaćeni oglasi se pokazuju u rezultatima samo onoliko za koliko je njihovo objavljivanje plaćeno.
Na osnovu ovoga može se pomisliti da optimizacija sajtova treba biti suština Internet marketinga, pogotovo pošto je taj proces besplatan (ukoliko se ne unajmi profesionalna podrška za tu vrstu usluga). Problem je što optimizacija sajtova za pretraživače ne mora uvijek biti pravo rješenje za lokalno poslovanje. Neki termini za pretragu (npr. mehaničar) mogu uzrokovati da se kao rezultati pojave i razni direktorijumi, Internet žute strane ili industrijski i razni drugi sajtovi kao asocijacije. Ovi sajtovi sadrže mnogo ključnih riječi na osnovu kojih se bolje rangiraju nego lokalna konkurencija.
Iako neki pretraživači na osnovu IP adrese korisnika prikazuju liste lokalnih rezultata i pored toga što se u optimizaciji sajtova za pretraživače mogu dodati odrednice za lokalnu pretragu, nekada je brži i jednostavniji način plaćeno pretraživanje.
Organski rezultati nevažni za lokalnu pretragu često se nađu na prvoj strani a činjenica da mnogi korisnici ne idu dalje od prve strane u rezultatima pretraživanja predstavlja veliki problem za vlasnike sajtova sa lokalnim poslovanjem. Zbog toga oglašavači traže drugi način kako da obezbijede veću vidljivost na prvoj strani pretraživača - plaćenim pretraživanjem.
Da bi se prihvatila ideja plaćanja pretraživačima, potrebno je razumjeti prednosti plaćenog pretraživanja za lokalno poslovanje:
• Plaćeni oglasi se pojavljuju gotovo odmah, što znači da brzo mogu povećati saobraćaj prema određenom sajtu. Pri optimizaciji sajta za pretraživače potrebno je vrijeme da se uloženi trud isplati.
• Sa plaćenim pretraživanjem plaćaju se samo rezultati, odnosno bez obzira koliko se puta oglas pojavi oglašavača to ništa ne košta, plaća se samo kada neko klikne na njega.
• Praćenjem rezultata plaćenog pretraživanja lako se utvrđuje kolika je korist od te vrste oglašavanja.
• Plaćeni oglasi su dobar alat za testiranje. Moguće je platiti nekoliko oglasa istovremeno i ustanoviti kod kojeg oglasa korisnici najbolje reaguju, tj. koji oglas generiše najviše saobraćaja. Takođe se može lako testirati efektnost ključnih riječi, reklamnog naslova i teksta.
• Korisnici koji kliknu na rezultate organske pretrage više su skloni istraživanju i pregledavanju sajtova, dok su korisnici koji kliknu na plaćeno pretraživanje spremniji za kupovinu.

Iz prethodnog se vidi da je dobro pozicioniranje u organskoj pretrazi najbolja varijanta ali i da ne treba zanemariti učinak sponzorisane pretrage. Da bi se maksimizirao učinak postojanja sajta, najbolja opcija je kombinovanje obje vrste pretrage. Postoji dosta argumenata koji govore u prilog tome:
• Kombinovanjem se dobija više posjetilaca – posjetioci dolaze i preko organske i preko sponzorske pretrage.
• Bolja stopa reagovanja na oglase kada su oglasi prikazani zajedno (i u organskoj i u sponzorskoj vrsti pretrage). Tako prikazan sajt ostavlja veću dozu kredibiliteta i generiše veći broj posjeta.
• Veća vidljivost – iako neki korisnici neće kliknuti na oglas i otići na sajt, ostvariće se vizuelni učinak koji će možda biti dovoljan da ih u budućnosti navede da posjete sajt.

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Darko_Bajic
Carpe Interrete