Par reči o gugl plus (eng. google +)

Kategorija: Glavna
Tagovi: Google Plus, Društvena Mreža, Socijalna Mreža
4 komentara

Uvod

Gugl je svoju verziju fejsbuka najavljivao kao socijalnu mrežu u kojoj se, za razliku od fejsbuka, privatnost svakog člana maksimalno poštuje i prema prvim najavama i recenzijama koje smo mogli da pročitamo na Internetu, Gugl Plus je, pored Teslija, naravno :))) idealna društvena mreža za ljude koji cene svoju privatnost. Iako je Gugl Plus najavljen kao "ubica fejsbuka" verujem da nije tako jer fejsbuk (fb) je već izrastao u golemu dvoglavu aždaju koje se nije baš tako lako moguće rešiti. Ako vam je na fb dosadilo čitati šta komšinica, koja vas u prolazu ni ne pozdravi, pravi za ručak, ako vas deca iz komšiluka smaraju zahtevima za fb prijateljstvo, ako fb čat ne smete da uključite jer će vas bar 5 od vaših 300 i kusur prijatelja početi smarati besmislenim pitanjima, možda je vreme da se rešite fejsbuka, iako to neće biti lako, i da probate neku drugu društvenu mrežu, a dok Gugl Plus ne bude dostupan svim posetiocima, tu je, naravno, naš Teslio.

Moji krugovi

Prvo što ćete primetiti kod Gugl Plus su krugovi, na kojima se zasniva ceo sistem mreže. Svaki posetilac može da kreira svoje krugove, kao na primer krug prijatelja, krug vaših radnih kolega, krug rodbine, itd. Jedna osoba može biti u više krugova, a krugove ne delite sa ostalim članovima kruga. Verovatno će vas zbuniti što kreiranje kruga i stavljanje ljudi u taj krug ne stvara automatski takav krug i kod tih ljudi, ali svi članovi kruga će moći da međusobno komuniciraju sve dok je krug aktivan. Tu dolazi do izražaja privatnost jer posetilac sam kreira svoje krugove i sam odlučuje ko će biti u kojem krugu i kome će biti dostupna informacija koju objavi. Živeli krugovi!

Sličice

Prosečni korisnik fejsbuka ima bar par stotina sličica i ovisnik je koji jedva čeka da slike sa digitalnog aparata "okači" na fb. Kod Gugl Plus, ako ste dovoljno srećni (čitaj bogati) da imate pametni telefon sa android platformom, pomoću instalirane mobilne Gugl Plus aplikacije svaka fotografija koju snimite automatski je ubačena u vaš privatni album, a vi potom odlučujete kome će ta slika biti dostupna tj. vidljiva. Sličnko kao i kod fb, članovi kruga slike mogu komentarisati i tagovati, a vlasnik to može i blokirati, a i uređivati svoje stranice i brisati i uklanjati nepodobne komentare.


Varnice (Sparks)

Prešli ste celu vašu fb stranicu i niste pronašli ništa interesantno? Sad vam tek nije jasno kakvih vi 300 i kusur fb prijatelja imate... Gugl Plus ima idealno rešenje za to u obliku "Varnica", a to je aplikacija koju bismo mogli da usporedimo sa RRS čitačem. Opet, vi odlučujete šta vas interesuje i vi sami dodajte svoje interese kako bi tekstovi objavljeni u toj rubrici bili baš to što vas interesuje i o čemu želite da diskutujete sa članovima vašeg kruga. To jednostavno možete da zamislite kao magazin ili novine u kojima su objavljeni tekstovi i članci koji vas interesuje, ali u celom magazinu, od prve do zadnje stranice. Dakle, nema teksta koji vas ne interesuje. Kul, ha?

Video druženje (Hangout)

FB čat je kul, ali bilo bi još bolje kad bi se i videli sa svojim prijateljima, zar ne? Za to ćete morati pričekati poziv na Gugl plus. Koristeći hangout aplikaciju veoma jednostavno možete napraviti virtuelnu video žurku za vas i vaše prijatelje. Na toj žurci ćete moći da pričate, pišete i puštate jubito video fajlove.

Zaključak

Na kraju da kažem da ovo nije kraj i da Gugl Plus svojim korisnicima nudi još nekoliko zanimljivih opcija kao što su huddle, chat, stream, profiles... Da li će nam Gugl Plus pomoći da se izlečimo fejsbuka, kičastih i ovisničkih igrica, gubljenja vremena čitajući bezvezne komentare na zidu svog fb profila? Da, verujte mi da na reč da hoće, ali šta će nam fb ili gugl, kad imamo svoj Teslio...

 • Dzoli
  Nemam Fejsboring bas zbog svih razloga koje si gore naveo.Mislim da je odlicno sto je Google pokrenuo ovo i naravno vrlo smart iskoristio negativne pojave ne fejsbuku da usavrsi neke delove.i normalno da je bitno da poboljsa sigurnost korisnicama.
  Meni licno se dopada ova opcija circle.inace mzoda samo da dodamo..Google+ je za sada samo u fazi testiranja i ne mzoete se vsie ni sa pozovnicom prijaviti ali mozete na listu cekanja.Ja sam rezervisala mesto pa cemo videti sta ce dalje biti.
  Ma naravno Teslio ostaje numero uno;)
 • maestro
  Zaboravih nešto veoma važno... Ako posetilac odluči da, iz bilo kojeg razloga, poništi svoj Gugl Plus korisnički nalog, za razliku od fb, to neće biti nikakav problem i neće biti zilion trikova koji će posetioca pokušavati nagovoriti da zadrži svoj korisnički nalog. Pomoću alatke Gugl Tejkaut (eng. Google Takeout) posetilac sve svoje podatke prenosi na svoj računar i briše ih sa Gugl Plus naloga.
 • Buntovnica
  Sviđa mi se ideja o Guglu plus. Mislim da je bolji od Fejsa, jer želim veću privatnost.Samo je pitanje-kako se izlečiti od "fejsomanije" tačnije od igrice koju tamo igram?
 • Ivy_Poison
  Meni se bas ucinilo da nema mnogo privatnosti na Google + i nisam htela da kreiram nalog.

Prijavite se da biste objavili novi komentar
maestro
CANADA
Hmm...