Lako savitljivi laptop

Kategorija: Tehnika
Tagovi: Laptop, Savitljivi
4 komentara

Glavna fora novog gadžeta je mogućnost da se prijenosni računar - hibrid tableta i laptopa - lako može zamotati za lakši transport.

Iz njemačkog Orkin Designa stižu fotografije i video zanimljivog koncepta: računara Rolltop koji se može zamotati u praktični torbak. Za razliku od torbe s laptopom koja se nespretno klati s ramena, smotani Rolltop trebao bi biti puno praktičniji, manjih dimenzija i mase.

Ključna novotarija na kojoj se zasniva dizajn je savitljivi OLED ekran osjetljiv na dodir (dimenzija 29 X 8,3 cm), koji se može rastvoriti u 17-palčani monitor, odnosno tablet, ili se može lagano preklopiti u, sredini tako da dio površine zauzima virtualna tastatura kao na tradicionalnim prijenosnim računarima.

U središnjem pak cilindru ostaju strujni adapter, zvučnici, veb kamera, a možda i hard disk, iako bi se u dio sa savitljivim ekranom mogli ugraditi memorijski čipovi za solid-state čuvanje podataka. No tu već nagađamo – za sada su tehnički podaci dosta šturi.

Rolltop se razvija već dvije godine, sprvo isključivo kao ideja grupe entuzijasta koji su poželjeli vidjeti ima li zamisao potencijala, a potom i kao projekt koncetrisan  na realizaciju (valjda se pokazalo da zamisao ima potencijala). Na službenim stranicama moguće je donirati PayPalom novac za razvoj Rolltopa, što znači da tim nema podršku ozbiljnijih investitora, a kako se na istom mjestu ne mogu pronaći ni reference na ranija uspješna preduzeća tima inovatora, pitanje je hoćemo li tako skoro sablažnjavati računarske puritance stežući pod miškom savitljivi umjesto krutog računara.

 

  • maestro
    Vodafone reklama je baš strava!
  • Dzoli
    Moj brat je strava u svom poslu.njegov je slogan za Jet Air: Pay a visit not a fortune.Eh kako ej lepo kad imas familiju kojom mozes i da se hvalis.Nazalost nisu svi takvi

Prijavite se da biste objavili novi komentar
maestro
CANADA
Hmm...