Srbija druga zemlja sa ćiriličnim domenom na internetu

Kategorija: Tehnika
Tagovi: Srbija, Domen, Domain, Ћирилица

BEOGRAD- Srbija je, posle Rusije, druga zemlja kojoj je Internet korporacija za dodijeljena imena i brojeve odobrila upotrebu ćiriličnog domena na Internetu, izjavio je danas u Beogradu direktor Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) Nenad Marinković.

Direktor Marinković je podsjetio da je 8. novembra prošle godine ICANN (Internet Corporation for Ašigned Names and Numbers - ICANN) odobrila zahtjev da srpski ćirilični domen glasi .srb, a 21. aprila ove godine podržan je zahtjev da taj domen bude dodijeljen na upravljanje RNIDS.

Na zahtjev RNIDS tokom maja konačno odobrenje treba da pruži Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država, kazao je Marinković.

Potom organi RNIDS treba da donesu pravilnik i politiku cijena registracije ćiriličnog domena.

Očekuje se da će svi koji imaju .rs domen imati prvenstvo pri registraciji istovetnih ćiriličnih domena, i da će politika cena biti stimulativna za sve buduće registrante, ukazao je Marinković.

Marinković je objasnio da su Rusija i Srbija završile proceduru za dobijanje domena na ćirilici, a Ukrajina i Bugarska su se kandidovale

Ukrajina je već dobila domen .ukr, ali nije još završila proceduru, dok Bugarska još zvanično nije dobila kako će joj glasiti ćirilični domen.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
maestro
CANADA
Hmm...