Ugašene antene koje traže vanzemaljce

Kategorija: Tehnika
Tagovi: Antene, Vanzemaljci

Polje sofisticiranih radioteleskopa u Kaliforniji koje čini glavni dio programa potrage za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) ugašeno je zbog nedostatka financijskih sredstava.

Portparol SETI-ja (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) izjavio je da su sofisticirani radioteleskopi u Kaliforniji, koji su osluškivali signale iz svemira u potrazi za inteligentnim oblicima života, ugašeni. Razlog je gašenja nedostatak novca kojim se financirao njihov rad. Radioteleskopima zajedno upravljaju SETI i Astronomski laboratorij Univerziteta iz Kalifornije – Berkelej. Odlučeno je da se antene prebace u 'hibernaciju', neku vrstu sigurna stanja u kojem će ih se moći servisirati da bi 2013. ponovo počele s radom. Naime, tada bi SETI trebao započeti novi ciklus financiranja koji će oživjeti kalifornijsko polje antena i osigurati mu rad do 2018. godine.

SETI ima mogućnost korištenja drugih radioprijamnika za svoje potrebe kao što su oni postavljeni u Zapadnoj Virdžiniji, na Puerto Riku ili u Australiji te antene na svemirskim teleskopima Habl i Spitzer. Međutim, SETI na tim prijamnicima mora rezervsati vrijeme i čekati svoj termin kao i drugi naučnivi i ustanove, a antene u Kaliforniji bile su u službi isključivo projekta SETI.

Kalifornijski sistem radioprijemnika osmišljen je 1997, a izgrađen četiri godine kasnije ponajviše zahvaljujući donacijama Pola Alena iz Microsofta koji je za izgradnju antena donirao 25 milijuna dolara zbog čega se kalifornijske antene i nazivaju Allen Telescope Array.

Polje broji 42 antene promjera je šest metara, a svaka je usmjerena u svoj dio neba. Planovi instituta SETI predviđaju izgradnju 350 antena u budućnosti ako uspiju osigurati finansiranje za takav projekt. Direktorica instituta Džil Tarter izjavila je da pokušava osigurati nove načine financiranja koji bi cijeli program u budućnosti učinili manje podložnim budžetnim ciklusima.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
maestro
CANADA
Hmm...