Električna energija kao pokretač savremene industrije

Kategorija: Glavna
Tagovi: Instalacije, Struja, Elektricar

U proteklim decenijama količina potrošene električne energije za  svakog stanovnika posebno bila je glavni pokazatelj životnog standarda. U modernoj industriji, transportnim sistemims, komunikacijama, instalacijama kao i komunalnim službama od presudnog je značaja proizvodnja, prenos, distribucija i upotreba električne energije. Energetskom krizom i uticajem proizvodnje i potrošnje energije na okolinu stvara se potreba da se u industrijskom razvoju postigne određeni nivo ekološki prihvatljiv i kada su u pitanju obimi i forma.

 

Za čistije načine proizvodnje energije potrebno je korišćenje obnovljivih i alternativnih izvora energije, pa čak i da se uvedu metode štednje,koriste uređaji sa energetskom elektronikom primene računari i savremeni upravljački algoritmi i sistemi.

 

 

Elektrane kao glavni izvori električne energije:

 

Kada je reč o električnoj energiji radi se o najvažnijem transformiisanom obliku energije. Energiju je relativno jednostavno uz aparate i uređaje pretvoriti u razne oblike vrlo korisne, a njeni mnogi nekonvencionalni primarni oblici mogu se koristiti jedino u obliku električne energije. Električnu energiju dobijamo iz elektrana, u kojima se postrojenja koja stvaraju mehaničku energiju a ova energija uz sinhrone generatore pretvara se u električnu. Oblici energije koji trpe transformacije u mehaničku energiju prave razliku na hidroelektrane i termoelektrane.

 

 

Kako dobijamo električnu energiju:

 

Uz toplotne vrednosti uglja i snagu vode kao glavne i najveće izvore dobija se električna energija kod nas. Energiju dobijamo iz elektrana u kojima se ona proizvodi. Energiju možemo naći u raznim oblicima. Može biti hemijska, toplotna, svetlosna, mehanička, električna i nuklearna. Najčešće korišćena je električna energija samim tim što se može naći na gotovo svakom mestu uz mogućnost transformacije u toplotnu, mehaničku, energiju zračenja i hemijsku.

 

 

Koje su prednosti električne energije:

 

Jedna od glavnih prednosti je lako i jednostavno prenošenje putem električne mreže na manje niske napone ili velike udaljene visoke napone uz minimalne gubitke od mesta na kome se proizvodi do mesta potrošnje. Dodatna prednost je što se na jednostavan i efikasan način može transformisati napon naizmenične struje na željenu daljinu prenosa, a s druge strane je moguća transformacija mesta potrošnje na razne druge oblike uz jednostavne električne uređaje. Električne uređaje je potrebno priključiti na izvor el. energije kako bi bili pušteni u rad. Kod pojedinih električnih prijemnika glavni izvori energije su priključci u vidu baterije ili akumulatora dok se kod većine glavni izvor energije odnosi na glavni izvor koji se dobija iz elektrana.

 

 

Kako električna energija nalazi put do nas:

 

Da bi imali električnu energiju u našim domovima potreban je pre svega napon hiljadu puta veći od onog koji koriste kućni aparati i uređaji. Moćnim dalekovodima energija prati put termoelektrane, hidroelektrane sve do transformatorskih stanica. U njima dolazi do snižavanja visokog napona koji služi kako bi kućni uređaji mogli da rade na 220 volti.

 

Izvor: MajstorBeograd.com

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar