Kako negovati kovrdžavu kosu uz pomoć kokosovog ulja?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Kokosovo Ulje, Kovrdžava Kosas

Kovrdžava kosa izgleda raskošno i bujno, divlje i živahno i kao po pravilu oslikava ličnost osobe koja je nosi. Danas je do kovrdža lakše doći nego ikada, uz pomoć brojnih preparata i aparata koji kreiraju savršene lokne. Međutim, ako ste jedna od onih srećnica koje su rođene sa prirodno kovrdžavom kosom, znate koliko je ovaj tip kose zahtevan za održavanje i negu.

Žene koje imaju kovrdžavu kosu prijavljuju da im je kosa suva, dlaka nema sjaj, sklona je mršenju i pucanju, masti se u korenu dok krajevi ostaju isušeni, izgleda istrošeno i “mrtvo”. Kovrdže usled gore navedenih problema nisu lepo definisane, nego su naelektrisane i razbarušene.

Pitate se koji je pravilan način nege kovrdža, kako bi izgledale zdravo i sjajno? Odgovor je kompleksan. Za početak, treba da svedete na minimum sve tretmane koji uključuju toplotu, jer će toplota još više isušiti vašu kosu. Spavajte na svilenim jastučnicama, kako biste smanjili naelektrisanost kose i izbegli njeno mršenje. Svilene jastučnice će učiniti čuda za vašu kosu, kao i za kožu. Negujte kovrdže preparatima koji ne sadrže alkohol, namenjenim za vaš tip kose. Isprobajte i kokosovo ulje za kovrdžavu kosu, jer ovaj tretman daje neverovatne rezultate.

Da li kokosovo ulje može da pomogne oporavak kovrdžave kose?

Kokosovo ulje je prirodni čudesni sastojak koji je odličan za kovrdžavu kosu. Za razliku od većine ulja, kokosovo ulje prodire duboko u srž dlake, umesto da ostaje na površini. 

Kada se nanese na kovrdžavu kosu, kokosovo ulje pomaže u lečenju gubitka proteina, dodaje vlagu i čini kosu jačom tokom vremena kontinuirane upotrebe. Redovna upotreba kokosovog ulja na kosi takođe može pomoći u povećanju sjaja, mekoće i lakšeg stilizovanja, dok istovremeno smanjuje naelektrisanje, koje čini da vaša kosa izgleda neuredno. Evo kako da dodate kokosovo ulje u svoju rutinu.

Noćni tretman kokosovim uljem za kovrdžavu kosu

Kovrdžavu, oštećenu ili farbanu kosu najbolje je prati što je moguće manje (jednom ili dva puta nedeljno, ako možete) jer će većina dostupnih šampona ukloniti prirodna ulja s kose, ostavljajući je suvom i beživotnom. Kada koristite šampon, uvek koristite šampon bez sulfata. Šamponi bez sulfata nanose manje štete vašoj kosi i neće ukloniti prirodna ulja sa površine dlake. Pre nego što nanesete šampon, preporučujemo ovaj tretman sa kokosovim uljem, koji se ostavlja da deluje preko noći. Rezultati će biti primetni već nakon prvog tretmana.

Uputstvo:

  • Otopite kokosovo ulje među prstima - Pravo kokosovo ulje je čvrsto na sobnoj temperaturi (do 20 stepeni), ali se topi čim dođe u dodir sa toplotom. Izvadite malu količinu iz tegle i odmah će se otopiti među prstima, što će vam olakšati njegovo nanošenje.
  • Umasirajte kokosovo ulje u vlasište - Ako patite od suvog ili perutavog vlasišta koje svrbi, umasirajte jagodicama prstiju kokosovo ulje duž celog vlasišta, nežno masirajući tako da vlasište zaista može da upije kokosovo ulje.
  • Nanesite kokosovo ulje na kosu - Ako imate tanku kosu, izbegavajte da nanosite kokosovo ulje na koren, jer bi kosa danima mogla da vam izgleda slepljeno i masno. Ako je vaša kosa gusta i kovrdžava, nanesite kokosovo ulje ravnomerno na dužinu celog pramena, počevši od korena kose.
  • Umotajte kosu u stari peškir ili majicu - Ako odete u krevet sa kosom namazanom kokosovim uljem, napravićete nered i fleke svuda oko sebe. Zato umotajte stari peškir ili staru majicu oko kose pre spavanja.
  • Zagrejte za bolje efekte - Da biste intenzivirali tretman i postigli još bolje rezultate, možete zagrejati kosu toplim peškirom ili fenom.
  • Šamponirajte, nanesite regenerator i stilizujte - Narednog jutra operite kosu, nanesite regenerator i oblikujte frizuru kao i obično. Uglavnom je dovoljno jedno šamponiranje za uklanjanje kokosovog ulja sa kovrdžave kose, ali ako imate utisak da vam je kosa i dalje masna, možete šamponirati dva puta.

Prirodni serum za kovrdže

Od kokosovog ulja se takođe može napraviti zdrav i potpuno prirodan serum za kosu, koji će joj podariti dodatni sjaj i živost, a koji će sprečiti naelektrisani i isušeni izgled kovrdža. Ako pokušavate da pustite kosu, a to nikako ne uspevate jer se sama lomi usled suvoće i oštećenosti, kokosovo ulje će pomoći u sprečavanju lomljenja i zadržavanju vlage.

Uputstvo:

Nanesite malu količinu kokosovog ulja kao poslednji korak u vašoj rutini oblikovanja kose, nakon bilo kakvih balzama za kosu ili gelova koje možete koristiti. Opet, ako imate tanku kosu, izbegavajte nanošenje kokosovog ulja na koren i fokusirajte se na vrhove kose.

Ako još uvek niste probali kokosovo ulje na vašim kovrdžama, vreme je da ga isprobate i uverite se u njegovu delotvornost. Kupite kokosovo ulje naredni put kada budete u prodavnici (najbolje je nerafinisano i hladno ceđeno). Vaše lokne će vam biti zahvalne na dodatnom sjaju, vlažnosti i definiciji!

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar