Šta radi tehničar vazdušnog saobraćaja?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Tehničar Vazdušnog Saobraćaja, Upis U Srednje Škole, Upis, Predmeti, Zaposlenje

Prilikom upisa u srednju školu, sasvim razumljivo, jedno od pitanja koje se najčešće ponavlja je perspektivnost budućeg zanimanja. Učenici pokušavaju da spoje lična interesovanja i preferencije sa mogućnošću lakog zaposlenja i dobre zarade, što nije uvek najjednostavnije.

Upis na smer tehničar vazdušnog saobraćaja mogao bi biti odgovor na to pitanje. U nastavku teksta donosimo vam više informacijama o školovanju i zaduženjima tehničara vazdušnog saobraćaja.

Školovanje za obrazovni profil tehničar vazdušnog saobraćaja

Smer tehničar vazdušnog saobraćaja spada u zanimanja četvrtog stepena, obzirom da nastava traje četiri godine. U okviru nastavnog plana i programa tokom sve četiri godine zastupljeni su podjednako opšti i stručni predmeti, kao i praktična nastava.

Učenici imaju obavezu da odaberu i izborni predmet, koji se takođe pohađa sve četiri godine školovanja. Izborni predmet može biti verska nastava ili građansko vaspitanje. Odabir izbornog predmeta moguće je zameniti tokom svake godine školovanja.

Obavezni opšti predmeti, kao što su srpski jezik i književnost, matematika, fizičko vaspitanje i strani jezik, izučavaju se sve četiri godine.

Na prvoj godini ovim predmetima se dodaju umetnost i istorija muzike, geografija, biologija, hemija, fizika i stručni engleski jezik. Stručni predmeti na prvoj godini su tehničko crtanje sa nacrtnom geometrijom, ekonomika saobraćaja i vazduhoplovna prevozna sredstva i njihova eksploatacija.

Druga godina je u mnogome slična prvoj. Izučavaju se pomenuti opšti predmeti, kojima se dodaje istorija i likovna kultura. Stručnim predmetima se, pored vazduhoplovnih prevoznih sredstava i njihove eksploatacije, dodaju mehanika, vazduhoplovni propisi i automatska obrada podataka i predmet prevoz putnika i robe.

U trećoj godini ostaju svi navedeni opšti predmeti, a novost je izučavanje sociologije. Stručni predmeti i dalje uključuju vazduhoplovna sredstva i njihovu eksploataciju, a dodatni predmeti su vazduhoplovna pristaništa, vazduhoplovna navigacija i meteorologija. Stručni engleski jezik je i dalje obavezan.

Četvrta, ujedno i završna godina na školovanju za smer tehničar vazdušnog saobraćaja uključuje neke novine u odnosu na predthodne godine školovanja. I dalje se izučavaju opšti predmeti, kao što su srpski jezik i književnost, matematika, strani jezik, fizička kultura, likovna kultura, hemija, fizika, geografija, istorija i biologija. Od stručnih predmeta ostaju vazduhoplovna sredstva i njihova eksploatacija, zadržavaju se i vazduhoplovni propisi i automatska obrada podataka, kao i vazduhoplovna pristaništa iz treće godine školovanja. Dodaju se stručni predmeti kontrola letenja, ekonomika saobraćaja i operativna kontrola vazdušnog saobraćaja.

Kao što vidite, upis na smer tehničar vazdušnog saobraćaja garantuje široko opšte obrazovanje i usku specijalizaciju profesionalnog usmerenja. Nakon završetka četvrte godine, učenici stiču sva potrebna znanja i veštine za bavljenje poslom tehničara vazdušnog saobraćaja.

Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, učenici imaju mogućnost zaposlenja ili nastavka školovanja na vazduhoplovnoj akademiji.

Šta radi tehničar vazdušnog saobraćaja?

Upis na smer tehničar vazdušnog saobraćaja i uspešno privođenje školovanja kraju nudi mnoštvo atraktivnih i perspektivnih mogućnosti za zaposlenje.

Glavna odgovornost tehničara vazdušnog saobraćaja jesu zaduženja koja se odnose na pripremu leta. Sprovode sve radnje koje uključuju pružanje usluga aviokompanijama na zemlji. Specijalizovani su za prihvat i otpremu putnika i njihovog prtljaga, kao i aviona. Dakle, tehničari vazdušnog saobraćaja rade poslove kao stjuardi i stjuardese, samo na kopnu.

Svršeni učenici ovog smera imaju mogućnosti da rade u zemlji i inostranstvu kao zemaljski stjuardi i stjuardese na aerodromima, pružaju potrebne informacije i usluge putnicima, vrše kontrolu prihvata i otpremu vazduhoplova na aerodromima. Tehničari vazdušnog saobraćaja mogu asistirati u pripremi leta i kontroli ispravnosti vazduhoplovnih površina, objekata i instalacija. Tehničari vazdušnog saobraćaja su obučeni da deluju u kriznim situacijama, ako i da pruže putnicima prvu pomoć. Ukoliko se ukaže potreba, mogu vršiti evakuaciju putnika iz vazduhoplovnog vozila.

Osobe koje se odluče za školovanje na smeru tehničar vazdušnog saobraćaja moraju biti odličnog fizičkog i psihičkog zdravlja, kako bi odgovorno i spretno mogli da ispunjavaju zadate dužnosti. Moraju biti fizički spretni, brzi i hitri, staloženi, smireni, sposobni da funkcionišu u stresnim situacijama i nikako ne smeju podleći panici.

 

Diploma tehničara vazduhoplovnog saobraćaja osiguraće vam lak i brz pronalazak posla, kao i više nego pristojnu novčanu nadoknadu za obavljanje istog. Ukoliko se odlučite da nastavite školovanje na nekom od privatnih ili državnih fakulteta u zemlji ili inostranstvu, pruža vam se mogućnost napredovanja. Ako je vaša odluka da stupite u radni odnos, dobra vest je da ćete raditi odgovoran ali i zanimljiv i dinamičan posao. Tehničar vazduhoplovnog saobraćaja je deficitarno zanimanje svuda u svetu, a obrazovan i stručan kadar je izuzetno tražen. Srećno!

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar