Urme - super zdravo voće!

Kategorija: Glavna
Tagovi: Urme

Iako je čak i nauka dokazala lekovitu moć urme, volimo da ih jedemo uglavnom zbog njihovog izvanrednog ukusa i meke i podatne teksture. 

Još od vremena kada su otkriveni prvi plodovi palme datula, a to je bilo pre više hiljada godina, urme su imale lekovitu moć. Prema istoriji, palma datula potiče iz današnjeg Iraka, međutim bilo je poznato da su Egipćani i ranije proizvodili vino sa urmama.

Zahvaljujući trgovini, urme su putovale u jugozapadnu Aziju, Španiju, severnu Afriku, a kasnije su odnete i u Meksiko i Kaliforniju. Urma je i danas  jedan od najvažnijih sastojaka kuhinje Bliskog Istoka. Iako u svetu postoji najmanje 30 vrsta urmi, ugrubo ih možemo podeliti u tri vrste - meke, polusuve i suve, a razlikuju se prema sadržaju glukoze, saharoze i fruktoze. 

Jedna od najtraženijih vrsta urme slučajno se nalazi u Pojasu Gaze, a poznato je da su urme iz tog podneblja izuzetno crvene i slatke. Neke od drugih popularnih sorti su Zaghloul, koje se nalaze isključivo u Egiptu. Imaju tamnocrvenu koru, dugačke su strukture i hrskave teksture. Takođe su prilično visoko na skali slatkoće. Sukkari iz Saudijske Arabije jedna je od najskupljih vrsta urme. Ima tamnosmeđu koru, meko meso i jedinstveni sladak ukus. A tu je i Khadravi, meka i tamna urma, koja je takođe prilično popularna među Arapima. A ako ste mislili da je to sve - ne, zapravo ovo je tek početak; kaže se da u Iraku ima više od 100 vrsta urme!

Kuhinje širom sveta koriste urme u malim i velikim količinama, ali takođe je važno napomenuti da plod datule palme takođe ima mnogo zdravstvenih koristi. Bezbroj zdravstvenih prednosti urmi učinilo je ovo ukusno voće najtraženijom hranom u svetu zdrave ishrane. Urme su dobar izvor različitih vitamina i minerala, energije i vlakana. Takođe sadrži kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum, magnezijum i cink. Takođe su i zdravija zamena za šećer, jer za razliku od šećera ne doprinose praznim kalorijama. 

Evo samo nekoliko razloga zašto biste trebali da uvrstite urme u vašu svakodnevnu ishranu:

Snižavaju holesterol

Da li ste znali da urme ne sadrže holesterol i sadrže vrlo malo masti? Uključivanje urmi u manjim količinama u vašu svakodnevnu ishranu može vam pomoći da kontrolišete nivo holesterola, pa čak može pomoći i u gubitku težine. Zato počnite da jedete urme već danas.

Bogate su proteinima 

Proteini su dobri za vaše zdravlje i treba da ih unosite u organizam svakodnevno, u značajnim količinama. Dodavanje urmi u vašu ishranu može pomoći. Urme su snažan izvor proteina koji nam pomažu da ostanemo u formi, pa čak i održavaju mišiće jakim. Mnogi redovni posetioci teretane su zamoljeni da pojedu nekoliko urmi svaki dan kao deo svoje dnevne rutine. 

Bogate su vitaminima 

Urme sadrže vitamine kao što su B1, B2, B3 i B5, kao i A1 i C. Ako pojedete nekoliko urmi svaki dan, nećete morati da uzimate vitaminske suplemente. Ne samo da će vas održati zdravim, već će se primetno promeniti i nivo energije jer urme sadrže i prirodne šećere poput glukoze, saharoze i fruktoze. Tako da zaista dobro funkcionišu kao brza, zdrava grickalica.

Poboljšavaju zdravlje kostiju 

Urme bi mogle da učine čuda i za zdravlje vaših kostiju. Da, čuli ste nas dobro. Urme su bogate selenom, manganom, bakrom i magnezijumom, a sve to je potrebno kada je u pitanju održavanje kostiju zdravim i sprečavanje stanja poput osteoporoze.

Jačaju nervni sistem

Urme su pune kalijuma, a ipak sadrže malo natrijuma, a to doprinosi održavanju zdravlja nervnog sistema. Kalijum pomaže u smanjenju holesterola i kontroliše rizik od moždanog udara.

Bogate su gvožđem 

Osim fluora koji održava zube zdravim, urme takođe sadrže gvožđe, koje se toplo preporučuje onima koji pate od nedostatka ovog elementa. Teška anemija usled nedostatka gvožđa može izazvati umor ili iscrpljenost, otežano disanje ili bol u grudima. Osim toga, odlično je i za pročišćavanje krvi. 

Pospešuju varenje 

Ako potopite nekoliko urmi u vodu i jedete ih svakodnevno, vaš probavni sistem će funkcionisati tačno kao sat. Zbog visokog sadržaja vlakana urme se preporučuju i onima koji imaju problema sa zatvorom.

Poboljšavaju stanje kože

Vitamini C i D deluju na elastičnost vaše kože, a takođe i održavaju kožu glatkom. Osim toga, ako patite od kožnih problema, uključivanje urmi u vašu ishranu moglo bi vam dugoročno pomoći. Plus urme takođe imaju prednosti protiv starenja i sprečavaju nakupljanje melanina u vašem telu. Urme takođe imaju pristojnu količinu vitamina C, jednog od antioksidanata koji su najprikladniji za kožu

Leče mamurluk 

Iako to nismo isprobali, rečeno je da su urme odličan način za kontrolu unetog alkohola. Takođe pomažu u lečenju mamurluka. Za najbolje rezultate morate malo protrljati urme i namočiti ih u vodi preko noći, a zatim pojesti. 

Pomažu u povećanju telesne težine 

Šećer, proteini i drugi vitamini u voću pomažu u povećanju telesne težine, posebno kada vam je to potrebno. Usput, kaže se da kada se jedu sa krastavcem, urme pomažu u održavanju vaše težine na normalnom nivou. To je ono što zovemo fleksibilnost! 

Kako uključiti urme u ishranu?

Urme je najbolje jesti samostalno. Slatko voće čini odličnu užinu ili doručak, u žitaricama i kašama. Mnogi ljudi su čak prešli na sirup od urme, umesto rafinisanog šećera. Urme savršeno idu umesto ratluka uz crnu kafu, a sušene urme se mogu dodati kolačima, hlebu i drugim jelima. Držite kutiju urmi sa semenkama ili bez semenki u frižideru i uzimajte ih svaki dan po nekoliko. Takođe će vas sprečiti da se prejedete.


Prijavite se da biste objavili novi komentar